Szoros meccsen vereség Montenegró ellen a kézi-vb-n

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto, összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.12.03. 06:43
A magyar női kézilabda-válogatott Montenegró ellen lépett pályára a Japánban zajló világbajnokság csoportkörének 3. fordulójában. A spanyoloktól elszenvedett vereség után nagyon küzdelmes meccsen most sem tudtunk győztesen lejönni a pályáról, de ezúttal végig meccsben voltunk, még ha a montenegróiak egy góllal is nyertek. Pénteken a továbbjutásról döntő ki-ki meccs várhat ránk Románia ellen.
Nagy küzdelemben maradtunk alul Montenegróval szemben (Fotó: Kovács Anikó)
Nagy küzdelemben maradtunk alul Montenegróval szemben (Fotó: Kovács Anikó)
Nagy küzdelemben maradtunk alul Montenegróval szemben (Fotó: Kovács Anikó)

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,JAPÁN
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

C-CSOPORT
MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG 25–24 (13–12)
Kumamoto,
1600 néző. Vezette: García, Marin (spanyolok)
MONTENEGRÓ: Batinovics – RADICSEVICS 8 (4), K. Bulatovics 2, Brnovics 2, JAUKOVICS 4, RAICSEVICS 7 (1), Mehmedovics 1. Csere: Rajcsics, Nenezics (kapusok), Deszpotovics 1, Ramuszovics, Grbics, Klikovac, Premovics. Szövetségi kapitány: Per Johansson
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 6, Tomori 2, Kovacsics, Tóvizi 1, Háfra N. 2, SCHATZL NADINE 7. Csere: Kiss É. (kapus), Klujber 2 (2), Szabó L. 2 (2), Vámos P., Tóth G., Faluvégi D. 2, Márton G., Kovács A. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 8. p.: 2–3. 19. p.: 7–9. 23. p.: 10–11. 36. p.: 16–13. 40. p.: 17–14. 45. p.: 17–18. 50. p.: 20–20. 56. p.: 24–22.
Kiállítások: 16, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 6/4

ÖSSZEFOGLALÓ

A spanyolok elleni vasárnapi vereség, és az azt követő szünnap után Montenegró várt a mieinkre, amely az első két körben papírforma-győzelmeket aratott Szenegál, illetve Kazahsztán ellen. Ahogy a győri Katarina Bulatovics fogalmazott, számukra most kezdődött igazán a vb. A rutinos jobbátlövő játéka egyébként kérdésesnek számított, miután az első körben bokasérülést szenvedett, de aztán vállalta a szereplést.

Újra sötét egyenruhába öltözött iskolás gyerekekkel telt meg a kumamotói prefektúra tornacsarnoka, a tapsolókkal felszerelkezett fiatalok már a bemelegítés során hangos sikongatásba kezdtek, amikor egy nagyobb lövés a kapufán csattant. Kim Rasmussen szövetségi kapitány egyenként odament az összes játékosunkhoz, és mindenkit ellátott egy utolsó jó tanáccsal, majd kedélyesen üdvözölte a montenegróiak román másodedzőjét, Adrian Vasilét, akivel együtt nyertek BL-t a bukaresti CSM-nél. A nézőtéren közben összejött egy kisebb magyar tábor, Békéscsaba- és Pécs-feliratos zászlót is kifeszítettek.

Újdonság volt a korábbi meccsekhez képest, hogy Tomori Zsuzsanna kezdett nálunk jobbátlövőben, bár az utóbbi években Győrben és Siófokon is ezen a poszton játszott. A spanyol játékvezetők igyekeztek hamar elejét venni a keménykedésnek, és Djurdjina Jaukovicsot lökésért már az 1. percben kiszórták, sőt a 8. perc elején már másodszor ülhetett le a kispadra. Ezúttal abból a szempontból mindenképpen jobban indítottuk a meccset, hogy nem kerültünk hamar hátrányba, de most is kihagytunk több nagy helyzetet (kettős emberelőnyben is), valamint hetest is rontottunk, így aztán nem tudtunk jobban élni azzal, hogy az ellenfél sokat volt létszámhátrányban.

Így is el tudtunk menni 5–3-ra, Háfra Noéminek bejöttek az első lövései, de kihasználva két figyelmetlenségünket, Montenegró villámgyorsan egyenlített. Hátul viszonylag jól álltuk a sarat, a Tomori irányította fal mögött Bíró Blanka is hozzátette a magáét, s a szerzett labdákból gyorsan indultunk, és általában meg is voltak a helyzetek a szélsők előtt. Ismét kettő volt az előnyünk, ráadásul közben Bulatovics is begyűjtötte a második két percét. Mind a két csapat nagyon akarta a sikert, a küzdelem mellett ez azt is eredményezte, hogy mindkét oldalon megremegett a játékosok keze – nálunk sajnos többet.

Montenegró a 24. percben vezetett először (9–10), majd fejre ütésért Andrea Klikovacot pirosozták ki, de Per Johansson együttese azt is elbírta, hogy a védelmének kulcsjátékosait kellett a kipontozódás veszélye miatt pihentetnie. Jovanka Radicsevics nagyon élt a jobb oldalon, és Milena Raicsevics is megszórta magát, míg mi a belső posztokról nem igazán tudtunk eredményesek lenni. Az ellenfél a sok emberhátrány (folyamatosan a levegőben lökték a játékosainkat) ellenére is 13–12-re vezetett a szünetben.

A második játékrész eleje viszont újra nem a miénk volt, kimaradtak a lehetőségek a két szélről is, s Bulatovics góljával már hárommal ellépett Montenegró (13–16). Rasmussen időkérése után először voltunk eredményesek beállóból, míg Vámos Petra jött be kettesbe védekezni. Új lendületet véve, nem meglepő módon a szélre lejátszott labdákkal sikerült először egyenlítenünk, majd egy 4–0-s sorozattal a vezetést is visszavennünk(18–17). Tomori támadásban is hasznosan játszott, gólt lőtt és hetest is kiharcolt, de a volt kispesti Ljubica Nenezics hárította.

Sajnos jött néhány elpasszolt labda, így a hajrához érve nekünk kellett rendre futni az eredmény után. Amikor nem tudtuk a szélre lejátszani a labdát, nem találtuk a jó lövőhelyzeteket. Raicsevics szerencsés találatával 23–21-re vezetett Montenegró, amikor harmadszor is időt kértünk. Az utolsó öt percre fordulva Jaukovics passzívnál tudott láb között gólt lőni, mi viszont kétszer sem találtunk kaput. Megpróbálkoztunk a kapus lehozatalával is, de Bulatovics átlövése végleg eldöntötte a meccset, míg a magyar válogatott összességében csak 53 százalékkal értékesítette a lehgetőségeit. A 25–24-es sikerével Montenegró fontos lépést tett a továbbjutás felé, a mieinknek holnap Szenegált kell megverniük, majd pénteken ki-ki meccs jöhet Romániával.

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Spanyolország–Szenegál 29–20 (14–13)
Románia–Kazahsztán 22–20 (14–11)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország3389–61+286
2. Montenegró3384–70+146
3. Románia32167–75 –84
4. MAGYARORSZÁG31288–69+192
5. Szenegál3369–87–180
6. Kazahsztán3356–91–350

A magyar válogatott további csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
December 4., szerda: 11.00:Magyarország–Szenegál (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6., péntek, 11.00:Románia–Magyarország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

60. perc: Vége a meccsnek, újabb vereség, innen nagyon nehéz lesz… 24–25
60. perc: Eladták a labdát, Schatzl hetest harcolt ki. A hetest Klujber a jobb alsóba lőtte. 24–25
60. perc: Montenegrói időkérés.
59. perc:
Gólkényszerben támadtunk, de Lukács kihagyta, ez a hajó elment…
59. perc: Bulatovics felemelkedett, és belőtte. 23–25
58. perc: Jaukovics kihagyta a helyzetet, van még némi remény… Schatzl bevágja! 23–24
57. perc:
Lépéshiba náluk, Schatzl-mellé nálunk.
56. perc: Hihetetlen… megint gólt szereztek Raicsevics révén, az ellentámadásból pedig Tomori ziccerből mellé lőtt. 22–24
55. perc: Labdát szereztünk, gyorsan indultunk, Lukács bedobta a ziccert. 22–23
54. perc:
Sajnos szinte csak szélről tudunk gólt szerezni, és ezt tudják a montenegróiak is. Nem hagytak most sem lehetőséget az átlövőknek, Kovacsics lőtt végül, de fölé…
53. perc: Magyar időkérés.
53. perc: Ezt nagyon ki kellene védekezni… De nem sikerült, Deszpotovics lövése bepattant Bíróról. 21–23
53. perc: Klujber
lövése ki sem jött Batinovicsról…
52. perc: Jaukovics pillanatok alatt újra vezetéshez juttatta Montenegrót egy középső átlövésből. 21–22
52. perc: Schatzlban bízhatunk, ő is kiválóan lő ma. 21–21
51. perc: Brnovics fordult be, és könnyű gólt szerzett. 20–21
50. perc: Bíró ziccert védett! Támadásban nehezen találtunk helyzetet, aztán csak sikerült Lukácshoz játszani, s ő bedobta. 20–20
49. perc:
Belemenés náluk, Háfra védekezett jól. A támadásunk nem sikerült, kidobtuk a labdát a pályáról.
49. perc: Lépéshiba nálunk, időkérés a montenegróiaknál.
48. perc: Nem sokáig, eladtuk a labdát, gyorsan indultak, Brnovics belőtte. 19–20
48. perc: Tomori tört be, és harcolt ki hetest. A hetest Szabó Laura kihagyta, de maradt a labda nálunk.
47. perc: Raicsevics harcolt ki hetest, bár inkább belemenésnek tűnt a dolog… A hetest Radicsevics a kapu bal oldalába lőtte. 19–19
46. perc: Tomori tört be a védőfalba, és szépen belőtte. 19–18
45. perc: Védekezési hiba után Jaukovics került helyzetbe, és a bal alsóba lőtt. 18–18
45. perc: Bíró szép védése után jöhettünk támadással, és vezetést szereztünk, mert Schatzl éles szögből nagy gólt dobott. 18–17
43. perc: Hosszasan támadott Montenegró, de nem jeleztek passzívot, Bulatovics labdát vesztett, Lukács gyorsan indult, és egyenlített. 17–17
42. perc: Tóvizi kapott jó labdát, és a jobb alsóba pattintott. 16–17
42. perc:
Szerencsénk volt, mert a beálló Brnovics ziccerben a kapufát találta el.
41. perc: Megint a jobb szélre játszottuk ki a helyzetet, Lukácsa jobb alsóba lőtt. 15–17
40. perc: Magyar időkérés.
40. perc: Megint három oda… Mehmedovics kapta a labdát a jobb szélen, és simán bedobta. 14–17
40. perc:
Belemenés az ellenfélnél, jöhettünk megint támadással. Háfra lövését könnyedén védte Rajcsics.
38. perc: Deszpotovics
lövését védte remekül Bíró. Támadhattunk az egygólos hátrányért, Márton került helyzetbe, de a kapufát találta el.
37. perc: Elvették a labdát tőlük, ez nagyon kellett, jött Lukács, és ő már belőtte a helyzetét. 14–16
36. perc: Faluvégi
ugrott be, de csúnyán mellé lőtt.
36. perc: Hárommal vezetnek… Bulatovics harcolta ki a lövőhelyzetet, és belőtte. 13–16
35. perc: Klujber
elhamarkodottlövését könnyen védte a kapus…
35. perc: Nagyon keményen védekezik az ellenfél. Majd jött egy nagy pofon Háfra arcára, Bnovics kétperces büntetést kapott.
34. perc: Újabb hetest kaptak a montenegróiak, Raicsevics kegyetlenül belőtte. 13–15
33. perc:
Eladott labda nálunk, jöhetett az ellenfél. Bíró szépen védett, nem mentek el kettővel. Mi viszont nem egyenlítettünk, mert Faluvégi a lécre ejtett.
32. perc: Hetest kapott Montenegró, Deszpotovics harcolta ki. A hetest Radicsevics megint beejtette a kapuba. 13–14
31. perc: Faluvégihez került ki a labda a jobb szélre, s ő a kapuba pattintott. 13–13
31. perc:
Az emberhátrányban lévő Montenegró támadhatott, üres kapuval támadtak, belemenéssel.

31. perc: Elkezdődött a második félidő.

 

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Vége az első félidőnek, nagyon nehéz, vezetnek a montenegróiak. 12–13
30. perc: A vége ismét az övék lett… Radicsevics lőtt a jobb szélről a kapunkba. 12–13
30. perc: Faluvégi szedte össze a passzt, majd remekül lőtt a kapu jobb oldalába. 12–12
30. perc: Labdát szereztünk, majd emberelőnybe kerültünk, mert Brnovics kapott kétperces büntetést.
29. perc: Hosszasan támadtak a montenegróiak, majd Bíró védett szépen, de oldalt ment ki a labda. Maradt náluk, kiegészültek.
28. perc: Klujbernél belemenést fújtak, nem megy emberelőnyben…
28. perc: Húzták az időt hátrányban a montenegróiak, majd Jaukovics egészen könnyen futott be az üres területre, és gólt lőtt. 11–12
27. perc: Schatzlra
játszottuk ki a figurát, de a kapus védett…
27. perc: Piros! Klikovacot küldték ki a Tóth elleni ütésért.
26. perc: Nem sokáig tartott az előnyünk, Raicsevics átlövéssel egyenlített. 11–11
26. perc:
Labdaszerzés után gyors támadással jelentkeztünk, Schatzla léc alá lőtt. 11–10
25. perc:
Hetest harcoltunk ki, Szabó Laura bedobta a bal fölsőbe. 10–10
24. perc:
Eladták a labdát a montenegróiak, de nem sikerült a gyors indítás, sőt eladtuk a labdát, Raicsevics dobta be a helyzetet. 9–10
23. perc: Faluvégi
kapott lehetőséget, és nagy helyzetben nem találta el a kaput.
22. perc: Nehezen támadunk, Tomori lövése a blokkban halt el. A másik oldalon Radicsevics ziccerét védte Bíró.
21. perc: Raicsevics tört be könnyen, és így elolvadt a kétgólos előnyünk is. 9–9
21. perc:
Jó volt a figura, mert Lukács egyedül maradt, de sajnos kihagyta a helyzetet.
21. perc: Magyar időkérés.
20. perc: Nem sokáig tartott az előnyünk, Klujber szabálytalankodott Raicseviccsel, ráadásul hetes is. A hetest Raicsevics a kapuba ejtette. 9–8
19. perc: Passzívot jeleztek a bírók, amikor Schatzl remekül csavart a bal alsóba. 9–7
19. perc: Bíró védett nagyot ismét, támadhattunk a kétgólos előnyért. Szabót lenyomták, Bulatovics is megkapta a második kétpercét.
18. perc: Lukács kapott jó labdát a jobb szélen,és a hálóba pattintott. 8–7
17. perc:
Megint támadót fújtak nálunk, jöhetett Montenegró, de Raicsevics mellé lőtt.
16. perc: Belemenést fújtak Kovacsicsnál, Bulatovics nagy lövését védte Bíró.
16. perc: Radicsevicsre játszották ki jobbra a figurát, s ő könnyedén lőtt a jobb alsóba. 7–7
15. perc: Montenegrói időkérés.
14. perc: Tomori labdát szerzett, Schatzlnak játszottuk ki balra a labdát, s ő a kapus lába között talált a kapuba. 7–6
14. perc: Schatzl
nem túl jó helyzetből elengedett lövése után a labda a lécről jött ki.
13. perc: Tóth Gabriella most állt be, és máris mehetett le két percre. Hetes is, Radicsevics a léc alá pörgetett. 6–6
13. perc: Tomori szerencsés góllal jelentkezett, a kapufáról Batinovics hátára pattant a labda, onnan a kapuba. 6–5
12. perc: Újabb emberelőny, mert Bulatovicsot küldték ki két percre.
12. perc: Bíró védett ziccert, a kipattanó Radicsevics elé került, s ő bedobta… 5–5
12. perc: Raicsevics futott be könnyen két védő közé, és a kapu jobb oldalába lőtt. 5–4
11. perc: Volt, nincs emberelőny, de az ellenfél rossz passzal eladta a labdát. Háfra egy az egyben betört és a jobb alsóba lőtt. 5–3
10. perc: Deszpotovics lövése fölé szállt, Schatzl lövése viszont a kapufáról bepattant. 4–3
9. perc: Kettős emberhátrányból kaptunk gólt Deszpotovics révén, majd a másik oldalon Lukács rossz emelése lett a kapusé. 3–3
8. perc: Lukács a kapufát találta el, de hetest kapott, sőt, kiküldték két percre Mehmedovicsot is. A hetest Szabó a kapu bal oldalába dobta. 3–2
7. perc:
Támadó szabálytalanságot fújtak a montenegróiaknál, majd az ellentámadásnál Jaukovicsot küldték ki két percre a Kovacsics elleni szabálytalanság miatt.
6. perc: Eladtuk a labdát, jöhetett az ellenfél, de Tóvizi labdát szerzett. Majd már a támadásnál is ő volt aktív, hetest harcolt ki. A hetest Klujber sajnoskihagyta.
5. perc: Radicsevics kapott labdát a jobb szélen, és szép ejtéssel szerzett gólt. 2–2
4. perc: Bulatovics fordult le, és a bal alsóba lőtt, de szinte rögtön utána Háfra remek átlövéssel lőtt a bal fölsőbe. 2–1
4. perc: Bíró
remek védése után gyorsan támadtunk, de hiába, mert nem sikerült az üres kapuba betalálnia Kovacsicsnak.
3. perc: Emberhátrányban támadtak a montenegróiak, húzták az időt rendesen, de labdát szereztünk, sLukácshetest harcolt ki. A hetest Klujber a jobb felsőbe vágta. 1–0
1. perc:
Magyarországé az első támadás, támadásban Tomorival. A támadásunk hosszú volt,Kovacsicsotodateremtették a földhöz, Jaukovicsot kiküldték két percre.Kovacsics ziccere kimaradt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat tiszta pirosban, a montenegrói tiszta fehérben játszik.

ELŐZMÉNYEK

Az első fordulóbanmagyar válogatott 24 góllal, 39–15-re győzte le Kazahsztánt, míg a második fordulóbanSpanyolország győzött 29–25-re.

Kovacsics Anikó, a magyar válogatott csapatkapitánya szerint a küzdéssel nem volt gond a spanyolok ellen, de kell mellé tűz és átütőerő is a folytatásban.

Tegnap este már átbeszéltük a mérkőzés tanulságait, a szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, amit láttak. A mérkőzés eleje sajnos megpecsételte a sorsunkat, utána már nem tudtunk erőre kapni, hogy visszajöjjünk a meccsbe, és nyugodtan tudjunk játszani. Nagyon akartunk, de a kapkodás miatt sok hiba csúszott a játékunkba”– nyilatkozta az MTI-nek a vasárnap este 29–25-re elveszített találkozóról a csapatkapitány.

Hangsúlyozta: mindenkinek a legjobb nyolc közé kerülés a célja, mindenki ezért küzd, és reményei szerint mindez nem fog teljes görcsösségbe, idegeskedésbe átmenni.

Nem könnyű ezt ilyenkor kezelni. Tavaly az Európa-bajnokságon tét nélkül, szabadon lehetett játszani, nem volt elvárás a csapattal szemben, most viszont van.Nehezebb dolgunk van, de biztosan úgy fogunk felmenni a pályára, hogy nyerni szeretnénk, mert mindenkinek megvannak a céljai, az álmai.”

A 123-szoros válogatott irányító rávilágított, hogy csak csapatként van esélyük bárki ellen, ha mind a 16 játékos hozzátesz az összteljesítményhez.„Ezt kell visszahoznunk.A küzdéssel nem volt gond, de kell mellé tűz és átütőerő.”

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VB-RE –NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Triffa Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők:Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők:Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző:Siti Beáta
Kapusedző:Bakos István

Tartalékok: Kiss Nikolett (Érd), Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto):Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto):Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto):Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto):Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

>> CSOPORTELLENFELEINKRŐL, ILLETVE A VB MEZŐNYÉRŐL RÉSZLETESEN ITT LEHET OLVASNI!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik