Női kézi: ezzel a három varázslatos szóval köszönt el a győriektől Martín

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.05.23. 22:30
A női kézilabda-bajnokság befejezése után az aranyérmet megszerző Győri Audi ETO szurkolói ankéttal zárta a szezont. Mintegy kétezer szurkoló előtt köszönt el Ambros Martín a játékosaitól, a drukkerektől és a várostól. Az orosz Rosztov-Donhoz igazoló edző hat sikerekben gazdag év után távozik a kisalföldi együttestől.
„Köszönöm, bocsánat, szeretlek” (Fotók: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
„Köszönöm, bocsánat, szeretlek” (Fotók: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

Ambros Martín zsebre dugott kézzel állt, és a padlót nézegette. Azt a padlót, amelyiken az elmúlt években megszámlálhatatlan edzést vezényelt, amelyen kismillió gyakorlatot hajtatott végre, amelyen az egymás közti, vérre menő csapatfocikon még néhány gólt is szerzett, és amelyen a csapata, a Győri Audi ETO KC játszotta a hazai meccseit.

BROCH: MEGTISZTELTETÉS VOLT AMBROSSAL DOLGOZNI

– Magyar Kupa, Bajnokok Ligája, és most a bajnokság – háromból három... Mi az első gondolata?
Hogy ez... Ez az idény... Ez a legjobb, amilyenben valaha részem volt – válaszolta Yvette Broch, a Győr beállója. – Amin keresztülmentünk, amennyit küzdöttünk... Sosem éltem meg ennyire nehéz szezont, de hihetetlen, milyen erő, kitartás volt a csapatban végig. Nagyon büszke és boldog vagyok!

– Azért az az utolsó perc, amikor csak várták a pályán, hogy mikor derül már ki, hogy bajnokok-e, aligha a boldogságról szólt.
De a büszkeségről igen. Azok a másodpercek... Hihetetlen, milyen csend volt a csarnokban, és én először azt hittem, eszerint nincs is meg az aranyérem. De ha végül nem lettünk volna bajnokok, akkor is ugyanennyire büszke lettem volna a csapatra, és az érzéseim semmit sem változtak volna ezzel az évvel kapcsolatban. Még az utolsó hétre is újabb játékosaink dőltek ki, de megmutattuk, hogy nincs, ami megállíthatná ezt a csapatot.

– Az utolsó félóra pont ezt mutatta – az ember várta, hogy legalább egy kicsit elfáradnak vagy visszaesik a tempójuk, ahogyan ez természetes volna, de nem.
Hihetetlen volt. Én is éreztem a pályán, hogy visz minket a lendület, de előzetesen meg is beszéltük, hogy még egyszer, utoljára mindent beleadunk. Én is... Mindenem fájt a héten, olyan fáradt voltam, mint még soha, de ahogy a többiek, erre a hatvan percre én is elfelejtettem minden fájdalmat. Az első perctől úgy mentünk bele a meccsbe, hogy nem tartalékolunk. Főleg védekezésben akartunk mindent beleadni, mert tudtuk, hogy képesek vagyunk elég gólt szerezni – a kérdés az volt, mennyit kapunk. És úgy érzem, kitettünk magunkért.

– Ambros Martín játékosaiként utoljára.
Szomorú vagyok, de ilyen az élet. Hatalmas megtiszteltetés volt a játékosának lenni három évig, ő a világ legjobb edzője. Imádtam vele dolgozni, és remélem, Rosztovban is boldog lesz.

A Győri Audi ETO KC, amely Ambros Martín irányítása alatt a világ legjobb női kézilabdacsapata lett. És amelyet a spanyol szakember most elhagy az orosz Rosztov-Don kedvéért, úgyhogy a bajnoki címről döntő mérkőzés után a visszavonuló Anja Althaus, a Siófokra igazoló Mireya González és a szintén távozó segédedző, Hlavaty Tamás mellett őt is elbúcsúztatták.

Vastapssal.

„Húsz trófeát lehetett megnyerni az elmúlt hat idényben. Az az ember, akiről beszélek, tizenhatot nyert meg közülük – mondta Bartha Csaba klubelnök, mielőtt a hangját elnyomta a búcsúztatóra maradt vagy kétezer szurkoló hangja. – Köszönjük!"

Ambros Martín csak állt, és mosolyogva hallgatta ezt is. Eddigre persze már túl volt elég sok mindenen: egy felejthetetlen, hideglelős bajnoki címen, az utána következő ünneplésen, és egy légi úton is, mert a játékosai búcsúzóul azért felhajigálták a levegőbe. És már eltöltött vagy fél órát a lelátó tövében is, miközben a fél csarnok őt kereste, hogy egyesével köszönjön el minden rá váró drukkertől – és most, a búcsúztatója során mindenki mástól is.

„Sosem számoltam össze, mit és mennyit nyertünk, mert nem ez volt a legfontosabb, hanem az, amit tőletek kaptam: a szurkolóktól, a klubtól és a játékosoktól – mondta a mikrofonba továbbra is annak az embernek a boldog mosolyával, aki békében él a döntésével. – Tudnotok kell, hogy ezek a lányok nemcsak kézilabdázók, hanem igazi varázslók is! Hat éve a sors úgy akarta, hogy együtt legyünk, és a sors, úgy érzem, kiváló munkát végzett. Köszönök mindent, és három varázslatos szóval szeretnék búcsúzni: köszönöm, bocsánat, és szeretlek – mindannyiótokat."

Aztán visszaállt a helyére, a háta mögé rakta a két kezét, és csak hallgatta, ahogyan a nevét skandálja az egész aréna. Akkor is végig mosolygott, amikor az óriáskivetítőn nézte az elmúlt hat évéről készült videoösszeállítást: jót mulatott az első sajtótájékoztatóra beülő golyófejű spanyol fiatalember képén, és mosolygott az erősen őszülő halántékú férfi láttán is, aki a hat győri év alatt vált belőle.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik