Női kézi-vb: Martín szerint nem igazságos, hogy az egész orosz csapatot büntetik

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.13. 06:43
null
Ambros Martín az elődöntőig minden meccset megnyert az oroszokkal (Fotó: Kovács Anikó)
Az orosz válogatott a mezőnyben egyedüliként hibátlan mérleggel jutott el az elődöntőig a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon. A Hollandia elleni összecsapás előtt az oroszokat irányító korábbi győri edzőt, Ambros Martínt kérdeztük a WADA hétfői döntéséről, de a román kispadról való távozása is szóba került.

Az orosz válogatott azzal a nem titkolt szándékkal érkezett Japánba, hogy megnyerje a világbajnokságot, és ezzel egyenes ágon kijusson a jövő évi tokiói olimpiára. A tavalyi Eb-2. helyükkel az olimpiai selejtezős szereplésük már biztosított volt, de csak két meccs választja el őket attól, hogy ne kelljen kvalifikációs tornán részt venniük. Nem kétséges, hogy eddig az oroszok mutatták a legmeggyőzőbb teljesítményt a tornán, de ehhez az is hozzátartozik, hogy a könnyebbik ágon szerepeltek.

ANNA SZENY NEM ÉRTI A TÁVOLMARADÓKAT

A 2014–2015-ös idényben volt a Győri ETO játékosa Anna Szeny, akit a csütörtöki médianapon szintén megkérdeztünk az oroszok büntetéséről.

A többi sportolóhoz hasonlóan nekem is nagy vágyam, hogy ott legyek az olimpián. Négy éven át küzdöttünk ezért, így ha sikerül a kvalifikáció, nem fognak érdekelni a megkötések, hogy nem képviselhetjük hivatalosan az országunkat, csak szeretnék ott lenni Tokióban. Hogyan lehetséges, hogy vannak olyan honfitársaim, akik lemondanának egy ilyen lehetőségről?– tette fel a kérdést a 29 éves balátlövő.

Szeny elmondta, Ambros Martín teljesen más embertípus és más stílust is képvisel, mint korábbi edzője, a legendás Jevgenyij Trefilov, aki szívproblémája miatt jelenleg az orosz szövetség alelnökeként van jelen Kumamotóban. „Ambros hozott némi változást a játékunkba, de nem forgatott fel mindent, épített arra, ami korábban is jól működött, gondolok itt a védekezésünkre. A hollandok ellen is szükségünk lesz a jó védekezésre, mert kiváló átlövőkkel rendelkeznek.”

Érdekes helyzetbe kerültek, mert miközben eddig hibátlanul meneteltek a vb-n, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) hétfői döntése értelmében elképzelhető, hogy kijutásuk esetén nem indulhatnak orosz zászló alatt az ötkarikás játékokon – ha egyáltalán ott lesznek, ott lehetnek Tokióban. Eddig várat magára a nemzetközi szövetség (IHF) hivatalos állásfoglalása a kérdésben. A helyzetről megkérdeztük az orosz válogatottat irányító Ambros Martínt is.

Csináltuk a felkészülést, és semmit nem tudtunk arról, mi készül a háttérben – mondta a korábbi győri sikertréner a Nemzeti Sportnak. – Itt a vébén is csak azzal foglalkoztunk, hogy megnyerjük a következő mérkőzést, és elérjük a fő célunkat, az olimpiai szereplést. Innen csak az első helyezett jut ki egyenes ágon, így azért harcolunk, hogy aranyérmesek legyünk a tornán. Itt vagyunk a kapujában, már csak két meccset kell nyernünk. Ha kijutunk Tokióba, senki nem tarthat minket vissza az indulástól. Bizonyítottuk, hogy tisztán és a fair play szellemében versenyzünk, de szerintem ez igaz az egész kézilabdás társadalomra. Nem látom abban a logikát, hogy kollektív büntetést alkalmaznak, és nem az egyéneket szankcionálják. Ez nem igazságos! Aki ártatlan, és a pályán mindent megtesz az álmai eléréséért, ne fosszák meg az olimpiai szerepléstől. Biztos vagyok benne, hogy az oroszok az utolsó pillanatig harcolni fognak az igazukért.”

Különleges helyzetbe került Martín a középdöntő első fordulójában, ugyanis Romániával találkoztak, amelyet éppen az oroszok kedvéért hagyott ott az olimpia éve előtt, bár az 51 éves spanyol szakember máshogy magyarázza a döntését.

Nem szeretek semmit félbehagyni, amibe egyszer belefogok. Ráadásul Magyarországon is bajba kerültem amiatt, hogy elvállaltam a román kapitányi posztot, sokaknak nem tetszett a döntésem. Az együtt töltött három év végére azt éreztem, hogy nem tudok segíteni az utolsó lépés megtételében. Ráadásul a rosztovi munkám miatt eléggé távol voltam, plusz gyakorlásokra lett volna szükség, de ez nem volt megoldható. Az utolsó két világverseny alapján világossá vált számomra, hogy a játékosok mentális felkészítésével is többet kellene foglalkozni, hogy ne bukjunk el a kritikus mérkőzéseken. Erre én már nem voltam képes, mert nem volt elég időnk együtt. A válogatott játékosok hazatértek, többségük Bukarestbe, ráadásul az az edző is visszatért, akivel az utolsó érmet nyerték. Úgy éreztem, az a legjobb, ha vele folytatják a munkát” – utalt Martín Tomas Rydére, aki azonban a támadások kereszttüzébe került a románok mostani vb-szereplése kapcsán.

Anna Szeny (balra) mindenképpen részt venne az olimpián (Fotó: Kovács Anikó)
Anna Szeny (balra) mindenképpen részt venne az olimpián (Fotó: Kovács Anikó)

Martín úgy látja, a románok nem voltak szerencsések a brassói doppingesettel, ami miatt több kulcsjátékos is hiányzott, ráadásul Cristina Neagu is csak nemrég tért vissza a hosszú kihagyása után. Annak viszont örül, hogy a vágyott olimpiai selejtező összejött a románoknak.

Második szezonját tölti az orosz Rosztov-Donnál, és elmondása szerint a profi edzők élete mindenhol hasonló, a kézilabda tölti ki a napjai jó részét. A távolságok és a hosszú utazások a legmegterhelőbbek a számára, amelyek nemcsak a nemzetközi kupára, hanem a hazai bajnokságra is jellemzőek. Az oroszok már hozzászoktak ehhez, de nekem időbe telt. Sok Rosztov-játékos van velem a válogatottban is, ők már ismerik az elképzeléseimet, sokat tudnak segíteni a többieknek” – kanyarodtunk vissza a világbajnokságra, ahol szerinte a győzelmek ellenére támadásban akadtak problémáik az eddigi meccseken, de ilyenkor mindig visszanyúltak a védekezéshez, és ott magabiztosságot szerezve támadásban is sikerült átlendülni a nehezebb időszakokon.

Próbáljuk függetleníteni magunkat azoktól a hangoktól, amelyek szerint mi vagyunk a legnagyobb esélyesek. Csak a következő meccsre koncentrálunk, és hogy minél jobban felkészüljünk a hollandokból. Az elődöntőben már nem fog számítani, mi történt az elmúlt meccseken. Az utolsó pillanatig nem tudhattuk, ki vár ránk a négy között, olyan kiegyenlített volt a másik ág. A hollandok nagyon gyorsak, meg kell találnunk rá a módot, hogy megállítsuk a lerohanásaikat.

Az oroszoktól hiányzik az egyik legnagyobb sztárjuk, Darja Dmitrijeva, így viszont előléphetett a 22 éves Jaroszlava Frolova, akinek több kiváló mérkőzése is volt, és már 43 gólnál jár a vb-n. Martín még annyit jegyzett meg, üdvözli, hogy ezúttal lesz egy pihenőnap az elődöntők és a záró nap között, így a nézők is bizonyosan magasabb színvonalú kézilabdát láthatnak a döntőben és a bronzmeccsen.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
A PÉNTEKI PROGRAM

AZ 5. HELYÉRT
Montenegró–Szerbia 28–26 (13–12)
A 7. HELYÉRT
Németország–Svédország 24–35 (13–18)
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Hollandia 32–33 (16–16)
Norvégia–Spanyolország 22–28 (13–13)

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik