Női kézi: Tadici előbb legyőzte, majd a földbe döngölte a CSM-et

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 13:17
null
Tadici a győzelmük után kritizálta a CSM Bucuresti-et
A román kézilabda nagy öregje, Gheorghe Tadici nemcsak a pályán tett keresztbe az ország kirakatcsapatának, hanem a 25–24-re megnyert HC Zalau–CSM Bucuresti találkozó után szavakban is földbe döngölte a főváros világsztárokból álló együttesét.

 

Miközben a bukaresti klub vezetői igyekeznek a Paul Iacob, Silviu Savu brassói bírópáros nyakába varrni a román női bajnokság nyitó fordulójának váratlan zilahi sikerét, a hazai csapatot edző Tadici szerint a két csapat közti nyilvánvaló tudáskülönbség miatt a CSM-nek akkor is nyerni kellett volna, ha ő maga és családtagjai vezetik a mérkőzést.

HOL ITT A MÉLTÁNYOSSÁG?

Tadici a román válogatott kapcsán is kikelt a külföldi edzők alkalmazása ellen, mondván, hogy a szövetség vezetői flekkensütés közben hozzák a stratégiai döntéseket. „Míg egy román szövetségi kapitány hatezer eurót kap évente, addig egy külföldi tízezer eurót havonta. Hol itt a méltányosság? Olyan edzőt hoztunk, aki az olimpia előtti évben elhagy minket, mint Ambros úr. Ki felel most az eredményekért?” – kérdi Tadici, aki szerint Tomas Ryde visszahozatala szakmaiatlan döntés volt.

A svéd edzőt már a Gazeta Sporturilor is támadja, elsősorban a zilahi meccsen tanúsított passzivitása miatt, amikor az időkéréseknél is segítőjére hagyta a játékosoknak szóló utasításokat.

Egyetlen játékosuk jobban keres, mint az én teljes csapatom együttvéve! Ne akarják elvenni a lányok érdemeit!” – mondta a Gazeta Sporturilor sportlapnak adott hosszú interjújában Tadici, részletesen is kifejtve milyen taktikai megoldásokkal semlegesítette a CSM sztárjait. A 67 éves edző elmondta, számára a harc, az elszántság és az ész a fontos a csapatjátékban, és ha csapata mindvégig betartotta volna a megbeszélteket és nem hagy ki három hetest, még nagyobb arányú is lett volna a siker.

„A CSM-nél nem látszik ilyen elszántság, mert náluk több lány is vakációzni jött Romániába és ezért még pofátlanul nagy pénzt is kapnak. A gond az, hogy közpénzt – vélte a zilahi edző, aki szerint a korábban általa edzett Oltchimnál legalább román, és nem külföldi játékosok kaptak hasonló nagyságrendű fizetést. – Nálunk semmi se jó, ami román, csak a külföldi. Pedig minden játékosomat román edzők nevelték.”

Tadici külön kitért Andrea Lekics és Crina Pintea semlegesítésére, kiemelve, hogy „a világ legjobb beállósának tartott játékos csupán egy gólt szerzett ellenem”. Szerinte Pintea szándékosan támadta őt a sajtóban az egymás elleni mérkőzés előtt, pedig neki köszönheti hogy klasszis játékos lett.

„Ne felejtsék el, hogy más válogatottig jutó beállósokat is én neveltem, mint Simona Popa Spiridont, Ana Maria Lazert vagy Raluca Ivant” – tette hozzá a Zilah szakvezetője, aki most elsősorban több poszton is bevethető játékosa, Dana Abed Kader 13 góljának köszönhette a sikert. Elmondása szerint ajánlotta is a CSM vezetőinek figyelmébe, de ők inkább Itana Grbicset választották.

A CSM irányítói szerint viszont egyértelműen a játékvezetők döntötték el a szilágysági csapat javára a mérkőzést, amelyen a kiállítások száma zilahi szemszögből 2–9, a hétmétereseké pedig 8–5 volt. Vlad Enachescu, a CSM csapatmenedzsere két feljelentést is tett a román szövetségnél a játékvezetők ténykedése nyomán.

„Életemben nem éltem át ilyet, mint Zilahon. Szégyelltem magam, hogy egy ilyen személlyel kellett találkozzak, mint Gheorghe Tadici, aki a legkisebb tiszteletet sem tanúsítja játékosai és a játékvezetők felé. Volt képe odamenni a megfigyelőhöz, hogy ne filmezzék a tévékamerák. Nem értem, miért retteg tőle mindenki, csak mert tagja a szövetség igazgatótanácsának”nyilatkozta Enachescu, aki 15 csapata kárára történt játékvezetői tévedést jegyzett fel, bár azt is elismerte, hogy a CSM is gyengén játszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik