Rasmussen tervez, taktika, véged! Csapatnyi hiányzóval neki az Eb-nek

Vágólapra másolva!
2018.11.30. 12:59
null
Kovacsics Anikón az ország szeme (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar női kézilabda-válogatott szombaton 15 órakor Montbéliard-ban a selejtezősorozatban megelőzött Hollandia ellen kezdi meg szereplését a franciaországi Európa-bajnokságon. A kontinensviadal előtt régóta nem látott szerény célokat kell kitűznünk a magyar csapat elé, amellyel Kim Rasmussen ugyan már a harmadik nagy tornájára készül, ám eközben legalább a negyedik alapcsapat-építését vezényli – leginkább kényszerű okokból. Tovább kell jutni a csoportból, és a folytatásban minél több esélyt teremteni a tokiói repülőjegyre.

Amikor márciusban a magyar válogatott legyőzte Hollandiát az Európa-bajnoki selejtező „visszavágóján”, Tomori Zsuzsanna sérülése ellenére is bizakodó légkör lengte körbe a nemzeti csapatot. Most azonban a szurkolók és a szakértők többsége is óvatos duhaj, leginkább azért, mert nehezen tudható, mi várható egy olyan csapattól, amelyben öt tornaújonc van (Lakatos Rita, Kazai Anita, Pálos-Bognár Barbara, Szalai Babett, Tóvizi Petra), a szeptemberi összetartáshoz képest is alapjaiban kellett újraszervezni a védekezést és eddigi mellékszereplőktől, statisztáktól kell várni a kiugró előadást. Kisfaludy Anett és Hornyák Dóra kiesése következtében Rasmussennek a hármas védők frontján például sokadszorra kellett újragondolnia elképzeléseit, ehhez képest a Möbelringen-kupán otthonában szenvedett tisztes vereséget Norvégiától és épphogy kikapott a vb-címvédő Franciaországtól.

A kritikusok részéről ugyanakkor érezhetően nőtt a nyomás a dán szakember irányában, és azt aligha fogadná el bárki is, ha a válogatott nem jutna tovább a csoportból. Ám azt látni kell, hogy a játékosok tapasztalata közelében sincs annak, ahogy a Rasmussen-éra előtt nekivághatott a magyar válogatott egy-egy tornának, és a pekingi olimpia óta – Karl Erik Böhn munkásságát leszámítva – azzal az állománnyal is híján voltunk a számottevő nemzetközi eredményeknek. A dán szakembernek a „semmiből” építkező lengyel válogatottal négy évébe telt az első figyelemreméltó eredményt letenni (2013-as vb: 4. hely). Magyarországon nem lesz ennyi ideje, ám ha csapatépítési szempontból nézzük, akkor ugyan kényszerűségből vezetve, de az Eb-vel kapott egy esélyt, hogy már tokiói szemmel játszassa csapatát. Az olimpiai torna szempontjából szerencsére csak a jövő év végi japán világbajnokság lesz a sorsdöntő (a férfiaknál már januárban eljön ez), a kedvező vb-selejtezős sorsoláshoz pedig a mezőny első felében kell végezni a kontinensviadalon. Akármilyen eredmény is születik az Eb-n, az értékelésnél muszáj lesz figyelembe venni, hogy a hosszú távú eredményességhez sok fiatal – lásd főként Háfrát, Lakatost, Tóvizit – számára a sikerességnél fontosabb lehet a tapasztalatszerzés. Az alábbi összefoglalóban a válogatott posztonkénti helyzetének ismertetése mellett arra koncentráltunk, milyen tapasztalatokat szűrhettünk le az Eb-t megelőző Möbelringen-kupából.

HÍJÁN VAGYUNK A RUTINNAK ÉS A VEZÉREGYÉNISÉGEKNEK. Hornyák Dóra, Kisfaludy Anett, Klivinyi Kinga, Görbicz Anita, Szekeres Klára, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita, Tomori Zsuzsanna, Bódi Bernadett. Több mint egy csapatra való aktív játékos, aki ilyen-olyan okból jelenleg (vagy már) nem tagja a magyar válogatottnak. Pedig többségük nemhogy alapjátékos lenne, jelen helyzetben vezéregyéniségként, akár csapatkapitányként is számításba jönne, ha Kim Rasmussen kezei alá kerülne. Ehhez képest a még mindig csak 27 éves Kovacsics Anikót leszámítva nincs az Eb-re nevezett magyar mezőnyjátékosok között olyan, akinek lenne már legalább 50 válogatottsága. Szóval a kézilabdavilág Misikéjén az ország szeme. Mindenesetre a Görbicz Anita árnyékából végképp kilépő irányító most bizonyíthatja, hogy nő-e teher alatt a pálma: rámarad a csapat kézi- és szellemi vezérlése is. A Ferencvárost óriási terhelés alatt a hátán vitte az ősszel, a Möbelringen-kupán viszont Rasmussen jobbnak látta pihentetni Dánia ellen. Meghatározó lesz a teljesítménye.

NEM ÁLLUNK JÓL ERŐVEL. És ezt itt a konkrét lövőerőre értjük. A Norvégiában mutatott, felállt fal elleni támadójáték és különösen a 17.6-os magyar (szerzett) gólátlag elég ijesztő előjel még akkor is, ha tudjuk, az Eb-n aligha lesz még egyszer olyan, hogy Planéta Szimonetta keveredik irányítóba vagy például Schatzl Nadine átlövőbe. Ezért nagyon sok múlik a bejátszásokra és betörésekre alapozó taktikai változatosságon, valamint hogy tud-e a válogatott rendszeresen gyors gólt szerezni védekezésből indulva. Bár a kapitány bizakodó a csapat erőnlétét illetően, ám az is kérdés, hogy a magyar bajnokság – tekintve, hogy Planéta az egyetlen légiós – és különösen a hat Fradi-játékos esetén a Bajnokok Ligája-terhelés mennyi tartalékot hagyott az év végére. Alighanem nem baj, hogy a vb-vel ellentétben az Eb-n csak kétnaponta vannak mérkőzések, és tényleg jó lenne, ha a sors nem tépázná tovább sérülésekkel a válogatottat.

AZ ELLENFELEKNEK SEM LESZ KÖNNYŰ. Ha az előzmények után is pozitívan szeretnénk hozzáállni a mieink Európa-bajnokságához, akkor a fenti két pontot akár fonákjára is fordíthatjuk. Az összeszokatlanság, a meg nem értésből fakadó hibák ellenére a norvégiai tornán is egyértelmű volt, hogy kézilabdázóinkat hajtja a lelkesedés. Bár mindkét rivális erősen kísérletező fázisban volt, a norvégok és a franciák elleni meccsen (ahogy Rasmussen mondta, a dánok ellenit meg hagyjuk is) azt tapasztalhattuk, hogy a sosem látott felállás ellenére a védekezés viszonylag rendben volt, a visszarendeződés aránylag jól működött, az agresszív kettes fellépésekre alapozó hatosfal nem ízlett egyik ellenfélnek sem. Akármennyire felkészülnek is Helle Thomsen és kollégái a magyar csapatból, a riválisok számára biztosan lesznek olyan játékosok, játékelemek, amelyekkel meglepetést lehet szerezni, sőt ezekre rá is lehet játszani.

POSZTHELYZET

• KAPUSOK. Két évvel ezelőtt Bíró Blanka, tavaly Kiss Éva maradt ki Rasmussen szűk keretéből formahanyatlás miatt, ezúttal mindketten utaznak, akárcsak Janurik Kinga, aki viszont csak tartalék. A trófeaeldöntő final four-beszállás után talán Kiss – az egyetlen ETO-játékos a keretben! – produkálta a legjobb őszt, míg a Möbelringen-kupán Bíró nyújtotta a legjobb teljesítményt, de mindegyik kapusunknak voltak jó pillanatai. Fontos, hogy Franciaországban is így legyen.

• SZÉLSŐK. A balszélső Schatzl Nadine helye az egyik legbiztosabb nemcsak a keretben, de a kezdőcsapatban is, míg a másik oldalon Lukács Viktória immár állandóságot képvisel, ugyanis ez lesz a harmadik nagy válogatott tornája. Utóbbi váltótársa ezúttal nem Bódi Bernadett lesz – a szélső és a kapitány a nyár végi, egymás közti megbeszélésen abban maradt, hogy Bódi kihagyja az Eb-t –, hanem a posztonkénti fiatal/rutinos páros értelmében a Kisvárdán játszó Orbán Adrienn. Ő eddig egyszer, a 2009-es vb-n szerepelt nemzetközi válogatott eseményen. Erre az évre Schatzl is kapott posztváltótársat, aki nem más lesz, mint Kazai Anita: a Dunaújváros 30 esztendős szélsője szeptemberi bemutatkozása alkalmával győzhette meg a kapitányt, és utasította maga mögé a bő keretben a győri Puhalák Szidóniát.

• IRÁNYÍTÓK, ÁTLÖVŐK. A 2017-es vb-n összeértek a generációk, és három győri nevelésű irányító, Görbicz Anita, Kovacsics Anikó, valamint Tóth Gabriella utazott Németországba. Görbicz válogatottból való visszavonulása után utóbbi kettő maradt is a keretben, sőt már megjelent a győri „utánpótlásgyár” újabb tagja, az utóbb a keretbe behívott Lakatos Rita, akinek kezdő irányítóként hatalmas szerepe volt a nyári junior-világbajnoki címben. Mellettük helyet kapott még az annak idején amúgy szintén Győrből induló Pálos-Bognár Barbara (Budaörs), illetve az ugyancsak „vészcsengőre” érkező Szalai Babett (Dunaújváros) – mind a két játékosnak ez lesz az első válogatott tornája.
Tekintve, hogy Kovacsics helye biztosnak vehető a posztrangsor elején, az irányító-túltengés egyszerre jelzi az átlövőproblémákat is: balátlövőként a bő keretből csak Háfra Noémi hozzáférhető, Tomori Zsuzsanna nincs bevethető állapotban (egymás után a harmadik év végi tornán), Hornyák Dóra babát vár, míg a norvégiai túra után Rasmussen úgy döntött, Klivinyi Kingát is inkább megkíméli a torna kiélezettségétől. A kapitány azt is többször hangsúlyozta, hogy Háfrát (meg úgy a fiatalokat) szeretné megkímélni a túlterheléstől, így az irányítók – ahogy Tóth és Pálos-Bognár a Möbelringen-kupán – biztosan feltűnnek idegen szerepkörben. Sőt Kiss Nikolett kimaradása az utazók közül a háromirányítós játékra is enged következtetni, mert amúgy jobbátlövőkben sincs túltengés, Kovács Anna és Planéta Szimonetta ugyan két teljesen különböző stílus, ám a felkészülés alapján utóbbi energiáira védekezésben lesz hatalmas szükség. Ahogy mondani szokás: innen szép nyerni. Fel van adva a lecke Rasmussennek, hogy taktikailag felkészítése klasszikus lövőerőben szűkölködő csapatát.

• BEÁLLÓK. Ezen a poszton Kisfaludy Anett sérülése indokolt újratervezést Rasmussen kapitány számára, mert Mészáros Rea mellé feltétlenül kellett még egy társ (egy évvel ezelőtt kettejük mellett ott volt még Mayer Szabina is, plusz védekezésben Szekeres Klára), ez nyitotta meg az utat Tóvizi Petra és a végül tartalékként utazó Szabó Laura számára, akik ketten együtt 40 évesek… A junior-világbajnok Tóvizi számos jó megmozdulással vétette észre magát a Möbelringen-kupán, egyik kapu előtt sem kellett félteni, és mozgékonysága jól illeszkedik a válogatott sok lábmunkára alapozó játékához, ám Franciaországban biztosan érik olyan kihívások, amik eddig még nem.

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok:Janurik Kinga (k, Érd), Szabó Laura (Érd)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

A 28-AS KERET TOVÁBBI TAGJAI (szükség esetén az Eb-re benevezhetők lennének)
Kapus: Horváth-Pásztor Bettina (Kisvárda)
Szélsők: Faluvégi Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), Puhalák Szidónia (Győri Audi ETO KC)
Átlövők: Kiss Nikolett (Érd), Klujber Katrin* (Dunaújváros), Hornyák Dóra* (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga* (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna* (Győri Audi ETO KC)
Beálló: Al-Gaui Aszma (Siófok)
*Nem bevethetőek.

NŐI KÉZILABDA EB (november 29.–december 16., Franciaország)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 1., 15.00: Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik