Női kézi: Elek bízik benne, hogy Klivinyinek csak most jön a pályafutása csúcsa

Vágólapra másolva!
2018.06.05. 16:38
Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának vezetőedzője a Sport Tv Mai helyzet című műsorában értékelte a mögöttünk hagyott szezont, és kitért a játékoskeret átalakulására.

Az FTC a legutóbbi szezonban a bajnokságban ezüst-, a Magyar Kupában bronzérmes lett, a Bajnokok Ligájában a negyeddöntőig jutott. A beszélgetés elején megkerülhetetlen volt a drámai körülmények között elbukott bajnoki hajrá.

A Fradinál sokat várnak Klivinyi Kingától (Fotó: Instagram)
A Fradinál sokat várnak Klivinyi Kingától (Fotó: Instagram)

„Valószínűleg csak a magyar női bajnokságban fordulhat elő, hogy egy csapat két pont veszteséggel nem tud aranyérmet nyerni – mondta Elek Gábor a Mai helyzetben. – Ennél kevesebbel nem lehet veszíteni, mint ahogy nekünk sikerült. Sokan szidják, de ez nem egy rossz rendszer, és még mindig ezt tartom a legigazságosabbnak.”

A szakember hozzátette, a Vác elleni mérkőzést megelőzően megbeszélték, hogy nem szeretnék tudni, miképp alakul a Győri ETO meccse, csak az együttes két tagja szavazott másképpen.

„Nyolc perccel a vége előtt a Győr néggyel állt jobban, ha ezt tudják a játékosok, lehet, lélekben feladták volna. Úgy látom, ahhoz, hogy sikerüljön visszajönnünk, kellett, hogy ne tudjuk, hogyan áll a másik meccs. Az utolsó időkérésnél tisztában voltunk vele, hogy egy gól kell, de aztán jött egy félreérthető információ, hogy mégis kettőre van szükség. A végén lett biztos, hogy egy kell, és akkor módosítottam, hogy Háfrának nem kell hamar ellőnie, hanem játsszuk végig az akciót. Lehet, hogy a korábbi információ benne maradt a fejében. Ráadásul az eredményjelzőnek háttal támadtunk, nem láttuk az órát, ennek is köze lehetett az idő előtt elvállalt lövéshez. Azonban Háfra felé is az volt az első mondatom, nehogy azt gondolja, hogy ezen ment el a bajnoki cím. Aki tizenkilenc évesen egy ilyen helyzetet magára vállal, szép jövő előtt áll, még akkor is, ha ez most nem sikerült. Sokat tud belőle tanulni, és a jövőben be fogja lőni.”

A keret több poszton is átalakul a következő szezonra. A montenegróiMarija Jovanovicsbefejezte a pályafutását, míg a hollandLaura van der Heijdena német Bietigheimben folytatja. Rajtuk kívül családalapítás miatt egy időre felhagy a játékkalSzekeres Kláraés a csapatkapitánySzucsánszki Zita. A másik oldalon öt játékos érkezését jelentette be a Fradi, Klivinyi Kinga, Szemerey Zsófi és Farkas Kata mellett két montenegrói, Bobana Klikovac és Djurdjina Malovics is zöld-fehérbe öltözik.

„Biztos, hogy nehéz dolgom lesz, mert nagyon jó embereket veszítettünk el. Sokat piszkáltak Marija Jovanovics miatt, hogy mit keres még a Fradiban. Biztos van benne részigazság, de akik ezt mondták, nem látták, hogy mit tett a csapatért. Amikor leültem a hosszabbításokról tárgyalni a játékosokkal, egy-két kivételtől eltekintve nem volt olyan, aki ne azzal kezdte volna, hogy nem lehetne-e meggyőzni Jovanovicsot még egy évről. Ő volt az öltöző közepe, és mellette kiváló sportember. Szekeresről ugyanezt mondhatom el, és azt hiszem, azt nem kell magyaráznom, hogy Szucsánszki mit jelentett a Fradinak az elmúlt évtizedben.”

Van der Heijden kellemes, jó személyiség, de az esetében felvállalom, hogy mi küldtük el, mert ezen a poszton egy nagyobb lövőerővel rendelkező játékost gondolunk el. A külföldiek száma limitált, ezért ugyanarra a posztra csak extrém esetben hozunk két külföldit.”

Az érkezők kapcsán szóba került, hogy miért nem igazoltak a széteső Vardar Szkopjéból. Erről Elek elmondta, nem akartak belemenni semmilyen licitbe. Elismerte, elgondolkodtak a végül Siófokon kikötő Andrea Penezic leigazolásán, de aztán elvetették az ötletet.

„Utánanéztünk, milyen igényekkel rendelkeznek ezek a játékosok, illetve kikkel kell nekünk harcba szállni, és ebből a versenyből mi kiszálltunk. Akire mi gondoltunk, nála az árban és korban nem volt összhang, másrészt azt gondolom, érdekes helyzetbe kerülnek a Vardar játékosai, akik a nulla macedón liga után belecsöppennek egy keményebb magyar bajnokságba, plusz ott lesz az EHF-kupa. Penezic esetében van egy másik szempont is, hogy két válogatott balátlövőre nem fogunk ráigazolni egy külföldit.

Az említett két balátlövő Háfra Noémi és a friss igazolás Klivinyi Kinga, utóbbi éppen vállműtétből lábadozik.

„Klivinyi nagyon profi módon áll a rehabilitációhoz, iszonyat munkát végez el. Nyomon követjük a felépülését, nagyon szeretne minél előbb pályára lépni. Régi vágyam teljesült azzal, hogy sikerült a Fradihoz igazolni. A gyors játékunkba teljesen beleillik, mintha rá lett volna kitalálva. Először épüljön fel, nem leszünk türelmetlenek vele szemben, de bízom benne, még most jön a pályafutása csúcsa.”

A következő szezon várakozásai kapcsán Elek kifejtette, nem lesz könnyű megtartani a Bajnokok Ligája-indulást jelentő pozíciót.

„Úgy indítunk el minden évet, hogy ezt a második helyet most tényleg nagyon nehéz lesz megtartani. Tavaly is gondolatban páran odaadták az ezüstérmet az Érdnek, és a vége az lett, hogy fél perccel a bajnokság vége előtt egy időkérésénél még állt a zászló, hogy bajnokok legyünk. Most sem szeretnék itt szájkaratézni, egyértelmű célunk, hogy a Bajnokok Ligáját érő helyezést megszerezzünk, az előző években inkább óvatos voltam, de most én is azt gondolom, hogy reális a veszély.”

Az FTC július 16-án kezdi meg a felkészülést a következő szezonra, mivel a játékosok előtte a norvég erőnléti edző útmutatásai szerint végigdolgozzák a nyári szünetet, nincs szükség korábbi kezdésre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik