Női kézi-vb: Örömteli volt, hogy visszatért a mosoly a játékosok arcára – Rasmussen

NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS, PAPP BÁLINT (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.08. 07:44
null
Háfra Noémi lett a meccs legjobbja (Fotó: Kovács Anikó)
A szombati szünnapon sikerült valamennyire rendeznie a gondolatait a magyar női kézilabda-válogatott játékosainak, Kim Rasmussen szövetségi kapitány az Argentína elleni helyosztó után elmondta, örömmel látta, hogy a mosoly is visszatért az arcokra. Tulajdonképpen egy ajándéknak kell felfogni, hogy hétfőn Franciaország ellen zárhatjuk a Japánban zajló világbajnokságot, ami egy jó erőfelmérő lesz a csapatnak. Háfra Noémi beszélt arról, hogyan élte meg a románoktól kapott pofont, de megszólalt a világversenyen most debütáló Kiss Nikoletta és Pásztor Noémi is.

Kim Rasmussen szövetségi kapitányt először arról kérdeztük a meccs után, hogyan tudták túltenni magukat a románoktól kapott pofonon:

Nagyon fontos volt a szombati szünnap, sok játékossal beszélgettünk külön is – mondta a dán szakember a Nemzeti Sportnak. – Semmilyen edzés nem szerepelt a programban, szabad volt az egész napunk, mindenki azzal töltötte, amivel akarta, amivel kicsit kitisztíthatta, rendezhette a gondolatait. Szükségünk volt erre, hogy talpra álljunk és továbbléphessünk. Este közös játékot, kvízversenyt is rendeztünk, és örömteli volt, hogy visszatért a mosoly a játékosok arcára.”

Hozzátette, az élsportban benne van, hogy néha mélyre kerülsz, de fel kell állni belőle. Az a fontos, hogy együtt találjanak vissza a helyes útra.

A papírforma mellettünk szólt Argentína ellen, nem is a győzelem volt a kérdés, hanem, hogy milyen játékot nyújtunk – tért át a vasárnap 34–26-ra megnyert mérkőzésre. – Szerettem volna sok lehetőséget adni a két új, becserélt kerettagnak, Pásztor Noémi és Kiss Nikoletta is megérdemelte, hogy esélyt kapjon a tornán. Jó volt látni, hogy a szélen a fiatal Márton Gréta ismét remekelt, Klujber Katrinnak is akadtak önbizalomnövelő lövései és góljai. Azt láttam a csapattól, amit szerettem volna látni előzetesen is. A jó első félidőnkkel tulajdonképpen el is döntöttük a mérkőzést.”

A kapitányt a 13. helyért rendezendő hétfői, Franciaország elleni meccsről is faggattuk:

Ha már itt vagyunk az Elnök-kupán és a tizenharmadik helyért játszunk, akkor szinte ajándék, hogy a franciákkal találkozunk – vélekedett Rasmussen. – Minden tiszteletem Angoláé, de ha már itt kell játszanunk, akkor inkább egy olyan erős riválissal, mint Franciaország. Ez a mérkőzés egy újabb lehetőség arra, hogy tanuljunk és meglegyen a kellő motivációnk is, hiszen a még regnáló világbajnokkal és az Európa-bajnokkal meccselhetünk. Jó teszt lesz, sokat tanulhatunk, jó esély a fejlődésre a fiatal keretünknek.”

Rasmussen kiemelte, a franciák védelme rendkívül erős és masszív, az lesz a kérdés, hogy találjuk meg a réseket rajta. „Fontos, hogy támadásban gyorsak legyünk, kellő tempóval könnyű gólokat szerezzünk, hogy ne kelljen hosszú harcba bonyolódni a francia hatos védelmi fallal, a gyors találatokkal meglephetjük a riválist. Nyilván mind a két csapat csalódott, hogy csak a tizenharmadik helyért küzdhet.”

Bár számunkra a torna hétfőn véget ér, és a csapat az előzetesen tervezettnél hamarabb, már kedden hazautazik Kumamotóból, mégsem érdektelenek számunkra a felső házban rendezett mérkőzések, ugyanis az Eb-7. helyünk révén még odaérhetünk a jövő márciusi olimpiai selejtezőre, de már nem a saját kezünkben van a sorsunk.

Szerencsések vagyunk, mert még mindig van esélyünk az olimpiai kvalifikációra. Már a vébé előtt nyilvánvaló volt, hogy fiatal és tapasztalatlan csapatunknak akadhatnak problémái. Három vereséget szenvedtünk a csoportban, abból kétszer egy góllal, közel voltunk. Okosabban és felkészültebben térhetünk haza – zárta értékelését Rasmussen.

Szükség volt mindenre, ami melegíthetett, mert elég hideg volt a Park Dome-ban (Fotó: Kovács Anikó)
Szükség volt mindenre, ami melegíthetett, mert elég hideg volt a Park Dome-ban (Fotó: Kovács Anikó)

HÁFRA NOÉMI: NAGY SEB VAN A SZÍVEMBEN

A hat gólig jutó Háfra Noémit választották meg a meccs legjobbjának, az FTC balátlövője elmondta, nehezen gyógyuló sebet ejtett rajta a románoktól elszenvedett vereség.

BELÜLRŐL NEHEZEBB

„Nagyon örültem, hogy becseréltek, próbáltam élni a lehetőséggel. Elég sok időt kaptam a pályán, igyekeztem maximálisan kihasználni. Természetesen voltak hibák, mindenki izgul az első világbajnokságán, az első meccsen, de összességében úgy gondolom, hogy ez a mérkőzés jól sikerült a csapatnak is és egyénileg is. Kívülről nagyon könnyű minden, én is most éreztem meg, hogy a lányoknak milyen nehéz belülről” – mondta a mérkőzés után az M4 Sportnak a másik most debütáló játékos, Kiss Nikoletta, aki első meccsén öt gólig jutott.

Érzem a bátorságot, jöhetett volna ez egy kicsit előbb is – kezdte Háfra az M4 Sport kamerája előtt. – A románok elleni meccsen már mentek a lövések, és most is felszabadultabban játszottam. Pénteken több játékos is sokáig fennmaradt, én például egész éjszaka azon gondolkodtam, mit kellett volna máshogy csinálni. Arra jutottunk, hogy nekünk ebből fel kell állni, az a jó sportember, aki egy ilyen pofonon is túl tud lendülni. Argentína ellen egy kicsit bennünk volt, hogy az előző mérkőzés nem sikerült, de próbáltunk nem ezzel foglalkozni. Csapatként küzdöttünk és megcsináltuk, ezt így kell. Sajnálom, hogy holnap vége van a világbajnokságnak, nem így készültem. Még van egy meccsünk, amelyet meg kell nyerni, és akkor egy kicsit nyugodtabban mehetünk haza. Nekem most egy nagyon nagy seb van a lelkemben, a szívemben, remélem, ez idővel begyógyul. Nagyon szeretnék nyerni a franciák ellen, és örülök, hogy még egy olyan meccset játszhatunk, amelyik nem lesz könnyű, harcolnunk kell.”

A meccsnek otthont Park Dome tulajdonképpen olyan, mint egy nagy sátor, ahova eléggé beszökik a hideg, amit a játékosok is éreztek a kispadon és a pályán egyaránt.

Az első félidőben még jobban éreztem a hideget, lehelgetni kellett a kezemet, hogy ne fagyjon le – mondta Pásztor Noémi az interjúfolyosón. – A vax is hideg volt, így a labda fogása is furcsa volt, nem úgy tapadt, ahogy máskor szokott. A szünetben az öltözőben szerencsére már meleg volt, és magamon úgy éreztem, hogy a második félidőre már bemelegedtem.”

Az FTC erre a meccsre becserélt beállója nagyon várta, hogy végre pályára léphessen a vébén, amely neki az első világversenye a felnőttek között. „Élveztem a mérkőzést, sajnálom, hogy már csak a 13. helyért küzdhetünk. A kapitánynak nem volt különleges kérése, az volt a legfontosabb, hogy együtt felálljunk a románoktól kapott pofon után. Szerintem nem itt van a helyünk, de ebből kell kihoznunk a maximumot.

A hétfői nap arról szólt, hogy lelkileg összeszedjük magunkat, és oda tudjunk koncentrálni a hátra levő mérkőzésekre. Volt egy kis csapatösszetartás, ez is segített. A franciáknak is neki fogunk menni, nyerni szeretnénk, ha őket elkapjuk, abból építkezhetünk a jövőben.”

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELNÖK-KUPA, 13–16. HELYÉRT

MAGYARORSZÁG–ARGENTÍNA 34–26 (19–12)
Kumamoto,
Park Dome, 3726 néző. Vezette: Christiansen, Hansen (dánok)
MAGYARORSZÁG: Triffa – Lukács V. 2, Tomori 1, Tóth G., Szabó L., HÁFRA N. 6, MÁRTON 6. Csere: Bíró B., Kiss É. (kapusok), KOVACSICS 7, Klujber 5 (1), Vámos P. 1, Pásztor N. 1, KISS N. 5. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
ARGENTÍNA: Carratu – A. García, Mendoza 2, Mena 1, Gandulfo, Bolling 2, KARSTEN 9 (4). Csere: Sans, Gavilan 1, Campigli 2, CAVO 5, Bonazzola 2, Crivelli, Pizzo, Casasola 2. Szövetségi kapitány: Eduardo Gallerdo
Az eredmény alakulása. 3. p.: 3–0. 7. p.: 5–3. 12. p.: 9–7. 17. p.: 12–8. 20. p.: 12–10. 24. p.: 15–10. 35. p.: 20–16. 40. p.: 23–19. 48. p.: 28–20. 52. p.: 28–23.
Kiállítások: 6, ill. 0 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 6/4

A másik mérkőzésen: Angola–Franciaország 17–28 (9–9)

A TOVÁBBI PROGRAM
A 15. HELYÉRT
December 9. (hétfő), 7.00: Argentína–Angola
A 13. HELYÉRT
December 9. (hétfő), 10.00: Magyarország–Franciaország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik