Női kézilabda: Siófokon a cél változatlan és egyben szép

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.07.08. 20:30
A Siófok női kézilabdacsapatánál szívük szerint valószínűleg az NB I friss ezüstérmeseként (a bajnokság befejezettnek nyilvánításakor az előző, 2018–2019-es idény helyezései voltak az irányadók, így hiába állt a 2019-ben harmadik SKC idén tavasszal a második helyen) és egy újabb EHF-kupa-győzelem után (az elődöntők előtt törölték az aktuális kiírást) vágtak volna bele ezen a héten a nyári felkészülésbe. Na, meg Bajnokok Ligája-indulóként, ám az európai szövetség nem fogadta be a klub szabadkártyaigényét.
A SIÓFOK EDZÉSÉRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)
A SIÓFOK EDZÉSÉRŐL KÉSZÜLT GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Török Attila)

 

A világ tehát korántsem ideális, gondolhatják a siófokiak. Jobban belegondolva, ha tényleg így működne, akkor valóban a Balaton lenne a Riviéra és pláne nem a koronavírus-járvány határozná meg az életünket már hónapok óta. De a vírus továbbra is köztünk van, így – és a fentebb felvázolt döntések után – az SKC-nál azzal a tudattal indíthatták az alapozást, hogy a következő idényben újra megpróbálhatják megkaparintani a minél fényesebb bajnoki érmet és elhódítani az újabb nemzetközi trófeát. Na, meg kivívni a hőn áhított BL-szereplést.

BENT DAHL: SZÉP KIHÍVÁS
„Örömteli, hogy sok, összesen tíz magyar játékosunk van a keretben és több a feltörekvő fiatal kézilabdázónk is, rájuk hosszú távon alapozhatunk. A két éve már megkezdett úton szeretnék továbbhaladni, nem tervezek nagy változtatásokat, hiszen az első idényünk nagyon sikeres volt és a legutóbbi, második évünk is az lehetett volna, ha teljes lett volna. Az edzői stílusunk különbözik Tor Odvar Moennel, de a játékról alkotott filozófiánk megegyezik. Tiszteletet és szenvedélyt kell mutatnunk a kézilabda és a klub felé is, ehhez sok munka és alázat kell, én ebben hiszek. Napról napra a legjobbunkat kell kihoznunk magunkból a munka során, elvégre a legjobbakat szeretnénk legyőzni. Hasznosak voltak az első napok, végre mindenkivel megismerhettük egymást és felmértük, ki, milyen erőállapotban van, de az látszik, hogy mindenki más és más szinten áll, hiszen a vírus miatti hosszú kihagyás miatt mindenki másként tudta karban tartani magát. Szép kihívás lesz azonos szintre hozni a kerettagokat.”

A játékoskeret összetétele és minősége alapján tulajdonképpen minden esélye meg is van a minél jobb eredmények elérésére a balatoniaknak. A szerda esti edzésen a két újonnan érkező holland világbajnok, Danick Snelder és Laura van der Heijden (a 2017–2018-ban az FTC-ben játszó átlövőnek nemcsak válogatottbeli társát, Sneldert, de korábbi ferencvárosi kollégáit, Szikora Melindát és Nerea Penát sem kellett bemutatni), a tavaly nyáron szerződtetett vb-ezüstérmes spanyol Pena mellett francia, német, dán és horvát klasszisok is figyelmesen hallgatták az elmúlt két évben másodedzőként, a nyártól családi okok miatt Norvégiába hazatérő Tor Odvar Moen után vezetőedzőként előlépő Bent Dahl eligazítását. Moen távozásával sem csökkent a norvég szakemberek száma a Balaton partján, hiszen Dahl is egy honfitársát, Daniel Birkelundot választotta segítőnek, aki a labdás gyakorlatokra ketté osztott kompánia egyik felével foglalatoskodott a pálya egyik térfelén. Az is kiderült, hogy az angol nyelven instruáló Dahlnak a „Bocsánat” szó kiejtése már tökéletesen megy.

Mielőtt azonban főszerepbe került volna a labda, Szlobodan Acsimov erőnléti edző (a szerb szakember egyébként a tréning végén is külön odament néhány játékoshoz és megosztotta velük észrevételeit és edzésmunkájuk adatait) vette kezelésbe és izzasztotta meg a játékosokat, majd jöhetett bemelegítő játék gyanánt egy kis floorball, ami a kézilabdásoknál már megszokott felvezető focihoz hasonlóan öldöklő csatát hozott. Nem hiába emelte ki Pena is a gyakorlás előtt, hogy a harci szellemmel nem lesz problémájuk.

Nerea Pena boldog, hogy újra a pályán lehet (Fotó: Török Attila)
Nerea Pena boldog, hogy újra a pályán lehet (Fotó: Török Attila)

A nehéz hónapok után boldog vagyok, hogy elkezdhettük a munkát, jó érzés, hogy újra a pályán lehetünk, biztonságban. Lassan és fokozatosan indítjuk az alapozást, hiszen a kihagyás alatt voltak, akik jobban, mások kevesebbet tudtak otthon edzeni, így óvatosnak kell lennünk. De van két hónapunk, hogy a szeptember eleji bajnoki rajtra formába lendüljünk” – mondta Nerea Pena, a Siófok világklasszis spanyol karmestere, aki július elejéig nem tudott rendesen tréningezni és formában tartania magát otthon, Spanyolországban, ahol a világjárvány rengeteget halálos áldozatot követelt.

Ugyanolyan erős és harcos csapatunk lesz, mint az előző idényben – folytatta Pena. – Nagyon jó a keretünk, de sok munka vár még ránk. Sokan vagyunk, bő a létszám, így jobban tudunk pihentetni és forgatni, ami azt is jelenti, hogy játékpercekben néha lehet, hogy kevesebb, de minőségi időt tudunk a pályán tölteni. A legutóbbi kiíráshoz hasonlóan most egy nagyon szép cél lebeg a szemünk előtt, a Bajnokok Ligája-indulás, szóval a motivációval sem lesz gond.”

Aztán nagyjából egy év múlva ilyenkor kiderül, hogy siófoki szempontból ideális lesz-e a világ és BL-résztvevőként kezdhetik el az alapozást a balatoniak.

SIÓFOK KC 2020–2021
Érkezett:
Dinah Eckerle (német, kapus), Laura van der Heijden (holland, jobbátlövő) – mindkettő SG BBM Bietigheim, német, Tamara Horacek (francia, irányító-átlövő; Paris 92, francia), Kiss Nikolett (jobbátlövő), Tóth Gabriella (irányító) – mindkettő Érd, Danick Snelder (holland, beálló; FTC-Rail Cargo Hungaria)
Távozott:
Joanna Drabik (lengyel, beálló; Zaglebie Lubin, lengyel), Andjela Janjusevics (szerb, jobbátlövő; Buzau, román), Kjerstin Solas (norvég, balátlövő; Byasen HE Trondheim, norvég), Silje Solberg (norvég, kapus; Győri Audi ETO KC)
Edző:
Bent Dahl (norvég, új)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik