Női kézilabda: ők várnak ránk az olimpiai selejtezőn márciusban

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 07:55
null
A magyar válogatott is készülhet az olimpiai selejtezőre (Fotó: Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, azzal, hogy Svédország megszerezte a 7. helyet a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon, a 14. helyen záró magyar válogatott előtt is megnyílt az út, hogy a tavalyi Európa-bajnoki 7. helyezésének köszönhetően részt vegyen a jövő március 20. és 22. között sorra kerülő olimpiai selejtezőn. Az alábbiakban a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. 

MÁR BIZTOS OLIMPIAI RÉSZTVEVŐK (5 válogatott a 12-ből): Angola (az afrikai kvalifikációs torna győztese), Brazília (a Pánamerikai Játékok győztese), Dél-Korea (az ázsiai kvalifikációs torna győztese), Franciaország (Európa-bajnok), Japán (házigazda)

Az öt válogatotthoz csatlakozik még a világbajnok, illetve a jövő évi három olimpiai kvalifikációs torna hat továbbjutója. Három négyes csoportban zajlanak a küzdelmek, március 20. és 22. között, a három nap alatt kell lejátszania a csapatoknak a három meccsüket, csoportonként az első két helyezett jut ki Tokióba.

A vb-ről a 2–7. helyezettek szereznek jogot a selejtezőn való indulásra, ezen kívül Európa, mint legjobb kontinens, további két helyre volt jogosult, amit a tavalyi tornáról az a két legjobb csapat (a negyedik Románia és a hetedik Magyarország) kapott, amely nem vívta ki a közvetlen indulást vagy a kvalifikációs tornán való szereplés jogát a mostani vb-n.

A mieink már biztos összecsapnak Kínával és Szerbiával, valamint a vb 3. helyezettje is a csoportunkban szerepel, ez az orosz, norvég kettesből kerül ki. Tehát az egyik európai riválist meg kell előznünk a továbbjutáshoz.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT

A vb 2. helyezettje (Hollandia vagy Spanyolország)
A vb 7. helyezettje: Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. CSOPORT
A vb 3. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 6. helyezettje: Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT
A vb 4. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 5. helyezettje: Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea

Az olimpiai selejtezőtornák rendezési jogának odaítéléséről a nemzetközi szövetség (IHF) december 15. után hoz döntést, a korábbiaktól eltérően pályázatot írtak ki a tornák rendezésére. A magyar szövetség (MKSZ) beadta jelentkezését, és a hírek szerint a svédek is szívesen rendeznének. Mivel Norvégia férfi selejtezőt rendez, egyik nőit sem kaphatja meg, az oroszok pedig a doppingbotrány miatt nem adhatnak otthont a csoportunknak. A helyszíni háttérbeszélgetések alapján jó esélyünk van a rendezésre, ebben az esetben Győr lehet a helyszín.

A magyar válogatott hatszor vett részt olimpián, legutóbb 2008-ban. Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerződése az olimpiai ciklus végéig szól, valószerűtlen lenne, hogy váltanánk a poszton a selejtező előtt. Árnyalja a képet, hogy az IHF fegyelmi eljárást indított ellene, erről itt olvashatnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik