Női kézi-vb: a közösségi oldalra feltett fotók buktatták le a román játékosokat

Vágólapra másolva!
2019.11.21. 13:45
null
Már bánhatják a brassói játékosok, hogy a közösségi oldalukra is posztoltak a kezelésről (Montázs: <a href="https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/exclusiv-update-corona-brasov-suspectata-de-dopaj-in-masa-cu-laser-intravenos-4-dintre-jucatoare-sunt-in-lotul-de-mondial-iar-doua-au-primit-notificare-de-la-anad-583280.html" target="_blank">gsp.ro)</a>
Kizárólag a női válogatott világbajnoki szereplésére kívánnak koncentrálni a következő napokban a Román Kézilabda-szövetség (FRH) vezetői, a doppingügybe keveredett Corona Brasov-val pedig a Nemzeti Doppingellenes Ügynökség vizsgálatának lezárása után foglalkoznak.

Alexandru Dedu elnök szerint teljesen felkészületlenül érte őket a három brassói játékos, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu és Daciana Hosu meggyanúsítása az ANAD részéről, mivel korábban a szövetségnek egyetlen doppingüggyel sem kellett foglalkoznia. „A gyanú bebizonyításáig ártatlannak tekintjük a játékosokat, és szívből remélem, hogy csak tévedésről van szó. De a válogatottra a legkisebb árnyék sem vetülhet, ezért döntöttünk a Corona játékosainak itthon hagyásáról. Ha korábban értesülünk az esetről, be sem kerültek volna a keretbe” – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dedu, hozzátéve, hogy az európai szövetség (EHF) is „erősen ajánlotta”, hogy az érintett játékosok ne vegyenek részt a világbajnokságon.

Az elnök elismerte, hogy az intravénás lézert valóban tiltja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), viszont ennyi idő után – a kezelés a nyáron történt – az már nem kimutatható. Dedu elismerte azt az eddig pletykaként terjedő információt, hogy a három játékosra a kezelés ideje alatt a közösségi oldalaikra feltett fényképek hívták fel az ANAD figyelmét. A többi brassói kézilabdázót pedig éppen azért nem gyanúsították meg, mert esetükben nincsenek bizonyítékok.

Cristina Varzaru, a FRH főtitkára szerint is kizárólag egy klubot érintő ügyről van szó. „Ezek a játékosok a csapattársaim voltak, nem hiszem, hogy valaha is csalásra gondoltak volna” – mondta a korábbi válogatott szélső, aki szerint a román szövetség a tiszta kézilabda híve. Ennek érdekében még a vb-csoportbeli ellenfél, Montenegró szövetségével is tartják a kapcsolatot, amely végül eltekintett a szintén Brassóban játszó Ivona Pavicsevics nevezésétől.

A szövetség figyelemmel fogja kísérni az ügyet, ám a vezetők egyelőre még annak sem néztek utána, hogyan kell eljárni a Corona esetében (ez számunkra azért is érdekes, mert a Brassó éppen az Érddel került azonos csoportba az EHF-kupában). „Nem rám tartozik, mit csinál a Brassó az én felelősségem a válogatott” – mondta Dedu, aki egyben cáfolta Tomas Ryde szövetségi kapitány elutazáskor tett kijelentését, miszerint innentől kezdve Románia célja csak a túlélés lehet a november 30-án kezdődő tornán. Az elnök továbbra is az olimpiai selejtező elérését várja a csapattól, bár az elismerte, hogy az alapembernek számító Laslo és Eliza Buceschi kihagyása miatt ezt jóval nehezebb lesz teljesíteni. Újságírói kérdésre Dedu azt is elmondta, hogy amennyiben az ANAD időben tisztázza bármely játékost, azonnal küldik is Japánba, hogy csatlakozzon a válogatotthoz.

A kézilabdában nincsenek doppingügyek, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy a világbajnokságra elutazott tizenhét játékos teljesen tiszta” – nyilatkozta Dedu, aki szerint a FRH semmit sem hibázott és semmivel sem vádolható, ő maga nem is gondolt arra, hogy lemondjon a történtek miatt. Attól sem tart, hogy Románia elveszti a jövő évi junior női világbajnokság rendezését, amelynek Bukarest mellett éppen Brassó lenne az egyik helyszíne.

A DIGI Sport televízió közlése szerint a doppinggyanú beigazolódása esetén valamennyi játékosra négyéves eltiltás vár. Ezt a játékosok abban az esetben tudják felére csökkenteni, ha az eljárás során bizonyítják, hogy nem tudtak a kezelés tiltott voltáról.

A román válogatott a magyar csapattal azonos csoportban szerepel a vb-n, a két válogatott december 6-án mérkőzik meg egymással. A magyar együttes célja szintén a hét közé kerülés, mert ezzel versenyben lehet maradni az olimpiai kvalifikációban.

A ROMÁN NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Diana Ciuca, Yulia Dumanska (CSM Ramnicu Valcea), Denisa Dedu (CSM Bucuresti)
Jobbszélsők: Aneta Udristioiu (Dunarea Braila), Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
Jobbátlövő: Patricia Vizitiu (SCM Craiova)
Irányítók: Elena Dache (Dunarea Braila), Laura Pristavita (Gloria Bistrita), Madalina Zamfirescu (Valcea)
Beállók:
Raluca Bacaoanu (Valcea), Lorena Ostase (CSM Slatina), Crina Pintea (CSM Bucuresti)
Balátlövők: Cristina Neagu, Gabriela Perianu (CSM Bucuresti), Anca Polocoser (Baia Mare)
Balszélsők: Cristina Florica (Valcea), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzau)

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30. – december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Kumamoto): Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport (Jamaga, Kumamoto): Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport (Jacusiro, Kumamoto): Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport (Kumamoto): Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 1., vasárnap, 10.00: Spanyolország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 3., kedd, 7.00: Magyarország–Montenegró (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 4., szerda: 11.00: Magyarország–Szenegál (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 6. péntek, 11.00: Románia–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában. Amennyiben kvótával már rendelkező csapat a 27. hely között végez, a selejtezős részvételi lehetőségek a világbajnoki rangsor további válogatottjaira szállnak át.

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Kumamoto): december 8., 10., 11.
Elődöntők, az 5. helyért, a 7. helyért (Kumamoto): december 13.
Döntő, a 3. helyért (Kumamoto): december 15.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik