Női kézi Eb: A rossz csere végleg lenyomott minket – Kovacsics

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2018.12.01. 17:59
null
Kovacsics Anikó (jobbra) küzd a holland védőkkel (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A magyar válogatott a hollandoktól elszenvedett 28–25-ös vereséggel kezdte meg szereplését a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokságon. Kim Rasmussen szövetségi kapitány ennek ellenére büszke a csapatára, ugyanakkor csalódott is az elszalasztott esély miatt. Kovacsics Anikó csapatkapitány azt emelte ki, hogy az ellenfél jól kihasználta, amikor a második félidőben vesztettünk a koncentrációnkból. Magyar és holland vélemények a találkozó után.

 

„Jó mérkőzést játszottunk, de sok kis hibát követtünk el, amit nem lett volna szabad mondta a mérkőzés után az M4 Sportnak Kim Rasmussen. Sokba került az a kétperces kiállítás a rossz cseréért, utána már nem tudtunk visszajönni. A második félidőben jobban kellett volna védekeznünk, akkor már a kapusaink sem tudtak annyi labdát fogni, mint az első játékrészben. Erre a csapatra most csak büszke tudok lenni, ugyanakkor természetesen csalódott is vagyok.”

A hollandok a fontos pillanatokban okosan és nyugodtan játszottak. Nekünk egy új és tapasztalatlan csapatunk van, azonban egészen a hajráig nyomás alá tudtuk helyezni az ellenfelet, ennek nagyon örültem” – tette hozzá a kapitány már a sajtótájékoztatón.

„Előfordul, hogy valakit elvisz a lendület, amikor emelkedik a pulzusszáma, annyira menne már játszani, akkor is, ha senki nem mondja neki, hogy menjen be. A holland válogatott jobb nálunk, a második félidőben megmutatta, hogy nagyobb a rutinja. Apróságokon múlott, a hajrában több védés volt az ellenfélnél. Sokat kell dolgozni azért, hogy ezek az apróságok a végén a javadra döntsenek a világ egyik legjobbja ellen. Közel voltunk, de nem elég közel.”

Valóban az volt az igazán a bosszantó a mérkőzésben, hogy egészen a hajráig esélyünk volt legalább a pontszerzésre, de a kiélezett pillanatokban a hollandok higgadtabbak tudtak maradni. A csapatkapitány Kovacsics Anikó is a hiányzó rutint emelte ki.

Sokáig ott voltunk a hollandok nyakán, sőt, vezetni is tudtunk, de a második félidőben alábbhagyott a koncentrációnk, ezért tudtak a hollandok könnyű gólokat lőni. Gyorsan felismerték, ha mi belehibáztunk hátul, és a náluk meglevő rutin végül a javukra döntötte el a mérkőzést. Ennek ellenére ott volt az esély, amikor feljöttünk ikszre, de aztán a rossz csere végleg lenyomott minket” – értékelt az FTC irányítója.

Miután a hollandok átvették a vezetést, kapkodóvá vált a játékunk, ezt a rutintalanság rovására írom. Pedig annyiszor beszéltünk arról, hogy csak azt csináljuk, ami a mi játékunk, az első félidőben ezt is tettük. Át kell beszélnünk, hogy akkor is tegyük tovább a dolgunkat, ha éppen az ellenfél vezet egy-két góllal. De ebből a meccsből is ki lehet ragadni a pozitívumokat, ha az ő sztárjátékosaikat meg tudtuk állítani, akkor a következő két meccsen meg végképp meglesz az esélyünk. Ezúttal már a lőtt gólok száma is elfogadható volt.”

Bíró Blanka az EHF statisztikája szerint 44 százalékkal védett az első félidőben, majd a folytatásban visszaesett a hatékonysága, de rövid pihenő után így is visszaállt a kapuba, és végül 11 védéssel, valamint 32 százalékkal zárt.

Azért is nyúltunk a cseréhez a második félidőben, mert már éreztem, hogy én sem feltétlen tudok segíteni a csapatnak – idézte vissza az FTC játékosa. – Ebben az időszakban fejben nem tudtunk eléggé koncentrálni, a hollandok pedig elmentek két-három góllal. Sok energiát kivett belőlünk, hogy újra visszajöjjünk egálra, de így is ott volt az esély az előttünk, azonban megint jött a hiba. Ettől függetlenül nincs szégyenkeznivalónk, mindenki küzdött, most ennyi volt benne. Első meccshez képest magas hőfokú találkozót tudtunk vívni a hollandokkal. A horvátok és a spanyolok ellen nagyon oda kell tennünk magunkat.”

Mészáros Rea arról beszélt, hogy a hollandok kíméletlenül megbüntették a hibáinkat.

„A KEZÜKBE ADTUK”

Több volt benne?
– Abszolút, igen. Voltak olyan ki nem kényszerített hibáink, amelyekkel a kezükbe adtuk a lehetőségeket – válaszolta az első nagy tornáján szereplő Pálos-Bognár Barbara.– Sokszor a tőlünk kapott könnyű labdákból éltek, amiben amúgy is jók a hollandok. Védekezésben jól dolgoztunk, a megbeszélteket megcsináltuk. Támadásban viszont több kellett volna tőlünk.

Mi történt a második félidő elején?
– Tudtuk, hogy az a legfontosabb, hogyan kezdünk a szünet után, ennek ellenére mégis kicsit beragadtunk és az eladott labdákkal felhoztuk az ellenfelet, lendületet kapott ettől a holland csapat.

Mi az, amire a Horvátország elleni hétfői mérkőzésen építeni lehet az első meccs tapasztalataiból?
– A fejeket kicsit ki kell tisztítani, hiszen én is hamarabb bementem, miközben még emberhátrányban voltunk. Ez is egy érzékeny pontja volt a meccsnek, mert ilyen hibát nem szabad elkövetni. Ha mentálisan még erősebbek leszünk, jobban koncentrálunk, akkor még jobbak lehetünk.

Az elején lassan indultunk be, a hollandok pedig lerohantak minket. Ebből még visszajöttünk, de utána is volt pár bosszantó hibánk. Az szerintem látszódott, hogy már egyre jobban megértjük egymást védekezésben, bár még mindig vannak elszámolásaink. A hajrában volt egy kis meg nem értés a cserékkel, ez eredményezte az újabb kiállítást, amivel adtunk egy esélyt a hollandoknak, és ilyen szinten ezt már kihasználják. Utána már nem is tudtunk újra visszahozni a meccset.”

Előzetesen mindenki pozitívan állt ehhez a meccshez. Fiatal csapatunk van, ott van bennünk az energia, és ötven percig jól is álltunk. Amiket megbeszéltünk, a hajrában már nem igazán tudtuk megvalósítani. Alaposan felkészültünk rájuk, de sajnos lankadt a figyelmünk. Védekezésben és támadásban is találhatunk jót és rosszat, a hibákat a következő meccsig ki kell javítanunk, hogy győzni tudjunk. Két olyan mérkőzés van még a csoportban előttünk a horvátok és a spanyolok ellen, amelyeket meg tudunk nyerni” mondta Tóth Gabriella, az Érd irányítója, aki mindkét lövését gólra váltotta.

Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés vár ránk, mert Kim jó munkát végez a magyar válogatottal. Jó második félidőt játszottunk, az ellenfél kevésbé, de két erős csapat találkozott, így örülök a két pontnak” – mondta kellő udvariassággal a hollandokat irányító Helle Thomsen, míg az öt gólig jutó balátlövő, Lois Abbingh szerint: „Az első meccs mindenkinek nehéz. Védekezésben végre tudtuk hajtani, amit megbeszéltünk, emellett jó volt a kapusteljesítmény is. A hajrában talán tényleg a tapasztalatunk döntött a javunkra.”

A Győri ETO-ban játszó Nycke Groot is csapata taktikus játékát méltatta. „Valóban szinte végig szoros meccset játszottunk a magyarokkal, de előzetesen erre is számítottunk, mindig hasonlóan alakulnak az egymás elleni összecsapásaink. A második félidőben okosan játszottunk, védekezésben meg szinte végig betartottuk, amit megbeszéltünk, örülök, hogy végül ez győzelmet eredményezett.”

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 28–25 (11–11)
Montbéliard, 2800
néző. V: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
HOLLANDIA: WESTER – Bont 3, VAN DER HEIJDEN 5, Kramer 1, DULFER 5, GROOT 3 (1), Smeets 1. Csere: Polman 3, ABBINGH 4 (1), Visser 1, Rozemalen 1, Malestein 1. Szövetségi kapitány: Helle Thomsen
MAGYARORSZÁG: BÍRÓ B. – Lukács V. 3, KOVÁCS ANNA 5 (2), Kovacsics 3, Mészáros R. 1, HÁFRA N. 5, Schatzl Nadine 4. Csere: Kiss É. (kapus), Planéta, Tóth G. 2, Pálos-Bognár, Lakatos, Tóvizi 1, Kazai 1. Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–1. 13. p.: 3–5. 20. p.: 5–8. 25. p.: 9–11. 36. p.: 14–12. 40. p.: 16–15. 47. p.: 22–19. 50. p.: 22–22. 56. p.: 27–22
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 3/2

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 3., 18.00:
Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A C-CSOPORT MÁSIK MAI MÉRKŐZÉSÉN
Spanyolország–Horvátország 25–18 (15–5)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 25–18
2. Hollandia 1 1 28–25
3. MAGYARORSZÁG 1 1 25–28
4. Horvátország 1 1 18–25


Norvégia–Németország 32–33 (16–15)
Románia–Csehország 31–28 (17–11)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 1 1 31–28
2. Németország 1 1 33–32
3. Norvégia 1 1 32–33
4. Csehország 1 1 28–31

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik