Női kézi-vb: Montenegró ellen nem lehetünk jó kislányok, háborúba megyünk

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.02. 07:31
null
Holanek Zoltán is ott volt a fociválogatottal a 2016-os Eb-n (Fotó: Nemzeti Sport)
Az ősszel csatlakozott a magyar női kézilabda-válogatott szakmai stábjához a Győri Audi ETO erőnléti edzője, Holanek Zoltán, akivel a Japánban zajló világbajnokság számunkra szünnapján beszéltünk a nemzeti csapatnál végzett munkájáról, a sportág kihívásairól és hogy miben kell változtatnunk a Montenegró elleni keddi ütközetre.

Holanek Zoltán a labdarúgásból érkezett a kézilabdába, előtte több szövetségi kapitány (Pintér Attila, Dárdai Pál, Bernd Storck, Georges Leekens) is számított a munkájára, a csúcspontot természetesen a 2016-os foci Eb jelentette.

A kézilabda világából először a Győri Audi ETO kereste meg, ahol a csapatot sújtó sérüléshullámot látva szerettek volna változtatni a felkészülésen. Ekkor még részmunkaidőben dolgozott a BL-győztesnél, aztán Danyi Gábor kinevezése után már főállású erőnléti edzőként végzi a dolgát.

Az a szép az egészben, hogy a fociba meg kézilabdásként kerültem, mivel Szombathelyen a főiskolán az NB I/B-ben is játszottam – kezdte Holanek a magyar csapat hétfői sajtófélóráján. – Teljesen más a két sportág, a játék intenzitásától kezdve a pálya méretén át az ütközésekig, ezért nekem is változtatnom kellett a terhelés megtervezésén.”

Kim Rasmussen Kristian Kristensen távozása után a lehetőségeket áttekintve őt látta a legalkalmasabbnak a feladatra. Mivel a Győri ETO-nál úgy vélték, a válogatottbeli munkája a klub számára is hasznos lehet, igent mondtak a magyar szövetség megkeresésére. Először a szeptember végi Eb-selejtezők alkalmával csatlakozott a kerethez, ahol hamar elfogadták a módszereit.

Őszintén, könnyebb a lányokkal dolgozni – folytatta egy vallomással. – Jobban bírják a fájdalmat és a diktatórikusabb munkát, ami szerintem kicsit gátja is a fejlődésnek a kézilabdában, hagyni kellene a játékosokat kibontakozni, töbször ki kellene kérni a véleményüket. A Győrben azért könnyebb a helyzet, mert sok ország képviselői alkotják a csapatot, és mivel nem tudhatjuk, kinek mi a jó, meg kell kérdeznünk tőlük. Ha nincs információ, nincs miből következtetést levonni. Győrben is inkább többször változtattunk a programon, nem szégyen ez.”

A Győrben Danyi Gábor érkezésével kett a stáb főállású tagja (Fotó: Török Attila)
A Győrben Danyi Gábor érkezésével kett a stáb főállású tagja (Fotó: Török Attila)

Holaneknek a válogatottnál a Rasmussen képviselte stílushoz kell hozzátennie a kondirészt, de a bemelegítést és a levezetést is ő tervezi meg. Elsősorban a robbanékony erő fejlesztését helyezik előtérbe, de plusz edzéseket nem lehet már a játékosoknak előírni, mert mindenki nagy edzésszámmal dolgozik a klubjában.

KOVACSICS: KELL A TŰZ ÉS AZ ÁTÜTŐERŐ

Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya szerint a küzdéssel nem volt gond a spanyolok ellen, de kell mellé tűz és átütőerő is a folytatásban.

Tegnap este már átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, a szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, amit láttak. A mérkőzés eleje sajnos megpecsételte a sorsunkat, utána már nem tudtunk erőre kapni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, és nyugodtan tudjunk játszani. Nagyon akartunk, de a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékunkba” – nyilatkozta az MTI-nek a vasárnap este 29–25-re elveszített találkozóról a csapatkapitány.

Hézagosak voltunk, és az utolsó pillanatban mindig kaptunk egy gólt, ami megint lenyomott bennünket. Meg kell nyugodnunk. A hibák mindig benne lesznek a játékba, de minimalizálni kell őket. Dolgozunk rajta" – szögezte le Kovacsics, aki hat lövésből két gólt szerzett vasárnap.

Hangsúlyozta: mindenkinek a legjobb nyolc közé kerülés a célja, mindenki ezért küzd, és reményei szerint mindez nem fog teljes görcsösségbe, idegeskedésbe átmenni.

Nem könnyű ezt ilyenkor kezelni. Tavaly az Európa-bajnokságon tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van. Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai.”

A 123-szoros válogatott irányító rávilágított, hogy csak csapatként van esélyük bárki ellen, ha mind a 16 játékos hozzátesz az összteljesítményhez. „Ezt kell visszahoznunk. A küzdéssel nem volt gond, de kell mellé tűz és átütőerő.” (MTI)

Úgy látom, minőségben lépett előre itthon a szakma, a közös gondolkodást lehetne még fejleszteni. A norvég lányok sem ilyen dinamikusnak születnek. 14 éves kortól szisztematikusan öt alapgyakorlattal fejlesztik őket, és ez a módszer bevált náluk. Győrben össze tudom szedni az információkat, amiből tanulni lehet, miután kapcsolatban vagyok a topválogatottak stábjaival.”

Érdekességként megemlítette, hogy míg a női NB I-ben 35-36 cm lehet az átlagos súlypontemelkedés, addig a győri Veronica Kristiansen 55-re is képes. A magyar lányok szerinte mennyiségileg nagy terhelésnek vannak kitéve, ilyen szempontból semmi gond a munkával, de inkább a minőség felé kellene elmozdulni. Kézilabdában az első lépés dinamikáján eldől minden. A spanyolok elleni mérkőzésen is láthattuk sajnos.”

A fizikai munka nagy része a klubokban zajlik, egy világbajnoksághoz hasonló sorozatterheléshez azonban teljesen más ciklust kell tervezni. A vb előtti időszak nagyjából arra elég, hogy felkészítsék a játékosok izomzatát a sok meccsel járó terhelés elviselésére, emellett természetesen nem maradhatnak ki a prevenciós gyakorlatok sem. Utóbbi kapcsán szóba kerültek a már említett győri sérülések, erre Holanek így reagált:

Nincs nálam sem a bölcsek köve, de az biztos, hogy edzésszámban a terhelés korábban túl nagy volt, de a szerencsefaktort sem lehet kivenni. A borítással is foglalkoztunk, csak akkor megyünk most már a hivatalosan előírt borításra, amikor nincs másra lehetőség. Ezenkívül alapvetően a kondi és kézilabda helyes arányát akartuk megtalálni.”

A világbajnokság előtt készített interjúnkban Rasmussen is kiemelte Holanek pozitív személyiségét, ami fontos szempont volt a kiválasztásánál. Az erőnléti edzőnek nem jelent problémát a saját egóját háttérbe szorítani. „Én soha nem vagyok fontos, ha a lányok elérnek valamit, és valaki maguk mellé emel, örülni fogok neki. Addig azonban dolgoznom kell, és segíteni őket. Ha ezt megérzik, és bizalommal fordulnak felém, már elindultunk a közös úton. Ezen a hajón megvan a kapitány, az ő iránymutatása szerint kell menni. A mellékszerepet viszont lehet hitelesen és jól csinálni. Akkor dolgozom jól, ha észrevétlen vagyok.

Kovacsics Anikó (balra) szerint kell a tűz és az átütőerő a folytatásban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kovacsics Anikó (balra) szerint kell a tűz és az átütőerő a folytatásban (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Végezetül a keddi, Montenegró elleni mérkőzéssel kapcsolatban Holanek elmondta, az önbizalomnak és a szükséges agresszivitásnak fontos szerepe lesz.

Itt most van egy jó kislányokból álló csapat, de ezt az arcot le kell vetkőzni, mert Montenegró ellen háborúba megyünk. Nem kérhetünk elnézést minden egyes pofon után, vissza kell adnunk, amit kapunk. Ha olyan közegben vagy, ami azt sugallja, te vagy a legjobb, előbb utóbb el fogod hinni. Fontos tehát a pozitív gondolkodás, de ugyanilyen lényeges, az élsport nem űzhető egészséges önbizalom nélkül. A spanyolok ellen is túl későn jöttünk rá és hittük el, hogy még lehet keresnivalónk.”

A vasárnapi vereség után még inkább felértékelődött a keddi, Montenegró elleni mérkőzés, miután az már a sorsolás után biztossá vált, hogy a magyar, spanyol, román, montenegrói négyesből egy csapat lemarad a középdöntőről. Per Johansson együttese a csoport két gyengébb tagjával kezdett, és bár mindkét meccset behúzta, közel sem mutatott lehengerlő játékot.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Nedelykov Tamás, Papp Bálint

A női kéziválogatottnál is Holanek tartja a bemelegítéseket (Fotó: MKSZ)
A női kéziválogatottnál is Holanek tartja a bemelegítéseket (Fotó: MKSZ)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A C-CSOPORT KEDDI PROGRAMJA
7.00:
Magyarország–Montenegró (Kumamoto, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
7.00: Spanyolország–Szenegál (Jacusiro)
11.00: Románia–Kazahsztán (Jacusiro, Tv: M4 Sport)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 2 60–41 +19 4
2. Montenegró 2 2 59–46 +13 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 64–44 +20 2
4. Románia 2 1 1 45–55 –10 2
5. Szenegál 2 2 49–58 –9 0
6. Kazahsztán 2 2 36–69 –33 0

A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
December 4., szerda: 11.00:
Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

Tartalékok: Kiss Nikolett (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik