U17-es kézi Eb: az EHF elismerte a hibát, de a bronzmeccs így is oda

Vágólapra másolva!
2019.07.05. 15:59
Adminisztrációs hiba miatt két magyar gól kimaradt a Magyarország–Fehéroroszország mérkőzés jegyzőkönyvéből az U17-es férfi kézilabda Európa-bajnokságon. Végül pont ez a két gól hiányzott a bronzcsatához. Soós Balázs, az MKSZ nemzetközi igazgatója elárulta, az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) ugyan elismerte a hibát, de egy életszerűtlen szabályra hivatkozva elutasította a magyar óvást. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a magyar U17-es férfi kézilabda-válogatott adminisztrációs hiba miatt lecsúszott az izlandi nyílt Európa-bajnokság bronzmérkőzéséről. Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség helyszínen tartózkodó nemzetközi igazgatója elárulta, a küldöttség ugyan több lépést is tett annak érdekében, hogy az EHF korrigálja a hibát, mégse változtattak a jegyzőkönyvön. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a magyar U17-es férfi kézilabda-válogatott adminisztrációs hiba miatt lecsúszott az izlandi nyílt Európa-bajnokság bronzmérkőzéséről. Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség helyszínen tartózkodó nemzetközi igazgatója elárulta, a küldöttség ugyan több lépést is tett annak érdekében, hogy az EHF korrigálja a hibát, mégse változtattak a jegyzőkönyvön.

„Egy rendszerbeli hiba áldozata lett a magyar válogatott, és a fiúkat sajnáljuk a legjobban. Az EHF sajnos ugyanazokat a versenyszabályokat követi itt a nyílt Eb-n is, mint a többi versenyén, a göteborgi viadalról azonban tudni kell, hogy több mint ezer csapat vesz részt rajta, számos korosztályban zajlanak a mérkőzések, ezek közül egy az U17-es fiúk küzdelme” – mondta el Soós Balázs, a Magyar Kézilabda Szövetség helyszínen tartózkodó nemzetközi igazgatója.

A probléma abból fakadt, hogy a magyar válogatott az utolsó csoportmérkőzésén 31–26-ra kikapott Fehéroroszországtól, a hivatalos jegyzőkönyvbe viszont emberi mulasztásból 31–24-es végeredmény került be. Végül a középdöntőben ezen a két gólon múlott a magyarok helyezése...

Egy hét alatt több ezer találkozóra kerül sor, futószalagon követik egymás az események. Normális esetben az edzőkkel aláíratják a mérkőzés jegyzőkönyvet lefújás után, így egyből kibukhatott volna a hiba, itt azonban nem ez a protokoll, így a magyar válogatott tagjai annyit láttak, hogy az eredményjelző 26-31-et mutat. A jegyzőkönyvbe azonban 24-31 került be. Életszerűtlen, hogy a mérkőzés lefújása után egy órán belül visszaellenőrizze bárki is, hogy az eredményjelzőn látott, azaz jó eredmény került-e fel az EHF rendszerébe, noha a már említett szabályok miatt óvásra egy órán belül van lehetőség" – tette hozzá az MKSZ oldalán Soós.

Az európai szövetség képviselői is elismerték a hibát, de korrigálni, épp az egyórás szabály miatt nem voltak hajlandóak.

„Amikor észleltük a tévedést, azonnal kifejeztük tiltakozásunkat, közösen végignéztük a mérkőzés felvételét az EHF-fel, órákig győzködtük az európai szövetség képviselőit, akik elismerték, hogy hiba történt és 26-31 a helyes végeredmény, ennek ellenére nem voltak hajlandóak javítani a hibát, holott lett volna rá lehetőségük, az életszerűtlen szabályok helyett a józan ész alapján. Sajnos az esetben ez a legdühítőbb és a legérthetetlenebb. A rendszerszintű hiba kijavításáért mindent megteszünk az EHF vezetői felé is, akiknek szintén jelezzük a válogatottat ért méltánytalanságot, és a magyar fiúkat igyekszünk kárpótolni, de sajnos az EHF hibája miatt egy nagy élményt és egy jobb eredmény lehetőségét vették el 17 éves gyerekektől."

A középdöntő-csoportban a százszázalékos Feröer-szigetek mögött egyaránt 2-2 ponttal végzett a magyar, a fehérorosz és a spanyol válogatott. Az azonos ponttal záró együttesek között az egymás elleni gólkülönbség döntött, és a helytelen, de hivatalosnak tekintett eredmény révén a fehéroroszok gólkülönbsége plusz négy, a magyaroké plusz három, a spanyoloké mínusz hét volt, azaz ha a helyes eredményt vették volna számításba, a magyar csapat végzett volna a középdöntő 2. helyén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik