Női kézi: „Tökéletes befejezés lenne” – Amorim Tokióban éremmel búcsúzna

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.06.19. 12:46
null
Eduarda Amorim egy idény alatt két megnyert BL-trófeával búcsúzna Győrtől (Fotó: Török Attila)
Mivel a koronavírus-járvány miatt nem utazhatott haza Brazíliába, és férje otthonába, Észak-Macedóniába sem mehetett, ezért Katarina Bulatovics meghívására Montenegróban piheni ki az idény fáradalmait a Győri Audi ETO KC rutinos átlövője, Eduarda Amorim. A 33 éves kézilabdázóval a helyi rukoMNEt nevű kézilabdaportál készített hosszabb interjút, pályafutása eddigi legjobb pillanatai mellett a jövővel kapcsolatos terveiről is beszélgetve.

Amorim ismét megerősítette, tervei szerint a 2020–2021-es idény lesz az utolsó, amit Győrben tölt, s az évad végén a tokiói olimpiával szeretné lezárni pályafutását. A játékos kijelentette, úgy tervezte, hogy idén nyáron lemondja a válogatottságot, ám ezt az elképzelést a játékok elhalasztása keresztülhúzta, s mindenképpen esélyt akar adni magának arra, hogy olimpiai éremmel bővítse a kollekcióját.

„A tervezetnél sűrűbb utolsó idény vár rám, nagyon sok cím adatott meg eddig, de olimpiai érmet nem nyertem még. Fáradt vagyok, de ez még motivál, ha összejön, az tökéletes befejezése lenne a karrieremnek” – mondta Amorim.

A játékos hozzátette, reméli, hogy az eddigi öt Bajnokok Ligája sikere mellé még két elsőséget tud hozzátenni az utolsó idényében. Mint ismert, az Európai Kézilabda-szövetség kora őszre halasztotta a 2019–2020-as évadhoz tartozó négyes döntőt, melynek egyik résztvevője a Győr.

„Furcsa év lesz. Az újrakezdéskor aligha leszünk a legmagasabb szinten. Ám remek lehetőség, hogy nyolc hónap alatt kétszer is megnyerhetjük a Bajnokok Ligáját. Általában a szezonok eleje nem olyan fontos, most viszont a kezdetektől magas színvonalon kell játszanunk. Ez a kettősség komoly kihívás lesz búcsúzóul.”

Amorim beszélt a pályafutása alakulásáról is, elmondta, a 2008-as pekingi olimpián nyújtott remek formája, a magyarok ellen szerzett 11 gólja nélkül aligha kerül 2009 februárjában az ETO-hoz. Akkori csapata, a Kometal Szkopje anyagi nehézségekkel nézett szembe, legjobbjait nem tudta megtartani, a Győr élt a kínálkozó lehetőséggel. A brazil beismerte, az elmúlt 11 évben néhányszor eljátszott a távozás gondolatával, ám nem bánta meg, hogy az ETO kötelékében maradt.

„A világ legjobb csapatából nehéz elmenni. Főleg mert győztes típus vagyok, szeretem a címeket. Ha néha fáradtnak is éreztem magam, mindig találtam egy új célt. Egy ponton motoszkált a fejemben, micsoda kihívás és lehetőség lenne egy másik együttessel is BL-t nyerni. De jól éreztem magam. Nagyon szeretem a kézilabdát és Győr olyan hely, ahol minden adott volt ahhoz, hogy a lehető legjobban játsszak. Folyamatosan tudtam fejlődni, megvolt a motivációm, így maradtam. A klubnál megbecsülnek, a szurkolók nagyon szeretnek. Nehéz lesz ezt végül mégis a hátam mögött hagyni.”

Elárulta, a Bajnokok Ligája győzelmek mellett a 2013-as világbajnoki címére a legbüszkébb.

„Úgy vágtunk neki, hogyha az első hatban végzünk, az már siker. Aztán minden remekül ment. Kellett ehhez az is, hogy a szövetség megszervezze, folyamatosan európai topválogatottakkal játszhassunk és készülhessünk. Remek volt a stáb is. Gyerekként arról álmodtam, hogy Brazíliával valami maradandót érjünk el. Az viszont meg sem fordult a fejemben, hogy ilyen messzire juthatunk.”

A 2016-os riói olimpián elért 5. hely ugyanakkor csalódás volt a számára.

„Óriási nyomás nehezedett a válogatottra, s az igazat megvallva nem is igazán frissítettünk a csapaton a világbajnoki arany óta eltelt időben, pedig annak akkor már három éve volt. 2013-ban mind éhesek voltunk a sikerre, az olimpiára hiába volt meg a rutin, valami más már hiányzott belőlünk. Ötödikek lettünk, ami nem rossz, de nagy vágyunk volt egy érem hazai pályán.”

Eduarda Amorim utolsó nagy dobása Tokióban jöhet el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik