Női kézi: Úgy érzem, most jött el az idő – Klujber Katrin

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2018.12.22. 14:01
null
Klujber Katrint (21) összes jóakarója bátorította, hogy jól dönt, ha az FTC-ben folytatja pályafutását (Fotó: Koncz György)
A szintlépés motiválta, amikor Dunaújvárosból a Fradihoz igazolt az U20-as világbajnok Klujber Katrin, akit máris mély vízbe dobnak, a Győr ellen mutatkozhat be.

 

Már éppen beléptünk volna a karácsonyi időszakba, mikor december 10-én kissé hirtelen jött a hír, hogy a Dunaújváros tehetséges jobbátlövője, Klujber Katrin az FTC-Rail Cargo Hungariában folytatja pályafutását. Ez nemcsak azért szintlépés a 19 éves játékosnak, mert a bajnoki aranyért küzdhet, hanem mert nemzetközileg is a klubkézilabda legmagasabb szintjén, a Bajnokok Ligájában próbálhatja ki magát.

Klujber Katrin

Született: 1999. április 21., Dunaújváros
Magassága/testsúlya:
170 cm/66 kg
Posztja:
jobbátlövő-jobbszélső
Klubjai:
Dunaújvárosi Kohász KA (2015–2018), FTC-Rail Cargo Hungaria (2018–)
Legjobb eredményei:
EHF-kupa-győztes (2016), junior-világbajnok (2018), ifjúsági Európa-bajnoki 3. (2015)
Egyéni díjai:
az év ifjúsági játékosa (2016), az ifjúsági Európa-bajnokság All Star-csapatának tagja (2017)

„Úgy tudom, már a nyári U20-as világbajnokság alatt is figyelt a Fradi. A verseny után egy hónappal beszéltem Elek Gáborral, aki megkérdezte, szeretnék-e a Ferencvárosban játszaniemlékezett vissza Klujber Katrin. – Óriási lehetőség volt nekem, hogy egy Bajnokok Ligája-csapathoz kerülhetek. Nagyon boldog voltam, de bevallom, kicsit nehéz helyzetben is éreztem magam, hiszen tizenegy éve Dunaújvárosban kézilabdáztam, a klub mindig, mindenben támogatott. A szintlépés miatt mégsem sokat gondolkoztam a válaszon: úgy érzem, most jött el az idő.”

Klujber 2015-ben került a DKKA felnőttcsapatához, amely nagyon szép eredményeket ért el az egyre erősödő magyar bajnokságban. Az elmúlt két idényben az újvárosiak a negyedik helyen végeztek a Győr, az FTC és az Érd mögött, Klujber pedig nyolcvan bajnoki mérkőzésen 190 gólt szerzett a klub színeiben, az EHF-kupa 2015–2016-os idényében pedig tizenegyszer talált be az ellenfelek kapujába, és a döntőben a német TuS Metzingen csapatát legyőzve meg is szerezték a trófeát.

Elek Gábor, az FTC edzője

„Régóta figyelem Klujber Katrin játékát, és kiskora óta nagy lehetőséget látok benne. Eredetileg jobbátlövő volt, majd szélső lett, és most megint jobbátlövő. Én is az utóbbi poszton számítok rá. Sokat várok tőle, mert bár fiatal, már tapasztalt, és mivel kevesen vagyunk, nem lépésről lépésre építgetjük majd, hanem rögtön bedobom a mély vízbe. Már velünk edz, és ahogy látom, okos kis játékosról van szó, aki tanulni akar.”

Legnagyobb eredményét Klujber Katrin kétségkívül az idén nyáron érte el, amikor Debrecenben U20-as világbajnok lett, ami magában hordozta az előrelépés esélyét is.

„A mostani döntés előtt kikértem a családom véleményét is, valamint beszéltem Kovacsics Anikóval és több csapattársammal is az U20-as nemzeti együttesből, Háfra Noémivel, Faluvégi Dorottyával és Márton Grétával – mondta Klujber. – Megerősítettek, mindenki azt mondta, hogy jól döntöttem.”

Az elmúlt években a felnőttmezőnyben nehéz volt Klujber posztját pontosan meghatározni. Először szélsőként számítottak rá edzői, Zdravko Zovko és György László, de az utóbbi idővel egyre inkább behozták átlövőbe, noha 170 centis magassága alapján nem tűnik ideálisnak erre a posztra. Mozgékonysága, bátor stílusa, cselezőkészsége és lövőereje viszont indokolta a váltást.

„A nyári világbajnokságon sokat játszottam lövőként, és megerősödtem ezen a poszton, amelyet amúgy is jobban szeretek, mert többször avatkozhatok játékba: erőt és magabiztosságot adott, hogy megálltam a helyem – fogalmazott Klujber, aki szeretne sokoldalú játékos lenni. Bár nem adtam fel a szélsőposztot sem, a Fradiba is átlövőként jöttem. Fel kell vennem a dinamikusabb stílust, és mentálisan is meg kell erősödnöm, hogy ha kell, negyven vagy akár hatvan percen keresztül se zökkenjek ki a játékból. Bevallom, kicsit izgultam, miközben Budapest felé tartottam, hogyan fogadnak majd, de amikor megérkeztem, rögtön éreztem, hogy vártak rám, ami nagyon megkönnyítette a dolgom.”

Beilleszkedését segíti új klubjában, hogy egyrészt a komplett keretet ismeri ellenfélként, illetve a korosztályos válogatottból, másrészt az idő, mármint a hiánya... Az első mérkőzése ugyanis január 2-án az első számú bajnoki rivális, a címvédő Győr ellen lesz, úgyhogy rögtön bizonyíthatja, hogy a Fradiban a helye.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik