Női kézi-vb: az oroszokkal lett teljes az olimpiai selejtezőcsoportunk

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.15. 11:02
null
A gyenge kezdés után Oroszország gyakorlatilag esélyt sem adott a norvégoknak (Fotó: Kovács Anikó)
Oroszország lett a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság bronzérmese, miután 33–28-ra legyőzte Norvégiát. Ezzel az is eldőlt, hogy Ambros Martín csapata szerepel egy csoportban Magyarországgal, Szerbiával és Kínával az olimpiai selejtezőben.

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
BRONZMÉRKŐZÉS
Norvégia–Oroszország 28–33
(15–18)
Ld: Arntzen, Oftedal 7-7, ill. Vjahireva 9

A végső győzelemre esélyesnek tartott Oroszország és a több kulcsjátékosát nélkülöző Norvégia a bronzéremért csapott össze az utolsó napon Kumamotóban. Nagy kérdés volt, melyikük tudta magát inkább túltenni azon, hogy lemaradt a döntőről.

Az elején jobban kapta el a ritmust a norvég csapat, 3–0-ra elhúzott, de utána magához tért Ambros Martín együttese, és a 12. percben 7–7-re egyenlített. A norvégok sokkal összeszedettebben támadtak, mint a spanyolok ellen, és több szép gólt is szereztek, míg az orosz védekezés ugyanúgy gyengélkedett, mint a hollandok ellen.

Hiába kért időt 9–9-nél Thórír Hergeirsson, az oroszok átlövői, Anna Vjahireva és a csereként beálló Jelena Mihajlicsenko egyre gyakrabban találták meg a rést a norvég falban, és az eredményes játékuknak köszönhetően 13–9-re meglépett az olimpiai címvédő. Vjahireva Camilla Herrem személyében külön őrzőt kapott, de az oroszok a szünetig hármat így is megőriztek az előnyükből (15–18).

A második félidőben Vjahireva egymás után adta a jó labdákat beállóba Kszenyija Makejevának, amivel ötre nőtt az orosz vezetés (18–23). Emilie Arntzen tartotta ekkor meccsben a norvégokat, de az látszódott, Martínnak több ütőkártyája van, mint kollégájának.

A norvégok ezzel együtt minden tőlük telhetőt megtettek, Kristine Breistöl hozott új lendületet a csapatba, de az oroszok már nem engedték ki a győzelmet a kezükből, és33–28-as sikernek örülhettek.

A mezőny legeredményesebb játékosa Vjahireva lett kilenc góllal, a másik oldalon Arntzen, és Oftedal, a Győri ETO irányítója is hétszer talált be. Utóbbi klubtársa, a beálló Kari Brattset három gólt dobott. Az oroszok korábban még nem nyertek bronzot világbajnokságon, a korábbi tornákról négy arannyal rendelkeznek, legutóbb azonban tíz éve, 2009-ben értek fel a csúcsra.

A meccs magyar szempontból is lényeges volt, ugyanis a bronzérmes Oroszországgal lett teljes az olimpiai selejtezőnk. Mint ismert, az oroszokon kívül Szerbia és Kína található a csoportunkban, a jövő márciusi tornáról az első két helyezett jut ki Tokióba. A magyar szövetség pályázott a rendezésre, erről később dönt az IHF tanácsa.

Hasszan Musztafa, a nemzetközi szövetség elnöke a záró sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva nem szolgált konkrétumokkal az oroszok helyzetéről, így arról sem, hogy a doppingbotrány miatt egyáltalán szóba jöhetnek-e rendezőként. Mint az egyiptomi sportdiplomata leszögezte, várják a NOB hivatalos állásfoglalását.

KÉSŐBB
DÖNTŐ

Spanyolország–Hollandia 30–29 (16–13)

A VB VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia
2. Spanyolország
3. Oroszország
4. Norvégia
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT

A vb 2. helyezettje: Spanyolország
A vb 7. helyezettje:Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője:Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője:Argentína

2. CSOPORT
A vb 3. helyezettjeOroszország
A vb 6. helyezettje:Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője:Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője:MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT
A vb 4. helyezettjeNorvégia
A vb 5. helyezettje:Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője:Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője:Észak-Korea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik