Rendszerváltás – Tokió – Simon József jegyzete

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2017.02.02. 00:29

Nagy tudású, nemzetközi tekintélynek örvendő, jó kedélyű, életvidám, öt nyelven beszélő edző, Ljubomir Vranjes veszi át a nyáron három évre a férfi kézilabda-válogatott és a legeredményesebb, legjobb magyar férfi kézilabdacsapat, a Telekom Veszprém irányítását. Hasonló – ha szabad ezt a szót használni – kaliberű trénerre már égető szükség volt mind a keret, mind a Veszprém élén. Hogy ez a „kaliber”, illetve a rendszerváltással felérő változás mit is takar valójában, annak sok szakmai, pszichológiai vetülete is van. Attól most inkább tekintsünk el – mert egészen más irányba vinne a boncolgatása –, hogy miért nem található magyar szakember sem a keret, sem a legjobb klubcsapataink élére, kezdjük inkább azzal, milyen óriási átrendeződés körvonalazódik a svéd állampolgár Vranjes érkezésével. Nagyjából akkora, mint a családjában, amikor szerb szülei röviddel a születése előtt kivándoroltak Svédországba, mivel édesapja ott kapott munkát a Volvo autógyárban...

Az idén nyártól pedig a mi férfiszakágunkban lesz változás, ugyanis maradandó értéket próbál/akar majd teremteni Vranjes „varázsló", aki fantasztikus játékos- és edzői pályát futott be. Ennek során, mintegy huszonöt év alatt, összegyűjtött és már kamatoztatott is sok mindent, amit a svéd válogatottban és klubcsapatokban, majd Spanyolországban és a német Bundesligában össze lehetett gyűjteni. Ebből a spanyol vonal talán a legvékonyabb – de ezt az irányt már kipróbálta a válogatott és a Veszprém is.

Mostantól valami egészen más következik.

A jövőben nagyon különleges, a korábbiaknál színesebb, mozgalmasabb edzői és kommunikációs stílusra készülhetünk, hiszen az új kapitány és veszprémi tréner egyesíti magában az otthonról hozott balkáni könnyedséget, a svéd iskolák racionalitását és a hosszú évek alatt Németországban vérévé vált pontosságot és szorgalmat. Ebből aztán – ha megfelelő hátteret és játékosokat kap –, a nemzeti csapat és a Veszprém egyaránt bőséggel profitálhat.

Mivel pedig mindkét szerződése 2020-ban jár le, a zászlajára egy szó írandó: Tokió.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik