Női kézi NB I: FTC–Siófok csata az ezüstért – rajtol az idény!

PAPP BÁLINT, VINCZE SZABOLCSPAPP BÁLINT, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2019.08.29. 10:14
null
A Ferencváros és a Siófok a következő idényben is hasonlóképpen gyűrheti egymást a Bajnokok Ligájáért (Fotó: Török Attila)
Már az előző női kézilabda-bajnokságban is azt gondoltuk, a világsztárokkal megerősített Siófok beleszólhat az ezüstérem kérdésébe, most még inkább így véljük. Idénybeharangozó.

 

A magyar női kézilabda-bajnokságban a címvédő Győr elsősége ezután sem lehet kérdés. Bár Danyi Gábor együttesét a nyáron olyan kulcsemberek hagyták el, mint Cornelia Groot, Nora Mörk, Tomori Zsuzsanna és Crina Pintea, a helyükre érkezők – Amanda Kurtovic, Estelle Nze Minko, Katarina Bulatovics, Faluvégi Dorottya és Béatrice Edwige – névsora sem kevésbé veretes. Miután az egészségesen világklasszis Mörk már az új évad kezdetén megsérült új együttese, a CSM Bucuresti Szuperkupa-mérkőzésén, bebizonyosodott, hogy a Győr nem hozott rossz döntést, amikor orvosi vizsgálathoz kötötte a maradását… Gondolhatnánk, Pintea fájdalmasan hiányozhat beállóban, ám a helyére igazolt Edwige érkezése telitalálat lehet, sokkal jobban illik a Győr gyors letámadásokra és még gyorsabb visszarendeződésre épülő játékstílusához, mint a tarthatatlan, de lassúbb Pintea. A tempókézilabdának ezután sem lesz itthon ellenfele, és nagy valószínűséggel Európában sem.

AZ IDÉNY…

…FELFEDEZETTJE LEHET: Kuczora Csenge (Vác)

A 19 éves balátlövő az előző idényt gyakorlatilag kihagyta térdszalagszakadása miatt, de öt bajnokin így is szerzett 15 gólt. Aztán a júliusi, győri U19-es Európa-bajnokságon meghatározó játékosa lett az aranyérmet szerző magyar válogatottnak, az U18-as világbajnoki ezüstérmes tehetséget a torna legjobb védőjének is megválasztották – minden kvalitása megvan ahhoz, hogy a fiatal Vácban is kulcsszerepet töltsön be. Miként az idén kontinensbajnoki címet szerző női nemzeti csapatból többen is robbanthatnak az előttünk álló bajnokságban. A lényeg, hogy a magyar tehetségek megkapják a lehetőséget a „nagyok” között is.

…ÁSZA LEHET: Estelle Nze Minko (Győr)

Az elmúlt három évben a Siófokban számtalanszor bizonyította kivételes képességeit – mást ne mondjunk, 75 bajnoki és Magyar Kupa-meccsen 427 gólt dobott! –, „jutalma” az előző idény végén NB I-es bronzérem és a klub első nemzetközi trófeája lett, amelyet csapatkapitányként emelhetett magasba. A legutóbbi olimpián ezüstérmes, a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot megnyerő francia válogatott irányítója Győrbe igazolásával immár a bajnokságban is a legmagasabb szinten bizonyíthat – ha valaki, ő feledtetheti a Dániába visszatérő holland Cornelia Grootot.

…STAGNÁLÓJA LEHET: a Dunaújváros

Dunaújváros a női mezőny egyik fellegvára, ezt a korábbi öt bajnoki cím is igazolja. A Kohász ugyan 2014 és 2018 között rendre az első ötben végzett az NB I-ben, de a legutóbbi kilencedik hely már jelezte, a remek utánpótlással büszkélkedő klub távolodik az élmezőnytől. Tegyük hozzá, példátlan sérüléshullám sújtotta György László együttesét – viszont az előjelek az új idény előtt sem feltétlenül biztatók. A horvát gólvágóra, Camila Micijevicre sérülés miatt még hónapokig nem számíthatnak, ehhez jön, hogy októbertől az új csarnok építése miatt Szekszárd lesz a DKKA hazai pályája, a rendszeres utazás és a „belakás” hátráltató tényező lehet. Viszont ha a Kohász átvészeli ezt az idényt, akkor talán újra megindul felfelé.

Elek Gábor már kicsivel nehezebb helyzetben van, hiszen a Fradi kerete ugyan stabilabb lett, kevesebb a sérült, de érdemben nem erősödött a nyáron. A bajnoki ezüstérem így is valószínűnek látszik, a tapasztalat, a szív és a csapategység ugyanis a zöld-fehérek mellett szól. Igaz, szorosabb verseny várható, mint az előző évadban, hiszen a nagy riválissá előlépő Siófok azzal a kimondott céllal indul neki a bajnokságnak, hogy másodikként végezve indulhasson a Bajnokok Ligájában, amit három fontos tényező is erősít.

Egyrészt Tor Odvar Moen csapata megnyerte az EHF-kupát, ami növelte az önbizalmát. Másrészt a keret semmit sem gyengült, óriási fegyvertény, hogy az évek óta a visszavonulással kacérkodó Andrea Kobetic vállalt még egy évet, ráadásul érkezett Nerea Pena, Gnonsiane Niombla és Tomori Zsuzsanna. Harmadrészt mostanra összeszokott Moen és a keret, tehát nem valószínű, hogy ebben az idényben is olyan hibákat követnek el, amelyekre kis híján ráment az előző. Örömteli az is, hogy a két eddigi legnagyobb „légióskikötő”, a Siófok és a Kisvárda is magyar játékosokkal kezdte feltölteni a keretét, ami az előbbi esetében jóval nehezebb lehet a BL-ambíciók miatt – de a szándék megvan.

A nyár egyik nagy nyertese az Érd lehet, amelybe visszatér sérüléséből Kisfaludy Anett, és a klub nagyot húzott a világbajnok Alexandra do Nascimento megszerzésével, még akkor is, ha a gólkirály Katarina Krpezs-Slezák gyermekvállalás miatt egy évre felfüggeszti pályafutását. A 37 éves brazil jobbszélső még most is elképesztő teljesítményre képes, harmadik lett az NB I-es góllövőlistán, és illeszkedik is Szabó Edina játékrendszerébe. Kiemelkedő eredmény várható még a Váctól, amely évek óta rendre erőn felül teljesít, és nem lenne meglepetés, ha a Golovin Vlagyimir vezette MTK is lépne egyet előre. De a középmezőnyről általánosságban elmondható, hogy kiegyenlítettek az erőviszonyok, bárki legyőzhet bárkit.

A kiesők megjósolása némileg könnyebb, miután a frissen feljutó Szombathelyi KKA olyan névsort „írt össze”, amely tisztességgel helytállhat a hagyományosan erős NB I-ben. Ugyanez a Szent István SE-ről nem mondható el (mentségül hozzuk fel, a mai NB I-re erősíteni már költséges feladat), a Békéscsaba pedig a nyáron elveszítette motorját, a Fehérvárra igazoló Walfisch Mercédeszt. Leosztott szerepek az élboly mögött ugyanakkor nincsenek, még a középmezőny csapatai is nagyon ambiciózusak, így csak az biztos, hogy kiélezett harcokat hoz a bajnokság.

FONTOSABB TUDNIVALÓK

A 2016-ban bevezetett rendszer szerint most sem lesz rájátszás a K&H Liga néven futó női bajnokságban, a 14 csapat 26 fordulós, oda-vissza vágós, körmérkőzéses rendszerben dönt a helyezések sorsáról. A 26., azaz utolsó kört követően élen álló együttes lesz a bajnok. Az idény végén a 13. és a 14. helyezett búcsúzik az élvonaltól, az NB I B Keleti és Nyugati csoportjának első helyezettje pedig feljut az első osztályba. Változás, hogy a férfi és női Magyar Kupa négyes döntőjét összevontan rendezik meg azonos helyszínen, a tervek szerint május 16–17-én.

Alapszakasz: augusztus 29.–május 23.
Tv:
M4 Sport
Internet:
nso.hu, keziszovetseg.hu, kezitortenelem.hu

SITI BEÁTA, KORÁBBI 135-SZÖRÖS VÁLOGATOTT, BL-GYŐZTES
A magyar a világ legerősebb női kézilabda-bajnoksága. Ha megnézzük, milyen minőségű csapatok képviselik az országot a Bajnokok Ligájában és az EHF-kupában, akkor is igaz a megállapítás. A Győr és az FTC külön kategóriát képvisel, utánuk van egy „hasadék”. Nyilván mindenki szeretné meglepni a két nagyot, de ennek az ETO-nak és a Fradinak is annyira stabil, mentálisan erős és érett játékosai vannak, hogy akkor is lesz annyi pluszuk a sikerhez, ha esetleg fáradtabbak, vagy ha rossz napjuk van a kettős terhelés, illetve a hosszabb utazások miatt a riválishoz képest. A Siófok is épül, és Tor Odvar Moen edzőt hagyják is építkezni, ráadásul minőségi játékosok érkeztek, akik bizonyítani akarnak új klubjukban, és alig várják, hogy megmutassák, alkalmasak vezérnek. Az Érdnél nemcsak a gólérzékenysége, hanem a nehézségeken a csapatát átlendítő habitusa miatt is hiányozni fog Katarina Krpezs-Slezák. Az említett négy csapat mögé érkezhet meg a Vác, amely mindig tud meglepetést szerezni. Persze még nem tudhatjuk, ez az erősorrend realizálódik-e. A többi csapat közül kis túlzással bármelyik odaérhet az ötödik–nyolcadik helyre. A Szombathely klasszisokat igazolt, akik nem „mai gyerekek” és nem könnyű egyéniségek, de ha motiváltak, nyerő emberek lehetnek, és hazai pályán az újonc kemény ellenfél lesz mindenkinek. A Békéscsabának és a másik újonc Szent Istvánnak nagyon keményen kell küzdenie azért, hogy bent maradjon.

NŐI KÉZILABDA NB I, 2019–2020
AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA
Csütörtök.
Szent István SE (újonc)–DVSC Schaeffler, 18.
Péntek. Kisvárda Master Good SE–Szombathelyi KKA (újonc), 18. Alba Fehérvár KC–Motherson-Mosonmagyaróvár, 18.30.
Szombat. Érd–FTC-Rail Cargo Hungaria, 17.15. Békéscsabai ENKSE–Dunaújvárosi Kohász KA, 18. Váci NKSE–MTK Budapest, 18.
Vasárnap. Győri Audi ETO KC–Siófok KC, 16.30

A NEMZETI SPORT TIPPJEI
Bajnok:
Győr
Ezüstérmes: FTC
Bronzérmes: Siófok
4. hely: Érd
5–6. hely: Vác, DVSC
7–12. hely: Mosonmagyaróvár, Kisvárda, Alba Fehérvár, Dunaúj-város, MTK, Szombathelyi KKA
13–14. (kieső) hely: Békéscsaba, Szent István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik