Női kézi: Olyan összefogás alakult ki, mint korábban talán soha – Danyi

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2020.02.12. 10:16
A vártnál sokkal többet kapott a magyar női kézilabda-válogatott első összetartásán a társkapitány Danyi Gábor, aki elképesztő összefogást érez az olimpiai részvétel érdekében.
Danyi Gábor élvezi a közös munkát ferencvárosi kollégájával (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Danyi Gábor élvezi a közös munkát ferencvárosi kollégájával (Fotó: Török Attila) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Azt kapta, amit várt?
– Nem – válaszolta a januárban kinevezett Danyi Gábor, a magyar női kézilabda-válogatott társ szövetségi kapitánya, aki Elek Gáborral közösen hétfőn és kedden Budaörsön az első edzéseket vezényelte le a márciusi győri olimpiai selejtezőre készülő keretnek. – Sokkal jobb benyomásaim vannak az összetartás után, mint amit vártam. Természetesen nem azért mondom ezt, mintha előzetesen bármi rosszat is feltételeztem volna, de az a fajta hozzáállás, motiváltság és lelkesedés, amit tapasztaltam a játékosok részéről, meglepett, hiszen az első találkozás mindig egy kis kétkedéssel, az újtól való félelem érzésével szokott telni. Most azonban tényleg mindenkin azt láttam, hogy maximálisan meg akar felelni, és szeretne részese lenni ennek a projektnek – ez nagyon biztató a jövőre nézve.

MÁRCIUSBAN ÚJRA KEZDIK

A bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győr klubcsapatát is irányító Danyi Gábor, valamint az FTC együttesét vezető Elek Gábor legközelebb már hosszabban és bővebben elmerülhet a gyakorlásban a női kerettel. A március 20–22. közötti ötkarikás selejtező előtt – figyelembe véve a klubmunkát – kötelezően egy hetet tölthetnek gyakorlással a csapatok, de Danyi szerint lehetséges, hogy a mieink már egy héttel azt megelőzően, várhatóan március 6. környékén újra összegyűlhetnek.

Ez a hozzáállás, megfelelés a két új kapitánynak szól vagy a nyári olimpián való részvételnek?
– Hadd legyek annyira önző, hogy azt mondjam, talán valamennyire nekünk, edzőknek is szól. De nyilvánvaló, az olimpiára való kijutás egy sportoló életében „mindent visz”.

Ezek szerint a kerettagok mindent a tokiói olimpiai kvalifikációnak rendelnek alá?
– Így van. Nemcsak a játékosokon érzem ezt, hanem a stábtagok, a vezetők, a kollégák és a klubok részéről is ezt tapasztalom. Olyan szintű összefogás, támogatás alakult ki, mint korábban még talán soha. Ez rendkívül jó és szimpatikus. Persze majd meg kell találnunk azt az állapotot is, amelyben ez a fajta támogatás nem fordul át túlzottan nagy nyomásba, nem válik gátló tényezővé.

Szakmailag mire lehet jutni alig két nap alatt?
– Sok mindenre nem. Megbeszéltük az alapelveket, amelyek szerint dolgozunk Elek Gáborral, mik a szabályok, melyek a legfontosabb alapvetéseink támadásban és védekezésben. Tisztáztuk, kinek mi a felelőssége, reszortja, ennek megfelelően a védekezési és a támadási variációkban is elkezdtük az alapkoncepciók gyakorlását, már amennyit három tréningen lehetséges. Tegyük hozzá, nem is lehetett, nem is volt szabad most túlzottan elmélyülni a taktikában, mert a nemzetközi kupaszereplés és az NB I küzdelmei miatt rendkívül fáradtak, leterheltek a játékosok.

Hogyan indult a közös munka Elek Gáborral?
– Nagyon-nagyon jól. A régi ismeretségünk és barátságunk egy dolog, de most először dolgoztunk, tartottunk edzéseket együtt, most beszéltük meg először egymással az ebből fakadó tapasztalatainkat. Egyértelműen pozitívan értékelném ezt a két napot ebből a szempontból is, élveztem a közös munkát. A stábtagok közül mindenki minden szituációt úgy nézett, kezelt, hogy miként tud a segítségünkre lenni, rendkívül fontos, hogyan lehet megoldani egy-egy felvetődő kérdést.

Mi lehet a magyar válogatott erőssége a selejtezőn?
– Nagy előnyünk, hogy a keret magja a Ferencvárosban együtt készül, játszik hétről hétre, napról napra. Ennek az elegyét kell megtalálnunk a más csapatokból érkezőkkel. Mindenki a Szerbia elleni, sorsdöntőnek vélt selejtezős meccsről beszél, de én három mérkőzéssel számolok: ott vannak a kazahok és az oroszok is, ezt ne felejtsük el. Be kell osztani az erőnket, mindenkinek szépen adagolni a játékperceket. Kizárólag tizenhat játékos tudja sikerrel megvívni a tornát, nem pedig hét.

A NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ GYŐRI CSOPORTJÁNAK TERVEZETT PROGRAMJA (Győr, Audi Aréna)
Március 20., péntek

17.00: Magyarország–Kazahsztán
20.00: Oroszország–Szerbia
Március 21., szombat
17.30: Magyarország–Szerbia
20.30: Oroszország–Kazahsztán
Március 22., vasárnap
17.30: Szerbia–Kazahsztán
20.30: Magyarország–Oroszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik