Női kézi-vb: Abbingh csattanós választ adott az őt mellőző Martínnak

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.14. 08:39
null
Abbingh nyolc gólt lőtt az oroszoknak (Fotó: Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, meglepetésre Hollandia és Spanyolország játszhatja a döntőt vasárnap a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokságon. A hollandok átlövője, Lois Abbingh nyolc góllal „válaszolt” klubedzőjének, Ambros Martínnak, aki kevesebb lehetőséget adott neki az utóbbi hónapokban. A pénteki mérkőzések után a győztes gólt szerző Laura van der Heijdennel és a kisírt szemű Stine Oftedallal is beszéltünk, míg a spanyolok, élükön a születésnapos Nerea Penával már a lefújás után megkezdték az ünneplést.

 

ABBINGH MEGMUTATTA MARTÍNNAK

Az első meglepetést a hollandok szolgáltatták Kumamotóban azzal, hogy bár egy végig kiélezett mérkőzésen, de egy góllal legyőzték Oroszországot. A nyolc találatig jutó Lois Abbingh számára különös elégtételt jelenthetett a továbbjutás azok után, hogy rosztovi edzője, az orosz válogatottat is irányító Ambros Martín az idei szezonban már kevesebb időt adott neki balátlövőben.

Tudom, mire vagyok képes, és az előző idényben meg is mutattam, hogy fontos tagja vagyok a csapatnak. Ezek után a mostani idényben keveset játszom. Nem kérdeztem az okokról az edzőt, nem olyan vagyok, de persze megvan a magam véleménye. Logikusnak tűnik, hogy már az orosz válogatott felkészítése lebegett a szeme előtt, hiszen nyolc válogatott van a Rosztovban. Nem voltam boldog a helyzettől, de próbáltam az előnyös oldalát nézni. Így legalább frissebben érkezhettem, mintha sokat játszottam volna” – mondta még az elődöntő előtt Abbingh a holland De Telegraafnak.

A meccsen aztán 12 lövésből 8-szor talált be, főszerepet vállalva a sikerben. „Már régóta vártam erre a pillanatra. Álomszerű volt, a többiek is tudták, milyen különleges lesz számomra ez a meccs. Napok óta készültünk rá, mi történik, ha az oroszokkal találkozunk. Három órát egyeztettem a kapitánnyal, hiszen jól ismerem az orosz csapatot, minden nap együtt edzem a keret nagy részével. Csapatként kerekedtünk föléjük. Amikor ilyen energiával játszunk, mint ma, senki nem győzhet le bennünket. Ezt az érzést magammal viszem a klubomba, és ki fog tartani az idény végéig. Még nem fejeztünk be a munkánkat, de most ünnepelni fogunk” – értékelt a 27 éves játékos már a meccs után.

A meccset mégsem ő, vagy a kilencgólos Estavana Polman [„Az utolsó perc eléggé stresszes volt. Nem is tudom hirtelen, nevessek vagy üvöltsek.”]döntötte el, hanem a jobbátlövő Laura van der Heijden:Azt beszéltük meg az utolsó támadás előtt, járassuk addig a labdát, amíg megtaláljuk a helyet. Amikor megláttam egy kis rést előttem, rögtön kihasználtam. Ha éppen hátrányban is voltunk, akkor sem estünk kétségbe, hanem harcoltunk tovább. Sokat videóztunk, tudtuk, mit fog játszani az orosz válogatott. Ma még ünnepelünk, de szombaton fel fogunk készülni a fináléra.”

Nagyon boldogok vagyunk – lelkendezett a ferencvárosi Danick Snelder.Végig szoros volt a meccs, hol ők vezettek, hol mi. Büszke vagyok a csapatra amiatt, ahogy végig küzdöttünk. Sok üzenetet kaptam a fradis csapattársaimtól is, nekik most nem jött ki a lépés, de örülök, hogy a svédek győzelmével ott lehetnek az olimpiai selejtezőn.”

Az oroszokat irányító Ambros Martín a sajtótájékoztatón elismerte, nem találták meg az ellenszert a holland átlövőkre: „Ezelőtt nyolcszor örülhettünk győztes meccsek után, de ilyen a sport, pont a legfontosabb mérkőzés nem sikerült, így nem érhetjük el a kitűzött célt, az aranyérmet és a közvetlen olimpiai kvalifikációt. Védekezésben egy pillanatra sem kontrolláltuk a találkozót, és nem tudtuk megállítani a holland átlövőket. Nem találkoztunk velük időben, amikor megnyitottuk a falunkat, a beállónak volt több helye. Fel kell állnunk a bronzmeccsre, majd jövőre ki kell vívnunk az olimpiai részvételt.”

Tess Wester és a hollandok öröme (Fotó: Kovács Anikó)
Tess Wester és a hollandok öröme (Fotó: Kovács Anikó)

PENA LEGSZEBB AJÁNDÉKA

Micsoda öröm! – hirdeti címlapján a női kéziválogatott 
vb-döntőbe jutása kapcsán a Marca
Micsoda öröm! – hirdeti címlapján a női kéziválogatott vb-döntőbe jutása kapcsán a Marca

A második elődöntő már sokkal simább mérkőzést hozott, a norvégok egyértelmű vereséget szenvedtek a spanyoloktól.

Ez a legszebb ajándék az életemben! A meccs előtt arról beszéltem, hogy történelmet írhatunk, és megcsináltuk!” – lelkendezett a 30. születésnapján már reggel felköszöntött siófoki Nerea Pena a tévéstábok gyűrűjében.

A kritikus pillanatokban is megtartottuk a különbséget. Tudtuk, hogy meg kell állítani a lerohanásaikat, és így is tettünk, nagyon jól védekeztünk az egész meccsen. Azok után, hogy már korábban biztosítottuk az olimpiai selejtezőt, nem volt rajtunk nyomás Norvégia ellen. Mindenki azt gondolta, hogy úgyis kikapunk, de jól elterveztük a meccset, és a norvégok nem tudtak mit kezdeni velünk. Előbb ünnepelni fogunk, aztán majd szombaton foglalkozunk Hollandiával – tette hozzá Pena, aki szerint mostanra érett be a közös munka a szövetségi kapitánnyal.

Már az interjúfolyosóra is énekelve és vonatozva érkeztek a spanyolok, akik később a buszban folytatták az ünneplést.

RFEBalonmano on Twitter

#Guerreras | Hola @henrymendez_, tenemos algo para ti... ¡A LA FINAL DEL MUNDIAL @japanhand2019! Vaya noche de ESTRELLAS se ha quedado... #Japan2019 #HandInHand https://t.co/lvdbnNEwbT



A spanyol szövetség videója alapján estére is maradt ajándék Penának, a társak egy halom fánkkal lepték meg a vacsoránál.

RFEBalonmano on Twitter

#Guerreras | ¡¡SORPRESAAAAA!! ¡Vaya REGALAZO en tu 30 cumpleaños @nereitxu25! ¡Final del Mundial @japanhand2019! ¿Has pedido un deseo? #Japan2019 #HandInHand https://t.co/A3rCIK1QBN




Nagy volt a kontraszt, ha átnéztünk a norvégokhoz, a győri Stine Oftedal vigasztalhatatlanul zokogott, és később az újságíróknak is még kisírt szemmel, szipogva nyilatkozott.

Rég sírtam ennyire, most ürességet érzek. Nagyon szeretem ezt a csapatot, és kapitányként felelősséggel is tartozom iránta – magyarázta Oftedal. – Keményen dolgoztunk, aztán ebből ma keveset tudtunk megmutatni. Nem hoztuk az elvárható szintet, emiatt vagyok igazán csalódott. Az első félidőben nem játszottunk jól, mégis reménykedtünk a szünetben, miután sikerült felzárkóznunk. Azt hittem, hogy ettől megnyugszunk, ehelyett még bizonytalanabbak voltunk. A spanyolok jól felkészültek belőlünk, és sikeresen akadályozták a támadójátékunkat. Mindent megpróbáltam, de ez most kevésnek bizonyult. Természetesen mindannyian döntőt szerettünk volna játszani, de ha már így alakult, jobb egy győzelemmel hazamenni, mint egy újabb vereséggel.”

A hollandok és a spanyolok is első vb-címükre hajtanak, a narancsmezesek négy évvel ezelőtt már játszottak döntőt, de akkor alulmaradtak a norvégokkal szemben. A győztes egyenes ágon kijut a jövő évi olimpiára, de a vesztesnek sem kell szomorkodnia, mert a legkönnyebb selejtezős csoportba kerül, ahol a svédek mellett Szenegál és Argentína található.

Penáék pózolnak a meccs után (Fotó: Kovács Anikó)
Penáék pózolnak a meccs után (Fotó: Kovács Anikó)

 

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
ELŐDÖNTŐ
Oroszország–Hollandia 32–33 (16–16)
Ld: Vjahireva 11, ill. Polman 9, Abbingh 8
Norvégia–Spanyolország 22–28 (13–13)
Ld:
Aune 5, ill. Barbosa 7

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ
12.30:
Hollandia–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
BRONZMÉRKŐZÉS
9.30:
Oroszország–Norvégia (Tv: M4 Sport)

A VB VÉGEREDMÉNYE
5. Montenegró
6. Szerbia
7. Svédország
8. Németország
9. Dánia
10. Japán
11. Dél-Korea
12. Románia
13. Franciaország
14. MAGYARORSZÁG
15. Angola
16. Argentína
17. Brazília
18. Szenegál
19. Szlovénia
20. Kongói DK
21. Kuba
22. Kazahsztán
23. Kína
24. Ausztrália

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA
1. CSOPORT

A vb 2. helyezettje (Hollandia vagy Spanyolország)
A vb 7. helyezettje: Svédország
A világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
A világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. CSOPORT
A vb 3. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 6. helyezettje: Szerbia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: MAGYARORSZÁG

3. CSOPORT
A vb 4. helyezettje (Oroszország vagy Norvégia)
A vb 5. helyezettje: Montenegró
A világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
A világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik