Női kézi: ha nem változtat az IHF, így nézhet ki az olimpiai selejtezőnk menetrendje

Vágólapra másolva!
2020.01.01. 19:18
null
Kovacsics Anikóék hazai pályán harcolhatnak az olimpiáért (Fotó: Kovács Anikó)
A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) két évvel ezelőtt kiadott dokumentuma szerint a magyar válogatott számára kedvezően alakul a tavaszi olimpiai selejtezőtorna programja – feltéve, ha az IHF addig nem változtat a torna menetrendjén.

Az IHF honlapjára felkerült 2018 januári dátumozású dokumentum szerint az olimpiai selejtezőtornák programja úgy alakul, hogy az 1. fordulóban az első és a második helyen – a korábbi eredmények erősorrendjében – rangsorolt csapat, valamint a harmadik és a negyedik mérkőzik meg egymással, majd a legerősebb és a leggyengébb, valamint a „középső” kettő találkozik egymással. A 3. fordulóban az egymással még nem játszó csapatok csapnak össze.

Mindez lefordítva azt jelenti, hogy a dolgok jelen állása szerint a magyar válogatott először Kínával találkozik, majd jön a Szerbia elleni mérkőzés, végül a csoport favoritjának tekinthető olimpiai bajnok Oroszország elleni meccs.

Azaz, a válogatott először papíron a legkönnyebb ellenféllel kezd, miközben a két kijutó helyért nagy riválisnak tekinthető orosz és szerb válogatott egymás ellen indít ugyanezen a napon. Ha abból indulunk ki, hogy Kínát mindenki legyőzi, az oroszoktól meg kikap – legalábbis a jelenlegi papírforma alapján – akkor könnyen látható, hogy a második kijutó helyről a magyar–szerb találkozó dönthet.

NŐI KÉZILABDA
OLIMPIAI SELEJTEZŐTORNA – GYŐR
MÁRCIUS 20–22.

1. forduló
Oroszország–Szerbia
Kína–Magyarország
2. forduló
Oroszország–Kína
Szerbia–Magyarország
3. forduló
Oroszország–Magyarország
Szerbia–Kína

Nem elképzelhetetlen azonban, hogy a tornáig még megváltozik a lebonyolítás rendje. Ugyan a négy évvel ezelőtti riói játékokra selejtező tornán még ebben sorrendben találkoztak egymással a csapatok, de a 2012-es londoni olimpiai selejtezőtornán még más volt a rendszer, más sorrendben találkoztak egymással a csapatok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik