Női kézi-vb: a svédek fogadkoznak, mindent megtesznek a győzelemért

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.12. 07:34
null
A svédek pénteken a 7. helyért lépnek pályára Németország ellen (Fotó: Kovács Anikó)
A Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság hetedik helyéről döntő pénteki mérkőzésen múlik a magyar válogatott olimpiai selejtezős lehetősége. A svédek ugyan már az Eb-helyük alapján biztos résztvevői a kvalifikációs tornának, mégsem mindegy nekik a magyar idő szerint 6.30-kor kezdődő helyosztó végeredménye, ugyanis a Németország elleni győzelem esetén a három csoport legkönnyebbikébe kerülnek, ahol csak egy európai riválissal találkoznak.

 

Mint ismert, ha a svédek nem kaptak volna ki szerdán Montenegrótól, úgy a legjobb hatban végeznek a vb-n, ezzel pedig a magyar válogatott helye is biztossá vált volna a jövő márciusi olimpiai selejtezőn. Egy győzelemmel egyenesen az elődöntőben találták volna magukat, azonban a fizikailag domináló és a játékot lassító Montenegró a második félidő alapján egyértelmű sikert aratott, és készülhet a Szerbia elleni, ötödik helyről döntő meccsre, amivel már mindkét csapat elérte az olimpiai selejtezőt.

A svédeknek a tavalyi Eb-6. helyük jelenti a biztosítékot, mégsem tét nélküli számukra a németek elleni találkozó, ugyanis a vb-7. olyan csoportba kerül, ahol rajta kívül a vb 2. helyezettje, valamint Szenegál és Argentína szerepel. Mivel a három négycsapatos tornáról az első két-két helyezett jut ki az olimpiára, a vb-7. csoportjában gyakorlatilag biztossá vehető a két európai csapat sikere. Míg ha kikapnak, egy négyesbe kerülnének Kínán kívül a vb harmadik és hatodik helyezettjével, tehát két európai riválissal, amelyben már jóval bizonytalanabb a végkimenetel. (A magyar csapat is ebbe a négyesbe kerülhet be.)

Egyébként is minden meccset szeretnénk megnyerni, de a pénteki találkozónak különösen nagy tétje van számunkra” – nyugtatott meg minket Henrik Signell, a svédek szövetségi kapitánya a sajtótájékoztatón.

„Mindent megteszünk majd a győzelemért, hogy ezáltal könnyebb legyen a feladatunk az olimpiai selejtezőn” – erősített rá edzője szavaira a jobbszélső Nathalie Hagman az Aftonbladetnek.

Tényleg nagy a különbség, hogy az egyes számú csoportba kerülünk-e vagy egy másikba” – tette hozzá a szülés után visszatérő irányító, Isabelle Gulldén, aki féléves kisfiát is elhozta magával Japánba.

A svédek dolgát nehezíti, hogy a németek az „életükért” harcolnak, nekik csak egy győzelem jelentene olimpiai selejtezős helyet, miután a szerbek és a norvégok ellen sem tudták beváltani az elődöntős esélyüket. Különösen előbbi vereség fájhat Henk Groener együttesének.

Nagyon csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült bejutnunk az elődöntőbe, de be kell ismernem, nem játszottunk elég jól a norvégok ellen. Láttam a lányokon, mennyire fáradtak, miután tíz nap alatt hét meccset játszottunk le. De ötgólos hátrányban sem adtunk el, és visszaküzdöttük magunkat. Most a frissítés a legfontosabb, közben meg készülünk a pénteki helyosztóra” – mondta a középdöntő zárása után a 2009 és 2016 között Hollandiát irányító szakember.

A svéd szövetség egyébként szeretné megrendezni a saját selejtezőtornáját, és a vb előtt a magyar szövetség is tudatta, beadta a pályázatot.

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐK CSOPORTBEOSZTÁSA (2020. március 20–22.)

1. CSOPORT
a vb 2. helyezettje (orosz/norvég/holland/spanyol)
a vb 7. helyezettje (német/svéd)
a világbajnokság 3. legjobb kontinensének (Afrika) képviselője: Szenegál
a világbajnokság 4. legjobb kontinensének (Amerika) képviselője: Argentína

2. CSOPORT
a vb 3. helyezettje (orosz/norvég/holland/spanyol)
a vb 6. helyezettje (szerb/montenegrói)
a világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 1. képviselője: Kína
a világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 2. képviselője: magyar/svéd

3. CSOPORT
a vb 4. helyezettje (orosz/norvég/holland/spanyol)
a vb 5. helyezettje (szerb/montenegrói)
a világbajnokság legjobb kontinensének (Európa) 1. képviselője: Románia
a világbajnokság 2. legjobb kontinensének (Ázsia) 2. képviselője: Észak-Korea*

*az IHF megerősítésére vár

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, JAPÁN
A PÉNTEKI PROGRAM

AZ 5. HELYÉRT
3.30: Szerbia–Montenegró
A 7. HELYÉRT
6.30: Németország–Svédország
ELŐDÖNTŐ
9.30: Oroszország–Hollandia
12.30: Norvégia–Spanyolország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik