Női kézilabda: jelentős átalakulás, új edző Békéscsabán

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2020.05.01. 11:41
null
A Debrecenből Békéscsabára érkezők (Fotó: dvsckezilabda.hu)
Nyolc távozó és hét érkező játékost jelentettek be a Békéscsaba női kézilabdacsapatának vezetői, az alacsony átlagéletkorú együttest Vida Gergő irányítja majd. A cél az élvonalban maradás.

 

A következő idényre alaposan átalakul az EUbility Group-Békéscsabai ENKSE női kézilabdacsapatának kerete – derült ki a klub pénteken online tartott sajtótájékoztatóján.

Paláncz György, a klub elnöke arról számolt be, hogy biztosan távozik a csapattól Alekszandra Vukajlovics (Debrecen), Kovács Anett (Ferencváros), Barján Bianka (Dunaújváros), Kopecz Barbara, Balog Judit, Mézes Laura, Dombi Katalin és Marincsák Nikolett. Eldőlt ugyanakkor, hogy marad Jelena Agbaba, Ivana Mitrovics, Giricz Laura és Bottó Rózsa. A következő években nagy szerepet szánnak a saját utánpótlásból érkező fiataloknak, ennek szellemében is kötöttek kétéves szerződést Kukely Annával, Kukely Klárával és Csizmadia Fannival.

Horváth Roland edző maga kérte, hogy közös megegyezéssel bontsák fel a szerződését, s bár Paláncz szerint jó szakmai munka alakult ki a klub és a tréner között, elfogadták a kérést. A vezetőedző Vida Gergő lesz, aki Tone Tiselj 2018-as távozásakor irányította a Debrecen felnőttcsapatát, legutóbb Köstner Vilmos másodedzője volt. Kölcsönbe érkezik vele négy fiatal, Borgyos Panna, Szabó Dóra, Szabó Panna és Vámosi Panna, illetve három új játékos szerződtetését jelentették be. A Békéscsabát erősíti a legutóbb Székesfehérváron védő Mistina Kitty, a Kisvárdáról érkező horvát Tena Petika, továbbá az Egerből átigazoló Iván Emese. A keret még nem kész, a tárgyalásoktól függően újabb kézilabdázókat jelenthetnek be.

„Valószínűleg az NB I egyik legalacsonyabb átlagéletkorú csapata lesz a miénk, de erre nem hivatkozhatunk, a legfontosabb, amit az eredményjelző mutat – kezdte az új edző, Vida Gergő. – Közös az utunk, fiatal edző vagyok, bízom benne, hogy a lányok megállják a helyüket az élvonalban. Fontos lesz a stabil kapusteljesítmény, csökkenteni kell a kapott gólok számát, erősségünk lehet stabil védekezésből gyorsan indítani.”

A tréner és az elnök is elmondta, cél, hogy az élvonalban maradjanak. Noha egyelőre minden bizonytalan, remélik, hogy júliusban elkezdődhet az alapozás, míg szeptember elején – nem zárt kapuk mögött – a bajnokság is elindulhat a megújuló városi sportcsarnokban.

Fülöp Csaba gazdasági vezető arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt 50 millió forinttal csökkent a klub bevétele. Békéscsabán nem százalékban határozták meg a fizetéscsökkentést a június 30-ig terjedő időszakra, hanem egy bizonyos összegben állapodtak meg, amelyet mindenki elfogadott, így meg tudták menteni mind a 39 munkatárs állását. Elhangzott az is, hogy a korábbi évekhez képest jóval alacsonyabb lesz a költségvetés, a mostani állás szerint nagyjából 100 millió forintból gazdálkodnak a következő idényben.

A Békéscsaba a bajnokság áprilisi 9-i bejezetté nyilvánításakor a 13., azaz kieső helyen állt, 18 mérkőzésen kétszer nyert, egyszer játszott döntetlent és 15 vereséget szenvedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik