Női kézi: zökkenőmentes lehet Tomori teljes visszatérése

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.01.07. 09:47
null
Nem szabadott elkapkodni Tomori Zsuzsanna visszatérését (Fotó: Szabó Miklós)
Kilenc hónap kihagyás után visszatért a pályára Tomori Zsuzsanna, a Győr válogatott átlövője, aki negyedórát kapott az Eger elleni bajnoki mérkőzésen.

 

 

Gyötrelmes három év
Az elmúlt három év nagyon rosszul alakult Tomori Zsuzsanna számára. A válogatott játékos 2015 decemberében sérült meg először, Dániában, a világbajnokságon a Lengyelország elleni nyolcaddöntőben elszakadt az elülső keresztszalagja a bal térdében. Nyolc hónapra kiesett, de 2016 októberében a csavarok kilökődési reakciója miatt újra műteni kellett, akárcsak 2017 májusában, mert nyákciszta alakult ki a csavar körül. 2017 októberében a Fehéroroszország elleni Európa-bajnoki selejtező után újra kés alá kellett feküdnie a térdében lévő porcleválás miatt. Aztán jött 2018 márciusa, amikor a Hollandia elleni Európa-bajnoki selejtezőn ragadt le a balátlövő jobb lába, és elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, felépülése ezúttal kilenc hónapot vett igénybe.

A bajnoki éllovas Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatának az Eszterházy SC elleni, szombati, 35–20-ra megnyert idegenbeli bajnokijával kapcsolatban a legjobb hír talán az volt, hogy az együttes 152-szeres magyar válogatott balátlövője, Tomori Zsuzsanna először lépett pályára tavaly márciusi súlyos térdsérülése óta. Sőt, a kezdőcsapatban kapott helyet, és nagyjából negyedórát töltött a pályán az első félidőben, elsőre ennyi időt kapott Danyi Gábortól, aki elmondta a Nemzeti Sportnak, miért vártak ilyen sokáig a 31 éves játékos visszatérésével.

„Azért tartott a szokásosnál két-három hónappal hosszabb ideig, több mint kilenc hónapig Zsuzsi felépülése, mert nem akartunk semmit elsietni, lévén az elmúlt időszakban volt már hasonló sérülése – fogalmazott az edző. – Szorgalmasan végezte a feladatokat a rehabilitáció ideje alatt, de a visszatérése nem volt ellenfélfüggő, egyszerűen most éreztem, hogy játékra alkalmas állapotban van. Biztatóan mozgott, ez a tizenöt perc tökéletes első lépés volt ahhoz, hogy teljes visszatérése zökkenőmentes legyen.”

Tomori pályára küldésével azért is vártak, mert Danyi Gábor nem akarta csak a védekezésben bevetni a játékost, ez ugyanis a Győr nagy sebességre és gyors lerohanásokra alapuló játékstílusa miatt nem lehetséges. Mivel a gyors ritmusváltások miatt nincs idő arra, hogy a lejövő védekező játékos helyett támadó menjen be, Tomori bevetését is csak akkor tartotta érdemesnek, amikor már mindkét játékelemben használható volt. A tréner a későbbiekben is úgy tervezi, hogy az átlövőt hat-nyolc perces periódusokra küldi be, támadásban és védekezésben egyaránt.

„Az a célunk, hogy minél többet tudjon vállalni, de egy ilyen sérülés után pláne nem szeretnénk túlterhelni” – tette hozzá Danyi, akinek azért is jött jókor Tomori visszatérése, mert a posztról a múlt héten hosszabb időre kiesett az együttes egyik alapembere, a brazil Eduarda Amorim, aki bokaszalag-szakadást szenvedett a Fradi elleni bajnokin, ez legalább hat-nyolc hetes felépüléssel jár.

Védekezésben így egy emberrel többen oszthatják fel a dél-amerikai klasszis feladatait, támadásban pedig rendelkezésre áll egy másik balátlövő.

Tomori fokozatos visszatérését szolgálhatja a december végén érkező és a Ferencváros ellen már bizonyító román beálló, Crina Pintea is, aki nagy terhet vehet le valamennyiük válláról támadásban és védekezésben is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik