Női kézi Eb: nem elég Penát kikapcsolni a spanyol csapatból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.05. 15:31
null
Közös csatakiáltás az edzésről (<strong>Fotó</strong>: MTI/Kovács Tamás)
A magyar női kézilabda-válogatott harmadik csoportmérkőzését Spanyolország ellen játssza a franciaországi Európa-bajnokságon (kezdés: 21.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A mieink továbbjutása a második fordulóban már biztossá vált, így a spanyolok elleni meccsen az a kérdés, visz-e pontot a középdöntőbe a magyar csapat, és ha igen, mennyit.

Szerdai, egyben utolsó csoportellenfelünk, a spanyol válogatott a Horvátország elleni biztos, 25–18-as győzelemmel kezdte a franciaországi tornát (félidőben már 15–5 volt a spanyol előny). A hétfő esti második fordulóban aztán Hollandiával csapott össze a mediterrán együttes, és ezen az összecsapáson már sokkal kiélezettebb és kiegyenlítettebb küzdelmet láttunk: 15 másodperccel a vége előtt 27–27-re egyenlítettek a spanyolok, csakhogy Lois Abbingh az utolsó másodpercben egy bődületes erejű szabaddobásgóllal a hollandoknak nyerte meg a drámai találkozót.

Nem kérdés, a spanyoloknál az FTC-ben játszó Nerea Pena a kulcsember, aki remekül szervezi a játékot, sok egy az egy elleni párharcot nyer meg és jó átadásokkal szolgálja ki a társait. Nehéz megakadályozni a lövéseit és a betöréseit – kezdett elemzésbe Kim Rasmussen szövetségi kapitány. – Nehéz lesz ellenük, mert náluk is sok az új játékos, még nem látjuk pontosan, hogy kitől mire számíthatunk, a beállósaikra mindenesetre nagyon oda kell figyelnünk.”

A kapitány úgy látja, a támadásban és védekezésben is nagyon gyors és erős kézilabdát játszó spanyolok ellen jó meccset vívhat az együttese, mivel két olyan csapat küzd meg egymással szerda este, amely a szó legjobb értelmében kézilabdázni akar.

Nagyon várom már a szerdai mérkőzést, amelyen az eredmény sokat számít: nem mindegy, hogy kettő, egy vagy nulla ponttal megyünk tovább a középdöntőbe – szögezte le Rasmussen. – Ez a találkozó többet adhat nekünk egy meccsnél. Az elsődleges célunk az volt, hogy jussunk tovább a csoportból, ez sikerült. Mostantól már foglalkozhatunk azzal, hogy tudunk-e pontot vinni tovább, és mire leszünk képesek a torna későbbi szakaszában. Izgalmas és jó lesz a szerdai csata. Ha a védekezésünk magas szintű marad, hatvan percen keresztül meg tudjuk állítani az ellenfelet, de ha ez a szint túl alacsony, akkor a spanyol játékosok könnyedén szétzilálhatják a védelmünket, ahogy azt a hollandok ellen is tették. Nem szabad túl nagy helyet hagyni az ellenfélnek.”

A KOMPLETT SPANYOL CSAPATRA FIGYELNI KELL

„Teljesen más, gyors kézilabdát játszanak – mondta szerdai ellenfelünkről Kovacsics Anikó a Nemzeti Sportnak. – A falba betörős, a kapura mindig veszélyes a spanyol stílus, erre számíthatunk. Nerea Pena az egyik meghatározó játékosuk, ha neki jól megy, akkor az egész csapatnak jól megy, bár a Hollandia elleni hétfői meccsükön sok más kerettagjuk kivette a részét abból, hogy majdnem nyertek ismét. Szóval a komplett spanyol együttesre figyelnünk kell, emellett pedig magunkra is, hogy amit megbeszélünk, azt hajtsuk is végre. Ha a koncentrációnk nem hagy ki, akkor végig meccsben tudunk lenni.”

A kétezres évek végén, a 2010-es esztendők elején jó eredményeket elérő, mostanság kissé leszálló ágba kerülő spanyol női válogatott is átalakuláson, fiatalításon és újjáépítésen megy keresztül. A korábbi évek meghatározó kerettagjai közül Alexandrina Barbosa, Marta Mangué, Elisabeth Chávez, Macarena Aguilar, Patricia Elorza vagy Elisabeth Pinedo sem tagja a jelenlegi válogatottnak, így a 2016-os Eb után kinevezett, korábban a Granollersben profiskodó Carlos Viver kapitánynak új csapatot kell építenie. Azért a világklasszis jobbszélső, Carmen Martín, a ferencvárosi Nerea Pena, a siófoki Mireya González, Lara González vagy a tavasszal már a 40. életévét betöltő, a torna legidősebb résztvevőjének számító kapus, Silvia Navarro személyében akad olyan húzóember a generációváltáson áteső dél-európaiaknál, akinek a rutinja sokat érhet.

A 2011-ben világbajnoki, 2012-ben olimpiai bronzérmes spanyol csapat az előző két vb-n 12. és 11. lett, ahogy a legutóbbi kontinenstornát is a 11. helyen zárta – négy évvel ezelőtt viszont Eb-döntőt vívott Budapesten Norvégia ellen.

Bíró Blanka és Lukács Viktória (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Bíró Blanka és Lukács Viktória (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nekünk is nagy részben új, ilyen tornán tapasztalatlan csapatunk van, régen volt hasonló jelentős változás a keretben – mondta Nerea Pena az NSO-nak. – Néhányukat én sem ismertem személyesen az összetartás kezdete előtt, így nehéz megmondani, meddig juthatunk az Eb-n.”

A tavaly érkező edző szinte mindent megváltoztatott a játékunkban. A Granollers férficsapatától jött, és teljesen más stílust képvisel, mint az elődje. Ezáltal szinte elölről kellett kezdenünk a munkát a válogatottban, nekem sem egyszerű a helyzetem, mert mint említettem, sok játékost nem ismerek, ez pedig nehézzé teszi az összjátékot.”

Pena hozzátette, a hollandok ellen közel voltak a győzelemhez, de így is szeretnének pontokat vinni a középdöntőbe, így állnak hozzá a magyarok elleni mérkőzéshez, amely mindig különleges a számára. A távlati cél természetesen az olimpiai kvalifikáció, de most csak az Eb-re koncentrálnak. Tokió kapcsán egyébként határozottan cáfolta, hogy az lenne az utolsó ötkarikás lehetősége, mert simán képesnek érzi magát arra, hogy hat év múlva is profi szinten játsszon.

Szerencsés vagyok, hogy egy ilyen tehetséges generáció tagja lehettem, amellyel ugyan az aranyat egyszer sem értük el, de három szép érmet is nyertünk. Továbbra is problémát jelent, hogy a spanyol liga legfeljebb közepes erősségű, nem látok jelenleg olyan csapatot, amely odaérhet a Bajnokok Ligájába. A következő években nincs arra esély, hogy a legjobb játékosaink hazatérjenek, mert magas szinten szeretnénk játszani. Az legalább előrelépést jelent, hogy hetente egy női meccset is leadnak a tévében, még ha ezek nem is mindig magas színvonalú találkozók.”

Pena elismerte, hogy fáradt az erőltetett BL-menet után, de reméli, hogy pont a válogatott szereplés fog segíteni neki abban, hogy jobb formába kerüljön a szezon második felére.

ELLENFÉLNÉZŐ

Magyar mérleg Spanyolország ellen: 10 győzelem, 6 döntetlen, 5 vereség, 527–463-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2015. március 21., Érd (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Spanyolország 25–25 (13–14)
A magyar gólszerzők:
Bulath 8, Tóth G. 7, Schatzl Nadine, Szucsánszki, Triscsuk 2-2, Bódi, Kovacsicz, Mayer, Szamoránsky P.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
– A SZERDAI PROGRAM
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
18.00:
Hollandia–Horvátország (Tv:Sport1)
21.00:
MAGYARORSZÁG–Spanyolország (Tv:M4 Sport, élőben az NSO-n)
D-CSOPORT (BREST)
18.00:
Németország–Csehország
21.00: Norvégia–Románia (Tv:Sport1)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 2 2 56–52 +4 4
2. Spanyolország 2 1 1 52–46 +6 2
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 49–46 +3 2
4. Horvátország 2 2 36–49 –13 0
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 60–52 +8 4
2. Norvégia 2 1 1 63–50 +13 2
3. Németország 2 1 1 57–61 –4 2
4. Csehország 2 2 45–62 –17 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik