Női kézilabda: menesztették a román szövetségi kapitányt

Vágólapra másolva!
2020.01.06. 17:51
null
Tomas Ryde nem maradhat román kapitány (Fotó: AFP)
Menesztette a decemberi világbajnokságon 12. helyen végzett női válogatott szövetségi kapitányát, Tomas Rydét a Román Kézilabda-szövetség edzőbizottsága.

A testület hétfőn hallgatta meg a svéd edző beszámolóját, majd 7:4 arányban, két tartózkodás mellett úgy döntött, hogy más kapitányt javasol a szövetség vezetőségének.

Az ülésről az edzőbizottság több tagja is hiányzott, köztük Costica Buceschi (Nagybánya vezető- és a válogatott másodedzője), vagy a hétvégén külföldön európai kupamérkőzést játszó klubok szakvezetői, mint Horatiu Pasca (Beszterce) és Alexandru Weber (Nagydisznód). Adrian Vasile, aki a CSM Bukarestnél Ryde másodedzője volt, a svéd szakember kérésére nem vet részt a tanácskozáson, mivel a montenegrói válogatottnál is dolgozik, amely Románia ellenfele lesz a márciusi olimpiai selejtezőn. Ott volt viszont a doppingbotrány után minden versenysorozatból kizárt brassói Corona edzője, Ion Craciun, aki egyébként Ryde maradására szavazott.

Az edzőbizottság szerint az új szövetségi kapitányt minimum két és fél évre kell szerződtetni, mert az olimpiai kijutás feltételével – az ellenfelek, Norvégia, Montenegró és Észak-Korea ismeretében – elismert szakember aligha vállalná a megbízást.

A testület négy nevet javasolt Alexandru Dedunak, a szövetség elnökének, ám ő nem köteles közülük választani: egy évvel korábban is az edzőbizottság mellőzésével nevezte ki Rydét.

A négy jelölt közül Aurelian Rosca az egyetlen, aki nincs egyetlen klubnál sem lekötve, mellette Bogdan Burcea (SCM Craiova), Florentin Pera (CSM Ramnicu Valcea) és Adrian Vasile került a jelöltek közé.

Ryde egyik leghevesebb kritikusa, Gheorghe Tadici (Zilah) nem vállalta a jelölést, míg Ion Craciun a brassói doppingbotrány miatt nem került be a javasoltak közé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik