Női kézi: itt van a magyar válogatott bő kerete a vb-re

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.03. 17:58
null
Kovács Anna is tagja a bő keretnek (Fotó: Koncz György)
Kim Rasmussen szövetségi kapitány kijelölte a magyar női kézilabda-válogatott bő, 28 fős keretét az év végi, Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokságra – tájékoztatott honlapján a magyar szövetség (MKSZ). Kizárólag a névsorban szereplő játékosok léphetnek pályára a tornán, a rajtra 16 játékos nevezhető, a vb során három cserére nyílik lehetőség.

 

Az őszi keretösszetartások ismeretében nincs sok meglepetés a felsorolásban, visszakerült viszont Kovács Anna, aki kiváló formát mutatott az utóbbi időben Debrecenben. Az igazi kérdés persze, hogy az utazók névsorában is ott lesz-e.

„A 28 fős keret legtöbb játékosa folyamatosan velünk dolgozott az utóbbi egy évben, fontos, hogy stabilak legyünk a világbajnokságon – hangsúlyozta Kim Rasmussen a kerethirdetés kapcsán. – A keret tagjai közül Kovács Anna az utóbbi éveket is tekintve talán most van a legjobb formában, fizikailag is jó állapotba került, Vámos Petra pedig folyamatosan lehetőséget kap klubjában, a fizikai teszteken ő is jól teljesített, hiszek benne, hogy stílusa jól illeszkedhet a mi stratégiánkba, amennyiben lehetőséget kap a világbajnokságon.”

A jobbszélsőknél már nem újdonság Bódi Bernadett hiánya, bár az esetében továbbra se hallottunk hivatalos indoklást a távolmaradásról. Planéta Szimonetta műtétje után még nincs bevethető állapotban, és rajta kívül is vannak olyan rutinos játékosok, akik ugyan már játékban vannak sérülés vagy szülés után (például Kisfaludy Anett, Zácsik Szandra vagy Szekeres Klára), de Rasmussennél egyelőre nem kerültek vissza a válogatottba. A hiányukban több fiatal is előtérbe került, akik közül többen már a klubjukban is bizonyították, lehet rájuk számítani, és minden bizonnyal a vb-re is mehetnek.

„Több fiatal játékos is kopogtat a keret ajtaján, közülük többen szerepelnek a névsorban, de akik ezúttal nincsenek ott, ők is berobbanhatnak, akár már jövőre, de már a mostani keret is az elmúlt időszak fiatalításának jegyében állt össze. Nagyon örülök, hogy ennyi tehetséggel dolgozhatok együtt, akik még mindig csak 20-23 évesek, esetleg annál is fiatalabbak. A világbajnokságra tizennyolc játékos utazik majd ki, a jövő héten már a szűkített keretet is kihirdethetjük” – árulta el a szövetségi kapitány.

A nemzeti együttes november közepén utazik ki Dél-Koreába, ahol részt vesz a Szöul-kupán, majd ezt követően folytatja közvetlen felkészülését, immár a világbajnokság helyszínén, Kumamotóban.

A vb-n a C-csoportban sorrendben Kazahsztán, Spanyolország, Montenegró, Szenegál, majd Románia lesz az ellenfél, és az első három helyezett folytathatja a középdöntőben. A végső győztes egyenes ágon kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában, utóbbihoz a középdöntőben legalább a 3–4. helyen kellene végeznünk, ami az ágat is látva reális célkitűzés.

A MAGYAR VÁLOGATOTT BŐ KERETE A VB-RE
Kapusok:
BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO), SZIKORA Melinda (Siófok KC), TRIFFA Ágnes (DVSC Schaeffler)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (Győri Audi ETO), KOVÁCS Anett (EUbility Group Békéscsabai ENKSE), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁMORI Konszuéla (Váci NKSE), KISS Nikoletta (Érd), KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), TOMORI Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (Váci NKSE), TÓTH Gabriella (Érd), VÁMOS Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: SZABÓ Laura (Érd), PÁSZTOR Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler), BORDÁS Réka (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOPECZ Barbara (EUbility Group Békéscsabai ENKSE)
Balszélsők: HÁRSFALVI Júlia (Siófok KC), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), PUHALÁK Szidónia (Győri Audi ETO), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Beáta
Kapusedző: BAKOS István

A SZÖUL-KUPA PROGRAMJA (magyar idő szerint)
November 23., szombat
8.10: Dél-Korea–Szerbia
10.00: Oroszország–Magyarország
November 24., vasárnap

8.10:
Szerbia–Oroszország
10.00: Dél-Korea–Magyarország
November 26., kedd

8.10:
Magyarország–Szerbia
10.00: Dél-Korea–Oroszország

NŐI KÉZILABDA-VB (2019. november 30.–december 15., Kumamoto, Japán)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport: Kuba, Angola, Szlovénia, Norvégia, Hollandia, Szerbia
B-csoport: Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Dánia, Franciaország, Németország
C-csoport: Kazahsztán, Szenegál, Spanyolország, MAGYARORSZÁG, Románia, Montenegró
D-csoport: Kongói DK, Argentína, Kína, Svédország, Oroszország, Japán

A magyar válogatott csoportmérkőzései (magyar idő szerint)
November 30., szombat, 10.00:
Magyarország–Kazahsztán
December 1., vasárnap, 10.00: Spanyolország–Magyarország
December 3., kedd, 7.00: Magyarország–Montenegró
December 4., szerda: 11.00: Magyarország–Szenegál
December 6. péntek, 11.00: Románia–Magyarország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőt játszhatnak 2020 márciusában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik