Női kézi: Érezhető az újrakezdés öröme – Danyi Gábor

Vágólapra másolva!
2020.07.10. 10:00
null
Danyi Gábor vezetőedző elégedett a győri játékosok hozzáállásával (Fotó: Tumbász Hédi)
Danyi Gábor, a Győri ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője szerint a váci eset bizonyította, hogy a sportolók közül is bárki elkaphatja a koronavírust, ami újabb bizonytalansági faktort jelent.

– A Győrnek idén nyáron a Balaton a Riviéra?
– Olyannyira, hogy a július végén a horvátországi Porecbe tervezett edzőtáborunkat is elcseréltük, és visszamegyünk Balatonboglárra – válaszolta a Győri Audi ETO KC edzője, Danyi Gábor, aki csapatával múlt héten a Nemzeti Kézilabda Akadémián töltött edzőtáborral kezdte meg a felkészülést.

– A döntésben közrejátszott a koronavírus-járvány is?
– Benne van a vírus is, igen, nem akarunk a tűzzel játszani, szeretnénk minimalizálni az esélyét, hogy bárki is elkapja a betegséget. Másrészt tényleg minden igényt kielégít a NEKA nemzetközi edzőközpontja: a Balaton közelsége, a felszereltség, a pályák, a szállás, az étkezés és a helyi munkatársak hozzáállása is kiváló. Mindenki azon dolgozott, hogy kiszolgáljanak minket.

HAT-NYOLC EDZŐMECCS
A győriek július 30-án az újabb balatonboglári edzőtábor során a szintén NB I-es Debrecen ellen játsszák első felkészülési mérkőzésüket, zárt kapuk mögött. Ezt követően a tervek szerint augusztus 7-én az MTK, egy hétre rá az FTC megy hozzájuk, majd augusztus 21-én a Siófokot fogadja az ETO, amely augusztus 28-án a Fradi otthonában zárja az edzőmeccsek sorát. A július 24-ére beütemezett, Vác elleni meccs viszont kiesett a programból, miután tíz váci játékosnál is pozitív eredményt hozott a koronavírusteszt, és egyelőre leálltak a munkával a Pest megyei csapatnál.
„A szlovén Ljubljanával is tervben volt egy találkozó Porecben, de ugye az a meccs is kiesett azzal, hogy nem utazunk el Horvátországba, szóval a jelenlegi állás szerint hat-nyolc felkészülési mérkőzést tervezünk. A programban szerepel egy találkozó a francia Brest ellen is augusztus közepén, ha nem lesz akadálya az utazásuknak, a franciákat is várjuk Győrbe”
– mondta Danyi Gábor.

– Szakmailag milyen volt az alapozás első etapja?
– Várakozás feletti nívón produkált a csapat. A hozzáállással és a motivációval nálunk egyébként sincs probléma, tényleg profik a játékosaink. Most nyilván benne volt a járvány és a hosszú kihagyást követő újrakezdés öröme is, de tényleg fantasztikusan dolgoztunk. Csak pozitívan tudok beszélni az elvégzett munkáról, ami példaértékű volt.

– Ki voltak éhezve a labdára és a játékra a kerettagok?
– Igen, ez nagyon látszott. A fizikai felkészülést eddig is csinálták egyénileg, amit a folyamatos mérésekkel nyomon tudtunk követni, a kollégákkal megkaptuk az adatokat. A labdás gyakorlatokat nagyon óvatosan, az alapoktól kezdtük el, hiszen sok volt a kihagyás. Mindent fokozatosan csinálunk.

– A szeptember eleji Bajnokok Ligája-negyeddöntő és négyes döntő eltörlése miatt mennyiben változik meg a felkészülési programjuk?
– A final four lefújásával át kellett alakítanunk a felkészülésünket. Nyilván nem örültünk, hogy törölték a BL végjátékát, nem jó, hogy így alakult. A tíz és fél hetes alapozást meg kell variálnunk, mert ez nagyon hosszú időszak. Eddig úgy nézett ki, hogy rögtön szeptember első hetére éles formába kell hoznunk magunkat, de ez megváltozott.

– A BL új kiírása viszont átalakult, a korábbi évekhez képest jó egy hónappal korábban, szeptember tizenkettedikén indul a tizennégy mérkőzéses csoportkör. Ez hogyan érinti az alapozást?
– Ez is új. A számtalan negatívum és probléma mellett, amit a négyes döntő eltörlése generált, annyival lett más a helyzetünk, hogy az előző idényből elmaradt három meccsel kevesebb vár ránk rögtön az idényrajton. Nagyon sűrű a versenynaptár, de bármennyire is szerettünk volna jól szerepelni a 2019–2020-as idény záró találkozóin, sajnos kevesebb lesz a mérkőzésszám.

– A múlt hét elején hozta nyilvánosságra a Vác NB I-es női csapata, hogy tíz játékosa is átesett a koronavírus-fertőzésen. Ez a fejlemény és a világjárvány miként befolyásolhatja a nyári felkészülést és a következő idényt?
– Még egy bizonytalansági faktor került be a képbe, ami nem jó. Bebizonyosodott, hogy bármelyik sportoló elkaphatja a fertőzést. Gondoljunk csak bele, mi lesz, ha a felkészülés végén vagy már idény közben történik ez meg egy csapatnál… Ha onnantól kezdve az egész keretnek és a szakmai stábnak karanténba kell vonulnia, azoknak is, akik el sem kapták a vírust, meghatározhatja és „el is intézheti” egy klub idényét. Mindenki fejében ott motoszkál, hogy „Úristen, csak velünk ne essen ez meg!” Ettől függetlenül természetesen próbáljuk betartani az alapvető egészségügyi előírásokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik