Női kézilabda: fáradt a válogatott, de készen áll

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2017.09.26. 12:13
null
Lukács Viktória (balra), Klivinyi Kinga és a női válogatott többi tagja is elfáradt a hétvégi erőltetett menetben (Fotó: Koncz György)
A héten két Európa-bajnoki selejtezőt is vívó magyar női kézilabda-válogatott fáradt, de ettől még nem jelenthet gondot szerdán Koszovó legyőzése. Kim Rasmussen csapatának hétfői edzésén jártunk.

Onnan lehet tudni, hogy fáradtak, hogy nem vitatkoznak.

A magyar női kézilabda-válogatottról van szó és a bemelegítő futballról, meg a szokatlanul sok kezezésről. Illetve arról, hogy a vétkes nem mondja be a szabálytalanságot. Sőt nem is ez a meglepő, hanem inkább az, hogy nincs a dologból reklamálás, fennforgás és háború. De hát ez történik, ha egy csapat előzőleg hétvégi programként szombat-vasárnap összesen négy edzést tud le, és tagjai morcosan néznek, ha az ember vicceskedve felveti, hogy egy ötödik még elkélt volna.

Persze ilyenkor, szűk héttel a fontos meccs előtt természetes is, hogy még az elfáradás fázisában jár a válogatott. Igen, egy héttel a fontos meccs előtt: a csapat ugyan szerdán vívja az első mérkőzést a 2018-as franciaországi Európa-bajnokság selejtezőjének 7. csoportjában, de azt akkor is megnyerné, ha addig mindennap ötöt edzenének a lányok.

Koszovó ugyanis fiatal országhoz illően fiatal csapattal érkezik, amelynek tagjai számára inkább az a fontos, hogy képviselhetik a hazájukat, de lelkes amatőrökről van szó, akiket egy magára valamit is adó magyar csapat tönkre fog verni szerda este az Elek Gyula Arénában.

A lényeg majd vasárnap Minszkben következik, a ha nem is életveszélyes, de vitán felül masszív fehéroroszok ellen: egy ottani sikerrel a válogatott megteszi a legnagyobb lépést Franciaország felé, hiszen Koszovót úgyis oda-vissza megveri, amint jövő júniusban hazai pályán a fehéroroszokat is illenék, a harmadik csoportellenfelet, Hollandiát meg innentől már meg sem kell előznie az Eb-szerepléshez.

Kim Rasmussen ennek megfelelően a legkevésbé sem a szerdai meccsre készíti fel lányait, hanem a már több mint egy éve tanítgatott játékrendszert csiszolgatja, még mindig kiszúrva a legapróbb hibákat is, de mégis megértőbben, mint máskor.

„Már csak néhány perc” – mondja szokatlanul megértő hangsúllyal a tréning vége felé, és Szekeres Klára felé is csak egy megrovó nézést küld, amikor a védelem oszlopa valóban oszlopként viselkedik, és nem mozog oda, ahová kellene. (Persze ő is kókadt, nem sokkal korábban a szemetesbe sem talált be két lépésről az üres ásványvizes palackkal.)

Gávai Szonjával egy fokkal szigorúbb a kapitány („Így sosem fogod megtanulni…” – jegyzi meg rosszallóan, mikor az Érd szélsője nem követi az elvárt koncentráltsággal az akciót), de ő csak április óta stabil kerettag, szóval bele kell még rázódnia a dán tempóba, miközben Szekeres például azon három kézilabdázó egyike, akik a Rasmussen-korszak mindegyik edzőtáborában ott volt.

Háfra Noémi viszont abszolút újonc, és ahhoz képest egyáltalán nem mozog megilletődötten, azt tekintetbe véve pedig, hogy a 19. születésnapjáig is van vagy tíz nap, kimondottan bátor, még ha hibázik is olykor – az ő számára aztán tényleg minden játékelem új, de a Pálos-Bognár Barbara sérülése miatt az utolsó utáni pillanatban behívott Kiss Nikolettnek vagy a csak másodjára kerettag Mazák-Németh Csillának is igencsak figyelnie kell.

És figyel Görbicz Anita is, de csak a kispadról, dzsekiben, mert ő sem teljesen egészséges. A csapatkapitányi hatodik érzéke viszont mesterien működik: a tréning végi nyújtáshoz azt a zenét rakja be, amelyikről Janurik Kinga még csak gondolta, hogy esetleg beférne a repertoárba.

A szövetségi kapitány végezetül összeterelte a csapatot, és még egyszer hangsúlyozta, hogy tudja, főleg mentálisan mennyire megterhelő napokat él meg a társaság, és ahhoz képest nem dolgozik rosszul. A következő napokban már kisebb lesz a terhelés – jövő hétfőn, két megnyert selejtező múlva pedig már senki sem emlékszik a fáradtságra.

NŐI KÉZILABDA, EB-SELEJTEZŐ, 7. CSOPORT
1. forduló (szeptember 27., szerda)
18.00 MAGYARORSZÁG–Koszovó
19.30 Hollandia–Fehéroroszország

2. forduló (október 1., vasárnap)
13.30 Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG
20.00 Koszovó–Hollandia

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE AZ EB-SELEJTEZŐRE
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: KISS Nikolett (Érd), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), MAZÁK-NÉMETH Csilla (Siófok KC)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), SIRIÁN Szederke (DVSC-TVP)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs), TOMORI Zsuzsanna (Győri Audi ETO)
Balszélsők: GÁVAI Szonja (Érd), HÁRSFALVI Júlia (DVSC-TVP), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik