Női kézi Eb: Németh András fejében már 90 százalékban összeállt a keret

P. B.P. B.
Vágólapra másolva!
2014.10.15. 13:15
null
Németh András szerint a kerettagok már hamarabb képesek átállni a klubmunkáról a válogatott taktikára (Fotó: Veres Viktor)
A magyar női kézilabda-válogatottat irányító Németh András fejében már kilencven százalékban összeállt a végleges keret. A horvát-magyar közös rendezésű Európa-bajnokságra (december 7–21.) gyakorló csapat a november végi, közvetlen Eb-felkészülés előtti utolsó közös hetén van túl, Németh szerint egyre jobban rögzülnek az általa kért elemek a játékosokban.

„Hosszabb elemzés kell a tisztánlátáshoz, vissza kell néznem a mérkőzések felvételeit, akkor okosabb leszek, most még befolyásolnak az érzelmeim – így Németh András. – Ettől függetlenül nagyon tetszett, amit a lányok csináltak. A románokat leszámítva nem a világelittel találkoztunk, de azok a mérkőzések is hasznosak voltak. Folyamatos a fejlődés, egyre több mindent látok viszont a pályán az elképzeléseimből. Sokkal jobban kezdtük a meccseket, mint a korábbi felkészülési időszakok során, mert a játékosok már hamarabb át tudnak állni a klubmunka után a válogatott taktikára, egyre jobban rögzülnek ezek az elemek is. A fejemben már kilencven százalékban összeállt a végleges keret.”

Mi a helyzet a kapitány által is kritikus pontnak tartott kapusposzttal? A keretből egy időre kikerülő, augusztusban még a B-válogatottban szereplő Herr Orsolya parádézott, miközben Kiss Éva ezúttal elmaradt valódi tudásától.

„A legfontosabb pozícióról beszélünk, de nem szeretném rangsorolni a kapusokat – szögezte le Németh András. – A velük foglalkozó Pálinger Katalin véleménye fontos számomra, de egyébként is mindketten úgy éreztük, Kiss Éva nehezen tudja feldolgozni, hogy klubcsapatában, Fehérváron nem kap annyi bizalmat mostanában, és ebből az állapotából nem tudtuk kibillenteni. Formája alapján nem tudta igazolni, hogy ő az első számú kapus. A válogatott és a klub párhuzamban van egymással, ez nem úgy működik, hogy valaki a klubjában nem kap bizalmat, de majd a válogatottnál jó formában fog védeni. Nézzük meg, Bíró Blanka gyakorlatilag egyedül viszi a Vácot, Herr Orsolya pedig Katrine Lunde kiválásával újra versenyhelyzetben van Jelena Grubisiccsel Győrben. Jól teljesítenek, mert klubjukban érzik a bizalmat. Nem célom és nem is szeretnék beleszólni a kluboknál zajló munkába, én egyet tehetek, nem hívom be, aki nem kapja meg a bizalmat csapatában.”

A többi poszton leginkább kellemes gondokkal kell megküzdenie a szövetségi kapitánynak a végleges Eb-keret kijelölésekor.

„A szélsők eddig nagyon jól teljesítettek, most valamelyest visszaléptek, remélem, ez csak a szezonkezdet miatti átmeneti állapot – emelte ki Németh. – Kovacsics Anikóra egyértelműen a bal szélen számítok, hiszen Győrben is főleg ott játszik. Tudásban azonos szintűek a szélsőink, nehéz döntés lesz, hogy ki maradjon ki. Planéta Szimonetta volt az egyik legüdébb színfolt, nagyon tetszett a játéka jobbátlövőben, elégedett voltam vele. Segíthetne, ha az ETO-ban is több lehetőséget kapna. A hármas védő posztján Triscsuk Krisztina sokat lépett előre, voltak jó megmozdulásai, neki valószínűleg valamelyik beállós, Horváth Bernadett vagy Mészáros Rea segíthet be.”

Közvetlenül az Eb előtt valamivel kevesebb, mint két hete lesz a kapitánynak és a keretnek a finomításokra (a főpróbát a franciák ellen tartjuk december 4-én). Az addig hátralévő időben Németh András a hazai csapatok mérkőzéseit járja, elemzi és feltérképezi az Eb-ellenfeleket. A legfontosabb, hogy senki se sérüljön meg a torna előtt, egyébként eddig minden úgy alakul, ahogy tervezte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik