Női kézi Eb: Rögtön eszembe jutott a bajnokság vége – Háfra Noémi

NEDELYKOV TAMÁS (Nancy)NEDELYKOV TAMÁS (Nancy)
Vágólapra másolva!
2018.12.09. 18:38
null
Háfra Noémi nyerő embernek bizonyult a végjátékban (<strong>Fotó</strong>: MTI/Kovács Tamás)
Bizonyára sok kézilabdabarát emlékszik még a női NB I előző szezonjának drámai végkifejletére, amikor egy gólon múlt, hogy a Ferencváros elbukta az aranyérmet a Győri ETO-val szemben. Az utolsó meccs legvégén Háfra Noémi nem találta el a kaput, pedig ha az a lövése bemegy, bajnok az FTC. A 20 éves átlövő fél évvel később az Európa-bajnokság középdöntőjében került hasonló helyzetbe, de ezúttal már hatalmas bombagól lett a vége, ezzel nyertünk Németország ellen. A lefújás utáni örömmámorból ocsúdva kérdeztük az emlékezetes utolsó pillanatokról a főszereplőket.

Először természetesen az utolsó gólt szerző Háfra Noémihez léptünk oda, aki fülig érő szájjal nyilatkozott.

Beszéltük, hogy mindenképpen lövéssel fejezzük be az akciót, hogy már ne tudjanak nagyon ránk rohanni a németek. Azt nem gondoltam volna, hogy be is lőjük.”

Ráadásul a 20 éves átlövő vállalta el kulcspillanatban a felelősséget, és kíméletlenül bevágta a bal felsőbe. Mint utóbb elmondta, neki is bevillant a bajnokság vége, azonban tanult abból a helyzetből:

Rögtön eszembe jutott az előző idény utolsó bajnokija a Vác ellen, akkor is én vállaltam el az utolsó lövést. Mindig, mindenből tanul az ember és akkor, a váci meccsen vissza akartam húzni a labdát, most viszont egyenest lőttem a kapusnak és be is ment. A kapusok is gondolkoznak, elemeznek és nekik is eszükbe juthat, hogy stresszhelyzetben biztosan azt lövöm, amit szoktam. Muszáj változtatni, mert csak akkor lehetünk jó játékosok és ezekből a helyzetekből kell még sokat tanulnom nekem is.”

Háfra hozzátette, nagy tempót mentek a meccsen, ő is rendesen elfáradt, de ezért is cseréltünk gyakran, hogy mindenki jól bírja, és a végén is frissek legyünk, és azokat játsszuk, amiket tudunk.

A győztes gól

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd

 

Az utolsó támadásról kikértük Kim Rasmussen szövetségi kapitány véleményét is, aki elmondta, először arra gondolt, hogy kettős keresztet játszunk, aztán ezt megváltoztatta, és Háfrának készítettünk elő, mert azt látta, hogy nagyon hátul maradnak középen, így ott teljes lendületből jó lehetősége lehet. „Gyorsan kellett dönteni, ma szerencsés voltam, máskor lehet, hogy nem így alakul.”

Elképesztő, hogy olyan csapatom van, amely így dolgozik, olyan fiatalokkal a soraiban, akik egy kiélezett végjátékban sem ijednek meg. Ez a második alkalom, hogy egy erős csapatot egy góllal legyőztünk, először márciusban a hollandokat, míg most a németeket, Az ilyen sikerek sokat segítenek abban, hogy elhiggyük, ha azt játsszuk, amit tudunk, akkor nyerhetünk.”

A dán szakember sem kerülhette meg, hogy külön is kitérjen Háfra teljesítményére. Az EHF statisztikája hat technikai hibát említ a neve mellett, ugyanakkor az utolsó két percben kétszer is betalált: „Még fiatal játékos, aki hibázik is. De csak a hibákból tudsz igazán tanulni. A kispadon nem tudod megszerezni a fontos tapasztalatot, csak akkor, ha odamész, és felvállalod a felelősséget. Amióta először láttam az MTK-ban játszani, tudtam, hogy nagy dolgokra lehet képes. Teljes a bizalmam az irányába, szeretem, hogy soha nem retten meg. A norvégok ellen nagyon nem ment neki, de hogy utána húszévesen így vissza tudott térni, elképesztő, és azt mutatja, milyen nagy szíve van.”

Kovacsics Anikó szerint most annyiban más volt a helyzet a bajnokság végéhez képest, hogy Háfra előkészített helyzetből, mozgásból, lendületből lőhetett. „Le a kalappal előtte, a korábbi hibája ellenére olyan lendülettel érkezett, hogy ebből is látszik, már most milyen játékos, és még milyen lehet belőle a későbbiekben” – mondta ferencvárosi csapattársáról az irányító, majd a saját teljesítménye kapcsán hozzátette, folyamatosan azt érezte, hogy legalább ketten is figyelnek rá, így próbálta inkább a többieknek megteremteni a helyzetet, persze ha előtte nyílt lehetőség, akkor azt elvállalta.

„Azt láttam a csapaton, hogy mindenki levonta magában a tanulságokat, de nem volt annyira szíven ütő a norvégok elleni vereség, azon a napon valószínűleg bárkit legyőztek volna. Nekünk ezt a meccset kellett megnyernünk, és most úgy kell odamenni a románok ellen, hogy ott is megvan az esélyünk.”

A két szélsőnk ezúttal is kitett magáért, Lukács Viktória mind a hét lövését gólra váltotta. Mint mondta, úgy érezte, van mit „törlesztenie” az előző meccs után.

„A norvégok nagyon lezárták a szélső játékunkat, akkor sok maradt bennem. Ma éreztem, hogy jó állapotban vagyok, tudok indulni és segíteni a csapatnak. Szerencsére ez jól is jött ki. Örülök, hogy végig küzdöttünk, nem adtuk fel, és amikor ők vezettek, akkor is mentünk előre, és tettük a dolgunkat.”

Az FTC jobbszélsője boldog volt amiatt is, hogy a legvégén betartottuk a taktikát. Nagyon izgultam az utolsó támadásunknál, de mindig is mondtam, hogy Noni nagyon jó játékos.”

Schatzl Nadine ezúttal háromszor volt eredményes, az 59. percben kulcspillanatban egyenlített. Az elején önbizalmat adott, hogy öt-egyre el tudtunk menni, aztán a németek sem hagyták magukat, és az időkérésük után felzárkóztak. Jól jött, hogy a második félidőt góllal nyitottuk, utána aztán hol ők vezettek, hol mi, hol döntetlen volt az eredmény. Amikor kellett, képesek voltunk türelmesen játszani, azt nyújtani, amire képesek vagyunk.”

A válogatott szerdán 18 órától a románokkal találkozik, és továbbra is van esélye a továbbjutásra. Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik helyezett az ötödik helyért játszhat.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. FORDULÓ

2. CSOPORT (NANCY)

MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 26–25 (12–10)
Nancy, 2800 néző. Vezette: Moszorinszki, Pandzics (szerbek)
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – LUKÁCS V. 7, KOVACSICS 3, PLANÉTA 3 (3), Mészáros R., HÁFRA N. 5, Schatzl Nadine 3. Csere: Kiss É. (kapus), Kovács A. 2, Pálos-Bognár, Tóth G., Kazai, SZABÓ L. 3, Lakatos. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
NÉMETORSZÁG: ECKERLE – Zapf, STOLLE 9, SMITS 6, BEHNKE 4, Bölk 1, Grossmann. Csere: Roch (kapus), Grijseels 2 (1), Schmelzer 1, Wigel, Schulze 1, Geschke 1 (1), Berge. Szövetségi kapitány: Henk Groener
Az eredmény alakulása. 11. p.: 5–1. 15. p.: 5–4. 22. p.: 7–8. 27. p.: 10–9. 40. p.: 17–14. 47. p.: 19–19. 50. p.: 20–21. 55. p.: 23–24. 59. p.: 24–25
Kiállítások: 4, ill. 2 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 3/2

A MÁSIK MÉRKŐZÉSEN
Hollandia–Románia 29–24
A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 3 3 85–76 +9 6
2. Románia 3 2 1 84–76 +8 4
3. Németország 4 2 2 111–110 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 108–117 –9 4
5. Norvégia 3 1 2 93–89 +4 2
6. Spanyolország 3 3 76–89 –13 0


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik