Női kézi: perli a kirúgott svéd kapitány a román szövetséget

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 19:44
null
Tomas Ryde a mieink elleni decemberi vb-meccsen – akkor aratta az utolsó győzelmét (Fotó: Kovács Anikó)
Néhány hónap alatt Tomas Rydének két megbízatása is idő előtt szakadt meg a román kézilabdában – ősszel a CSM Bucuresti vezetőedzői székéből állt fel, a napokban pedig a női válogatott szövetségi kapitányi posztjáról mozdították el –, és bár a svéd szakember eddig „visszajáró vendég” volt délkeleti szomszédunknál, a napokban kilátásba helyezett per akár végleg ellehetetlenítheti az esetleges későbbi együttműködést.

 

A január 6-i menesztését jogszerűtlennek tartó Tomas Ryde még a kirúgása napján érzékeltette, hogy jogi lépésekre készül a Román Kézilabda-szövetség ellen.

„Narcisa Ciobanu, lesz némi tennivalód az érdekemben” – posztolta a svéd edző a Facebookon, hozzátéve, hogy 37 év munka után először rúgták ki. Az üzenet megfejtése: Ciobanu egy craiovai illetőségű ügyvéd, és – mint a Lupa című helyi lapnak elmondta – valóban a női válogatott éléről szerinte is jogszerűtlenül elmozdított Ryde képviselője .

„A szövetségi kapitány leváltása nem tartozik a női technikai albizottság hatáskörébe” – foglalta össze álláspontját Ciobanu.

Mint beszámoltunk róla, a tavaly májusban, Ambros Martín távozása után kinevezett Ryde hétfőn 7:4 arányban, két tartózkodás mellett elbukta a női Nemzeti Liga és az utánpótlás-válogatott edzőiből álló albizottság bizalmatlansági szavazását, miután a decemberi világbajnokságon nem teljesítette a kitűzött célt, az olimpiai szereplés kivívását.

A szövetség technikai bizottsága már a hivatalba lépésekor sem támogatta Rydét, akit Alexandru Dedu elnök nevezett ki a női válogatott élére. (Ryde egyébként 2015–2016-ban is dolgozott román kapitányként: a 2015-ös vb sikertörténet volt, bronzérmet hozott, a 2016-os, gyenge riói szereplés után viszont elköszöntek egymástól a szövetséggel.)

Ma már sem Ryde, sem Kim Rasmussen nincs az állásában (Fotó: Kovács Anikó)
Ma már sem Ryde, sem Kim Rasmussen nincs az állásában (Fotó: Kovács Anikó)

 

Mindeközben Tomas Ryde egy svéd szakportálnak, a Handbollskanalennek elmesélte, hogyan zajlott le az a bizonyos január hatodikai ülés. Az első meglepetés akkor érte, amikor a megjelentek között felfedezte Adrian Vasilét, aki nem csupán a segítője volt, majd utódja lett a CSM Bucuresti-nél, hanem a márciusi olimpiai selejtezőbeli egyik ellenfél, Montenegró kapitánysegédje (további érdekesség, hogy a montenegrói kapitány, Per Johansson svéd, akárcsak Ryde).

„Felvetettem, hogy Vasilének el kellene hagynia a termet, hiszen mégiscsak ellenfelünk lesz Montenegró. Volt, aki nem értett egyet velem, de Dedu elnök igen, szóval Adinak ki kellett mennie” – idézte fel a történteket Ryde, aki akkor még azt hitte, hogy a jövőről, az ötkarikás selejtezőről is szót ejtenek. Nem így történt.

„Ott ültem, kezemben a világbajnoki szereplésről készített beszámolómmal, amelyről kérdésemre hamarosan kiderült, hogy senki sem olvasta. Végül Cristina Varzaru (a szövetség főtitkára – a szerk.) felolvasta a háromoldalas összefoglalót. Szó volt benne a vébéről, az összeállításbeli változásokról, a jövőt illető elképzeléseimről.”

Mielőtt azonban a jövőre terelődhetett volna a szó, két edzőkolléga, Bogdan Burcea (Craiova), majd Gheorghe Tadici (Zalau) is kritikaáradatot zúdított a kapitányra. Különösen Tadici, a Ryde első kinevezése (2015) előtti szövetségi kapitány, a román kézilabdázás talán legtekintélyesebb figurája használt kemény szavakat.

Gheorghe Tadici román kapitányként 2014-ben (Fotó: AFP)
Gheorghe Tadici román kapitányként 2014-ben (Fotó: AFP)

 

„Tadici azzal kezdte, hogy nem beszélek románul, és egyébként is túl visszafogottan kommunikálok. Aztán jött egy körülbelül hétperces fejtegetés arról, hogy svéd vagyok, a vébén kikaptunk a svédektől, és kimondta, hogy felkínáltuk nekik az olimpiai selejtezőt.”

Kisvártatva feltette a kezét Burcea, hogy szavazzanak Ryde sorsáról; megtörtént, az eredmény ismert: megvonták tőle a bizalmat.

„Kiakadtam, le voltam sújtva. De nem mondtam semmit, csak annyit: »Sok szerencsét a folytatáshoz! Tudjátok, hogy mekkora a felelősségetek. Verjétek meg Montenegrót«. Mosolyogva kezet ráztam Dedu elnökkel, elhagytam a helyiséget, rendeltem egy Ubert, és elindultam a reptérre.”

A román lapok viszont másképp idézték Ryde búcsúszavait: „Nem fogjátok legyőzni Montenegrót”…

„Ez a történet Tadici-féle változata – magyarázta Ryde a Handbollskanalennek (és megírta volt játékosainak is, hogy ne higgyenek a román lapoknak). – Jók a kapcsolatai a lapokkal, és a történet arról szól, hogy vissza akarja szerezni a hatalmat a női válogatott felett. Korábban eljutottak hozzám olyan pletykák, hogy utál engem, aki az utódja lettem a kapitányi poszton, és minden eszközt megragad, hogy megszabaduljon tőlem. Ez már politika. A kézilabda és a politika erősen összefonódik arrafelé.”

Utóbbi állítása igazolására a román kézilabdázás sok visszás jelenségére kitért a svéd portálnak adott interjúban: beszélt a vb-felkészülés hajráját összezavaró brassói doppingesetről, a bukaresti CSM pénzügyi helyzete megrendülésének okairól, a román bajnokság kimenetelét befolyásoló lobbicsoportok tevékenységéről, ennek részeként a nagy vihart kavart, ősz eleji Zalau–CSM meccsről, amelyen még szemtől szembe viaskodott a zilahiakat irányító Tadici-csal – és erősen vitatott körülmények között maradt alul.

S hogy miként képzeli a jövőt? Visszatér karrierje mindenkori „kályhájához”, a Serica vezetési tanácsadó céghez, amelyet a romániai szerepvállalása előtt nyolc éven át irányított.

„Nyitott vagyok az új kihívásokra. És megingathatatlanul imádom a kézilabdát” – érzékelteti, hogy a civil szférában történő újbóli elhelyezkedését nem tekinti véglegesnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik