Női kézi-vb: Lunde és Löke is bekerült a norvég keretbe

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.07. 11:44
null
Katrine Lunde és Heidi Löke ismét együtt ünnepelne (Fotó: AFP)
Kihirdette világbajnoki keretét Thorir Hergeirsson, a norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, aki ismét számít a szülés után közelmúltban visszatért Heidi Lökére, és a légiósélet után ismét otthon védő Katrine Lundére.

 

Jól kiegészítik egymást
„Nem volt könnyű választás, mindhárom kapusunk szinte összes meccsét láttuk. Kari Aalvik Grimsbö esetében felfelé ívelő formát tapasztaltunk, Katrine Lunde pedig egész ősszel stabilan védett. Meggyőződésünk, hogy jól kiegészítik egymást a világbajnokságon” – nyilatkozta a bejelentést követően a korábbi kiváló svéd játékos, Mia Högdahl, aki évek óta Hergeirsson másodedzőjeként dolgozik.

Az várható volt, hogy Hergeirsson nem visz magával három kapust a vb-re, márpedig zsinórban negyedszer került abba a helyzetbe, hogy Katrine Lunde, Kari Aalvik Grimsbö és Silje Solberg közül kellett választania.

Az állandóságot a győriek kapusa jelenti, Grimsbö ugyanis ott volt a 2015-ös világbajnokságon, illetve a tavalyi olimpián és Európa-bajnokságon is. Lunde a három nagy torna közül mindössze Rióban jutott szóhoz, de nem tudott segíteni az újabb aranyérem megszerzésében. Silje Solberg ugyanakkor jó választásnak bizonyult, így ő egy vb- és egy Eb-arannyal gazdagodott.

Katrine Lunde esetében ezúttal már a kora volt a kérdőjel (37 évesen várhatóan a torna legidősebb játékosa lesz), a Rosztov-Dontól a Vipershez hazatérő játékos azonban az utóbbi időszakban nagyszerű teljesítményt nyújtott.

„Sokat tettem azért, hogy ott legyek Németországban. Nagyon szeretnék játszani, hiszen 2013 óta nem szerepeltem decemberi világversenyen, így egy világbajnoki és Európa-bajnoki aranyról is lemaradtam” – nyilatkozta az egykori győri kapus.

A sportágon belül nem okozott meglepetést a beválogatása, a TV2.no szakértője, Bent Svele hétfőn úgy vélte, „Lunde közel van a világbajnokághoz”, és a Vipers edzője, Kenneth Gabrielsen szerint is ott a helye az együttesben.

Heidi Löke helyzete merőben más volt, a 2011-ben a világ legjobbjának választott olimpiai, kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok beálló június 30-án adott életet második fiának, Oscarnak. Már akkor úgy nyilatkozott, mihamarabb szeretne visszatérni a pályára, és ez olyan jól sikerült, hogy nem csupán a Storhamar csapatának vált meghatározó emberévé, de kihagyhatatlan lett a válogatottból is.

Löke heti három edzésen vesz részt a klubjában, ám több norvég lap is foglalkozott azzal, hogy a sandefjordi férfigárdával is tréningezik, hogy mielőbb visszanyerje a jó formáját. A hétvégén az addig százszázalékos mérlegű Storhamar hét győzelem után elszenvedte az első vereségét (a Vipers 34–25-re nyert), viszont az egykori győri klasszis kilenc lövésből hét gólt szerzett.

A norvég keretben a két volt győri játékos mellett a kisalföldiek három jelenlegi légiósa (Kari Aalvik Grimsbö, Nora Mörk és Stine Oftedal) is megtalálható. Az irányítóknál a larvikos Emilie Christensen személyében egy újonc is helyet kapott.

Norvégia az első meccsét december 2-án, Bietigheimben éppen Magyarország ellen játssza, azonban a felek előtte találkoznak a november 23–26-a között rendezendő Möbelringen-kupán is, amelyen még Dél-Korea és Oroszország vesz részt.

A NORVÉGOK VB-KERETE
Kapusok:
Kari Aalvik Grimsbö (Győri Audi ETO), Katrine Lunde (Vipers)
Jobbszélsők: Marit R. Jacobsen (Byasen), Stine Skogrand (Silkeborg)
Jobbátlövők: Amanda Kurtovic (CSM Bucuresti), Nora Mörk (Győri Audi ETO)
Irányítók: Emilie Christensen (Larvik), Helene Gigstad Fauske (FC Midtjylland), Stine Bredal Oftedal (Győri Audi ETO)
Beállók: Vilde Ingstad (Esbjerg), Kari Brattset (Vipers), Heidi Löke (Storhamar)
Balátlövők: Emilie Hegh Arntzen (Vipers), Veronika Kristiansen (FC Midtjylland)
Balszélsők: Camilla Herrem (Sola), Sanna Solberg (Esbjerg)

A világbajnokság adatbankját, benne a teljes menetrenddel itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik