Nyílt maradt a döntő: a Siófok döntetlent játszott Dániában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.05. 14:50
null
Silje Solberg (balra) remekül védett Dániában (Fotó: Németh András, archív)
A női kézilabda EHF-kupa döntőjének első felvonásán a Siófok KC 21–21-es döntetlent játszott a dán Team Esbjerg otthonában. A visszavágót május 11-én, 20.30 órától rendezik meg Siófokon.

 

NŐI KÉZILABDA EHF-KUPA
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
TEAM ESBJERG (dán)–SIÓFOK KC 21–21 (12–10)
Esbjerg, 2556
néző. V: Bolic, Huric (osztrákok)
ESBJERG: Toft – Jacobsen 1, Jörgensen, Liscsevics 3 (2), Ingstad 1, POLMAN 4, SANNA SOLBERG 6. Csere: Granlund (kapus), Frafjord, Danielsson, BREISTÖL 5, Vestergaard 1. Edző: Jesper Jensen
SIÓFOK: SILJE SOLBERG – Böhme 1, JEZIC 3, Perianu, KOBETIC 6, Hmirova, Aoustin 1. Csere: Dedu (kapus), M. González 4, Elghaoui 1, NZE MINKO 5. Edző: Tor Odvar Moen
Az eredmény alakulása. 7. perc: 4–1. 11. p.: 6–2. 16. p.: 6–5. 19. p.: 8–5. 21. p.: 10–6. 27. p.: 10–10. 36. p.: 15–12. 44. p.: 15–17. 49. p.: 16–20. 53. p.: 18–21
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 1/0

ÖSSZEFOGLALÓ

„Mostanra tényleg összeérett a csapat”mondta a története első nemzetközi kupadöntőjét játszó Siófok edzője, Tor Odvar Moen az Esbjerg elleni EHF-kupa-finálé első felvonása előtt – s ezt többnyire bizonyította is a Balaton-parti alakulat.

A hetedik
A Siófok KC a hetedik magyar klub, amely döntőbe jutott az EHF-kupában, ahol eddig hat arany- és nyolc ezüstérem a magyar mérleg. Az egyszeres dán bajnok és kupagyőztes Esbjerg 2014-ben ezüstérmes volt a második számú európai kupasorozatban, a Siófok viszont már a nyolc közé jutással is az eddigi legnagyobb sikerét érte el.

A norvég edző azt is elárulta, hogy nyugodt játékot kért a játékosaitól, ennek ellenére kissé görcsösen kezdett a Siófok: támadásban pontatlan passzok jellemezték a magyar csapatot, míg a dánok elsősorban a rendkívül biztos kezű, az első félidőt öt lövésből öt góllal záró Sanna Solberg találatainak köszönhetően már néggyel is vezettek 10 perc után (6–2).

Ekkor lépett pályára Estelle Nze Minko, akinek az irányításával nagyot javult támadásban a vendégegyüttes, így fokozatosan közelebb lépkedett az ellenfeléhez – a 7. percben pedig utol is érte a házigazdát (10–10). Ebben nagy szerepe volt Silje Solbergnek is, aki az ikertestvérén, Sanna Solbergen kívül szinte mindegyik hazai játékosnak védte a lövését. Az első félidő hajrája mindenesetre a dánoknak sikerült jobban, a szünetre kétgólos előnyt szereztek (12–10).

A második félidőben Mireya González és Andrea Kobetic is egyre jobban belelendült, betöréseikkel a védelem, átlövéseikkel pedig Sandra Toft nem nagyon tudott mit kezdeni. A két szélső, Camille Aoustin és Simone Böhme játéka azonban továbbra is hagyott maga után kívánnivalót: nem nagyon kaptak labdát, ha pedig kaptak, sokszor hibáztak. A siófoki védekezés viszont nagyon összeállt, egy kettős emberhátrányt is sikerült gól nélkül lehozni, míg Solberg 60 százalék körül védett, ezáltal a 42. percben ismét egyenlő volt az állás (15–15).

A folytatásban kilencperces dán gólcsend következett, így a vendégek négy találattal is elléptek (16–20). Az utolsó tíz percben aztán nem sikerült tovább növelni az előnyt, sőt, a Siófok mindössze egy gólt szerzett. Az Esbjerg felzárkózott, egy időn túli hetessel pedig ki is egyenlített (21–21), azaz nyílt maradt a párharc az első felvonás után.

„Ha egészében nézem a mérkőzést, akkor elégedett vagyok. A találkozó eleje a hazaiaké volt, később azonban magunkra találtunk, és remek periódusokat futottunk” – nyilatkozta Tor Odvar Moen.

A Siófok szakvezetője hozzátette, csapata védekezésére nagyon büszke, hiszen csupán 21 gólt kaptak egy remek ellenféltől, a hajrát azonban egy kicsit sajnálja, mert akkor a sok kiállítás megtörte a ritmusukat, és az emberhátrányos időszakokból sem jöttek ki jól.

A visszavágót május 11-én, 20.30 órától rendezik meg Siófokon.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Aoustin rendkívül éles szögből a kapufára vágja a labdát. A másik oldalon Solberg mutat be egy védést, de visszafújják, időn túli hetest kapnak a hazaiak. Dedu érkezik a kapuba, Liscsevics viszont nem hibázik, a labda a lécről pattan a gólvonal mögé. Ez a vége: 21–21!

59. perc: Hat és fél perce nincs gólja a Siófoknak, a játékvezetők ráadásul el is veszik a magyar csapattól a labdát. Elghaoui mutat be egy remek labdaszerzést.

58. perc: Jezicet állítják ki két percre. Támadószabálytalanság, elveszik a labdát az Esbjergtől.

57. perc: Kobeticet blokkolják, de oldalt megy ki a labda. Közel öt perce nincs gólja a Siófoknak.

56. perc: Ingstad kap jó bejátszást, majd gólt lő a beálló. 20–21

55. perc: A siófokiak ölik az időt, majd Mireya González durrant a kapu mellé.

54. perc: Polman lövése után Solberg egy remek spárgával véd. Időt kérnek a siófokiak.

53. perc: Kobetic gólja (18–21) után Perianut állítják ki, majd Liscsevics szépít. 19–21

52. perc: Polman szerez újabb gólt, az átlövése után Solberg lábai között talál utat a labda a kapuba. 18–20

50. perc: Liscsevicset sikerül sáncolni, de a dánoknál marad a labda. Ingstad lő gót beállóból.17–20

49. perc: Nze Minko lábbal megveri a védőjét, majd egy betörés után gólt szerez (16–20). Kikéri a harmadik idejét is a hazai csapat.

48. perc: Elghaoui védekezik jól Frafjordon, majd passzívnál Polman lövi a kapu mellé a labdát. Lehet, hogy a kapufát is súrolta a lövés.

47. perc: Hét a hat ellen támadnak a hazaiak, de Breistöl átlövése után ismét Solberg véd. Góllal büntet a Siófok, a szétzilált fal ellen Kobetic lő óriási gólt. 16–19

46. perc: Aoustin két elhibázott lövés után ezúttal kilövi a bal alsót. 16–18

45. perc: Perianu kezéből esik ki a labda, a dánok pedig megtörik a kilencperces gólcsendet, Breistöl pókhálózza ki a bal felsőt. 16–17

44. perc: Közel hét perce nincs gólja az Esbjergnek, ráadásul Elghaoui tovább növeli a siófoki vezetést (15–17). Kobeticet már másodszor állítják ki két percre, de emberelőnyben sem sikerül gólt szereznie a hazaiaknak.

43. perc: Mireya González is belelendült, újabb remek átlövésgóljának köszönhetően átveszi a vezetést a Siófok (15–16)! Időt kérnek a hazaiak.

42. perc: Egyenlő! Böhméhez kerül szerencsés körülmények között a labda, majd megszerzi az első gólját a mai napon (15–15). Ilyen sem volt még, Sanna Solberg hibázott egyet a bal szélről.

41. perc: Kobetic óriási bombája utat talál a kapuba (15–14), a másik oldalon pedig Polman hibázik ismét.

40. perc: Silje Solberg nagyon elkapta a fonalat, ezúttal Polman lövését védi.

39. perc: A kínai nem jön be a Siófoknak, de Solberg Liscsevics lövését is védi. Aoustin második lövése sem jó.

38. perc: Újabb kiállítást, Perianut is kiküldik. 50 másodpercig kettős hátrányban van a Siófok. Jacobsen lövése után viszont véd Solberg.

37. perc: Jezic kap remek bejátszást, majd gólt is váltja (15–13).

36. perc: Jörgensen, majd Polman lövése is a blokkban akad el, de tovább támadhatnak a hazaiak. Kobeticet állítják ki két percre. Azonnal kihasználják az emberfórt, Breistöl ugrik be a hatoson belülre majd lő gólt. 15–12

35. perc: Mireya González lövését védi a kapus, majd Breistöl büntet a másik oldalon (14–12). Kobetic ló, Sandra Toft hárít.

34. perc: Jezic szed össze egy bejátszást, majd gólra is váltja (13–12). Breistöl lövése lelassul a blokkon, így az könnyű zsákmány Solbergnek.

33. perc: Breistöl kezéből esik ki a labda, majd Jezic próbálkozik az üres kapura, de a labda kijön a kapufáról. Polman egy az egyben megveri Jezicet, majd gólt szerez. 13–11

32. perc: Jezic harcol ki kiállítást, Ingstadot állítják ki. Kobetic egy jó csellel azonnal ziccert alakít ki, de Sandra Toft jobb lábbal védi a lövését.

31. perc: Elkezdődött a második félidő, méghozzá egy Mireya González-góllal (12–11). Ráadásul a másik oldalon Polman lövését védi Solberg.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Jezic kaparintja meg valahogy a labdát a hatos vonalán, de a ziccert a kapu mellé dobja. Belemenést látnak a bírók s a hazaiaknál, ezzel pedig véget is ér az első félidő. A szünetben 12–10-re vezetnek a hazaiak.

29. perc: Böhme szerez labdát, de szabálytalanság miatt visszaadják a dánoknak. Ez nem tetszik a siófoki kispadnak, a bírók ki is osztanak egy sárga lapot. Sanna Solberg ismét a pályán, ez pedig egyet jelent ma a góllal:a bal szélről beugorva megszerzi a hatodik gólját. 12–10

28. perc: Kobetic szerez labdát, de nem sikerül élni a lehetőséggel. A másik oldalon Breistöl szerez gólt. 11–10

27. perc: Polman előtt megnyílik a fal, de a holland ziccerét védi Solberg. Egyenlő! Egy gyors támadás végén Kobetic bombázza a kapuba a labdát (10–10). Időkérés a hazaiaknál.

26. perc: Aoustin először kap labdát a bal szélen, de éles szögből beugorva a kapusba vágja a labdát. Ez már bent van, egy labdaszerzést követően Nze Minko vágja az üres kapuba a labdát. 10–9

25. perc: Liscsevics kap kétperces kiállítást, emberelőnyben támadhat a Siófok.

24. perc: Ez már bent van, Kobetic átlövése után a kapu jobb oldalában köt ki a labda (10–8). Monti Danielsson hibázik, ismét esély a siófokiak előtt, hogy egyre zárkózzanak.

23. perc: A Siófoktól belemenés miatt veszik el a labdát, majd Liscsevics lövés közben ejti ki a kezéből a labdát.

22. perc: Nze Minko egyelőre remekel, a hazai védelem nem tudja megállítani, újabb gólt szerez (10–7). A másik oldalon Breistöl vágja a kapufára a labdát.

21. perc: Mireya González harcol ki hetest, Kobetic viszont a kapufára vágja a labdát. Ezt is megbüntetik a dánok, Vestergaard szerez gyorsan gól. 10–6

20. perc: Jörgensen kap sárgát, majd Nze Minko használ ki egy rést, a betörés után pedig a léc alá vágja a labdát (8–6). Nem tudja rendezni a védelmét a Siófok, Breistöl góllal büntet. 9–6

19. perc: Kobetic lövése nem jó, Sanna Solberg viszont továbbra is hibátlan, ötből ötnél jár. 8–5

18. perc: Polman harcol ki hetest, Deduz érkezik a siófoki kapuba. Liscsevics ennek ellenére gond nélkül értékesíti a büntetőt. 7–5

17. perc: Jó védekezés, labdaszerzés, majd a lerohanás végén Böhme gólt szerez, de lépéshiba miatt nem adják meg a gólt a játékvezetők.

16. perc: Nze Minko találja meg Jezicet, aki gond nélkül értékesíti a ziccert. 6–5

15. perc: Nincs siófoki gól, elveszik a labdát a bírók. A másik oldalon Jörgensen durrant a kapu mellé. Mireya González sem tud értékesíteni egy ziccert, majd Monti Danielsson vár hiába sípszót a játékvezetőktől.

14. perc: Solberg védi Polman lövését, egy gólra zárkózhat a Siófok…

13. perc: Éppen csak kiegészül a hazai csapat, de még nem tudják rendezni a védelmüket, így a frissen pályára lépő Nze Minko egy betörés után a jobb alsóba küldi a labdát. 6–4

12. perc: Mireya González egy betörés után megszerzi a második gólját (6–3). Pontatlan passz a dánoknál, jöhetnek a siófokiak.

11. perc: Újabb dán lerohanás, Sanna Solberg pedig nem tud hibázni, megszerzi a negyedik gólját (6–2). Tor Odvar Moen időt kér. Frafjord rántja le lövés közben Kobeticet, két percre ki is állítják.

10. perc: Böhménél belemenést fújnak a bírók.

9. perc: Mireya González szépít (4–2), majd a siófokiaknak sikerül kivédekezni egy dán támadást. Jezicnek rossz a bejátszás, jön az indítás, Sanna Solberg pedig értékesíti a ziccert. 5–2

8. perc: Sanna Solberg köszön be ismét a bal szélről. 4–1

7. perc: Polman lövését védi Solberg, de a hollandé a kipattan ó, másodszorra pedig már nem hibázik. 3–1

6. perc: Mireya González nem pontatlan, a másik oldalon Jezic és Perianu is besárgul.

5. perc: Liscsevics lövését védi Silje Solberg, ikertestvére, Sanna Solberg azonban a begyűjti a kipattanót, s bevágja a labdát a kapuba a bal szélről. 2–1

4. perc: Egy rossz bejátszás után Jacobsenhez kerül vissza a labda, majd beugrik a hatoson belülre, és egyenlít. 1–1

3. perc: Kobetic átlövése után a jobb alsó sarokban köt ki a labda. 0–1

2. perc: Védés a másik oldalon is, Kobetic bejátszása után Jezic lő, de Sandra Toft hárít.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a hazaiak vezethetik az első támadást. Polman lövése után Solberg védett.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a női kézilabda EHF-kupa döntőjének első felvonása, a Team Esbjerg–Siófok KC mérkőzés. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Története első nemzetközi kupadöntőjét játssza vasárnap Dániában a Siófok. A visszavágót május 11-én, 20.30 órától rendezik meg Siófokon.

„Erre a pillanatra vártam az idény eleje óta, hihetetlenül motivált vagyok, akárcsak mindenki a csapatból. Sok nagy mérkőzést játszottam már, a legnagyobb világversenyeken volt lehetőségem a döntőben pályára lépni, de klubszinten ez lesz a csúcs. Minden egyes pillanatát meg kell élni” – mondta Estelle Nze Minko, a Siófok irányítója.

„Igazi élcsapat lesz az ellenfelünk, Dánia talán legerősebb klubja. Egy döntő mindig túlfűtött, de nekünk higgadtnak kell maradnunk – mondta Tor Odvar Moen, a siófokiak edzője. – A legfontosabb, hogy megpróbáljuk ezt is normál mérkőzésként kezelni, nem lehetünk görcsösek. A saját ritmusunkban szeretnénk kézilabdázni, nekünk kell irányítanunk a mérkőzést.”

A dánok soraiban öt norvég, egy svéd, egy szerb, egy holland és négy dán válogatott játékos szerepel, döntőbe jutottak hazájuk bajnokságában, az EHF-kupában pedig 12 meccsből egy döntetlen a legrosszabb eredményük.

EHF-KUPA, A KIESÉSES SZAKASZ

DÖNTŐ
Esbjerg (dán)–SIÓFOK21–21május 11., 20.30
ELŐDÖNTŐ
SIÓFOK–Viborg (dán)
28–24
25–27
53–51
Herning-Ikast (dán)–Esbjerg (dán) 20–23
16–30
36–53
NEGYEDDÖNTŐ
Storhamar (norvég)–SIÓFOK
24–3131–3255–63
Herning-Ikast (dán)–Podravka Vegeta (horvát)
34–2618–2452–50
Kubany Krasznodar (orosz)–Esbjerg (dán)
24–3731–37 55–74
Nyköbing (dán)–Viborg (dán)
20–2819–2439–52

Az EHF-kupa csoportkörének magyar érdekeltségű eredményeit ide kattintva böngészhetik!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik