Női kézi Eb: a norvégok pont nélkül érkeznek a középdöntőbe

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2018.12.05. 22:48
null
Meike Schmelzernek (estében) mind a hét lövéséből gól született a csehek ellen (Fotók: AFP)
Románia és Norvégia mellett Németország lesz a magyar válogatott ellenfele a franciaországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, miután 30–28-ra legyőzte Csehországot a D-csoportban. Norvégia pont nélkül kezdi majd a középdöntő 2. csoportját, miután Romániától is kikapott, méghozzá nem is akárhogyan, 31–23-ra. A C-csoport kora esti meccsén Hollandia kulcsembereit pihentetve is simán, 34–23-ra győzött a már kiesett horvátok ellen.

 

D-CSOPORT

NÉMETORSZÁG–CSEHORSZÁG

A D-csoport élet-halálra vívott mérkőzésén a nyitányon még a norvégokat verő, de aztán Romániától sima vereséget szenvedő németek és a két zakóval rajtoló csehek fej fej mellett kezdtek, de 6–6 után, a 13. percben kapusuk, Lucie Satrapová szerzett egy üres kapus gólt, és ettől nemcsak ő kapott szárnyakat, hanem az egész társaság. Márpedig ha valakinek, nekünk nem kell bemutatni, mire képes egy szárnyakat kapott cseh együttes, elvégre az előző, svédországi Eb-n épp a magyar csapatot győzték le öt góllal, az utolsó tíz percben átgázolva a mieinken.

Most is öt góllal ugrottak meg alig öt perc alatt, de 12–7 után a németek is magukra találtak, ráadásul most ők szereztek lelkesítően fura találatot: Julia Behnke még kapufára lőtt egy amúgy abszolút NFL-kompatibilis indítás utáni ziccert, de az égbe pattanó labdát Meike Schmelzer bevetődve a hálóba paskolta. Ez aztán még nagyobb lendületet adott Németországnak, miközben a túloldalon a mindig elegáns szövetségi kapitány, Jan Basny (aki meglett férfiú létére még azt is megengedte a csapatának, hogy nemzeti színűre fessék a körmöt a hüvelykujján) kibalhézott magának egy sárga lapot a pályák környékén jól ismert szerb ülnöktől, az egykori klasszis átlövőtől (és nyolcvanas évekbeli popénekesnő-imitátortól), Tatjana Medvedtől.

A csehek ezek után is lassan találtak magukra, így egy 6–1-es német rohamot követően a 26. percben már 14–14-es döntetlen volt az állás. A második felvonás derekán pedig Németország ismét összerakott egy 6–1-es sorozatot, és ellépett 24–20-ra, miközben az ellenfél hiába igyekezett, a végül négy góllal záró érdi légiós, Marketa Jerabková például első nyolc lövéséből csak egyet tudott gólra váltani. Persze ha valakinek, nekünk a cseheknek ezt az arcát sem kell bemutatni, elvégre a tavalyi világbajnokságon éppen annak köszönhetően verte meg őket 30–29-re Kim Rasmussen együttese az utolsó csoportmeccsen, hogy az első félidő végén egy 6–0-s, a második derekán egy 5–1-es sorozatot produkált, kihasználva a felpuhult cseh védekezést és a bizonytalanná vált támadójátékot. Épp úgy, ahogyan most a németek tették.

A csehek pedig hiába próbáltak visszakapaszkodni, a nagyjából állandósult négygólos hátrányból a találkozó lényegi részében nem sikerült faragniuk. Ha ki is védekeztek egy-egy támadást, a túloldalon akkor is hiba csúszott az akcióba, megesett például, hogy a találkozót két góllal záró győri légiós, Jana Knedlíková fél percen belül hagyott ki egy ziccert, majd a közben visszaszerzett labdával meg belemenést követett el. Így pedig Csehországnak nem lehetett esélye a bravúrra, csak némi kozmetikázásra a végén: a 30–28-as győzelem nemcsak továbbjutást ért a németek számára, hanem azt is jelenti, hogy a magyar együttesnek a középdöntőben lesz egy igen kellemetlen, ráadásul a norvégok elleni két meglepetéspontot is magával cipelő vetélytársa.

Neagu (sárgában) ezúttal is szenzációsan játszott
Neagu (sárgában) ezúttal is szenzációsan játszott

NORVÉGIA–ROMÁNIA

Hat perc után még bosszankodhatott Ambros Martín: a román kapitány és exgyőri sikeredző csapatai a jó napjaikon egy szűk félidő alatt kapnak hat gólt, most meg a meccs egytizede alatt belenéztek ennyibe. Aztán azonban igencsak lendületbe jöttek és szellemes, gyors támadójátékukkal meglepték a norvégokat: a találkozót amúgy négy góllal záró siófoki légiós, Geiger Melinda, valamint Eliza Buceschi és az immár az Eb-történelem legeredményesebb játékosának számító Cristina Neagu hárman összesen 12 gólt szereztek az első félidőben, Laura Chiper a jobb szélről és lerohanásból négyszer is betalált, a már a 2005-ben vb-ezüstérmes román csapatban is szerepelt Valentina Ardean-Elisei pedig szélső létére a hatos közepéről szerzett gólt – szóval minden összejött.

Most látszott igazán, mennyi hiányosságot képes elfedni a jó kapusteljesítmény ebben a sportágban: a két kapus, a siófoki Silje Solberg, és az őt 14 perc után váltó egykori győri kedvenc, Katrine Lunde az első 19 román lövésből mindössze kettőt tudtak megfogni. Ráadásul a norvégokat épp akkor hagyta el a szerencséjük is, amikor amúgy sem ment nekik a játék, a féltucat technikai hiba mellett félidő derekán négy perc alatt lőttek három kapufát, és mire megemberelték magukat, már 17–10-es hátrányban voltak, a szünetre pedig 18–12-vel fordultak.

A második félidő elejére a megoldást kereső Thorir Hergeirsson norvég kapitány már egy híján az összes mezőnyjátékosát legalább öt percre pályára küldte, de nagyjából hiába: amilyen értetlen kétségbeeséssel a győri Stine Oftedal kinézett a kispadra egy labdavesztés után, majd tessék-lássék azért tapsolva biztatni kezdte magát és a társakat, az merőben szokatlannak tűnt norvég mezes kézilabdázóktól, így a második félidő közepéig hat-hét gólon állandósult a román előny.

Norvégia előbb támadásban talált magára valamelyest, majd Katrine Lunde egy-két védéssel azért jelezte, hogy valamiért mégiscsak ő a jelenkor legeredményesebb kézilabdakapusa (még Neagu hetesét is megfogta), de a védelmi megingásokat ő sem tudta kompenzálni, így 23–18 után ismét hízni kezdett a románok előnye. Azok után, hogy két napja Denisa Dedu védte ki a németek szemét, most az Ukrajnából honosított Yuliya Dumanska kergette őrületbe a norvégokat, akiknél a győri légiósok közül Veronica Kristiansen öt, Kari Brattset három, Stine Oftedal egy gólt szerzett a találkozón. A helyzet addig fajult, hogy az utolsó öt percben, 28–20-as előnynél Ambros Martín már arra figyelve cserélt, hogy mindenki hadd játsszon egy kicsit, minden kézilabdázója hadd vegye ki a részét a legutóbbi hét Európa-bajnokságból hatot megnyerő (és egyszer második) Norvégia elleni tükörsima diadalból.

A románok az utolsó másodpercekben már a kispadon ugrálva, majd a lefújás után a pályán körtáncolva ünnepelték a csoportelsőséget, Dumanska pedig könnyezve vette át a találkozó legjobbjának járó elismerést élete meccsén: Románia négy pontot visz tovább és remek esélye van az éremcsatákba jutásra is. A norvég válogatottal ellenben a 16 csapatos Európa-bajnokságok 2002 óta íródó történetében még sosem fordult elő, hogy pont nélkül jutott volna a középdöntőbe, és nagyon nehéz dolga lesz, ha meg akarja védeni a címét. Ehhez az első lépést ráadásul épp Magyarország ellen teheti meg pénteken...

Delaila Amega szárnyalt a horvátok ellen
Delaila Amega szárnyalt a horvátok ellen

C-CSOPORT

Ami a C-csoport kora esti találkozóját illeti, aki arra tippelt, hogy Hollandia mindent belead majd, hogy a tét nélküli összecsapáson legyőzze a már kiesett horvátokat, az tévedett: az öt, az első két meccsen a legtöbb időt a pályán töltött mezőnyjátékos (köztük a győri Nycke Groot) végig le sem vette a mackófelsőt. Ám aki arra tippelt, hogy a tét nélküli összecsapást egyébként is elbohóckodják a hollandok, az még nagyobbat tévedett: a második soruk sem bízott semmit a véletlenre. A horvátok az első nyolc percben gólt sem szereztek, miközben Hollandia négyet is, ráadásul a negyediket egy olyan hétméteresből, amelynél még a szabálytalankodó fél, Selena Milosevic tudott megsérülni, mikor belenézett Jessy Kramer lendülő könyökébe, miközben harmadmagával próbálta hiába megállítani.

Ez a momentum nagyjából ki is fejezte a két csapat közti erőviszonyokat: a hollandok tartalékosan is szinte kedvük szerint dobálták a gólokat, a horvátoknak meg csak olyan, kétségkívül kéjes apró kárörömmorzsák jutottak, mint hogy Tea Pijevic nemcsak simán kivédte Angela Malestein hétméteresét, hanem két kézzel lehúzta, majd a két kezével távcsövet formált a szeme előtt, jelezve, hogy már messziről látta, hová fog menni a labda.

A hollandok a második félidőre sem adtak kegyelmet (hogy mást ne mondjunk, ekkor meg Dora Krsnik szenvedett agyrázkódást a horvátok közül), és végül kicsit lefékezve is 34–23-as győzelmet arattak, így három nyert meccsel zárták a csoportkört, Horvátország (amelyben a siófoki légiós, Katarina Jezic egy gólt szerzett az utolsó összecsapáson) pedig három vereséggel esett ki.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
Hollandia–Horvátország 34–23 (17–10)
Legjobb dobók:
Amega 8, Malestein 6, ill. Turk 6, Kalaus 6

MAGYARORSZÁG–Spanyolország 32–26 (19–14)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Hollandia 3 3 90–75 +15 6
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 81–72 +9 4
3. Spanyolország 3 1 2 78–78 0 2
4. Horvátország 3 3 59–83 –24 0

D-CSOPORT (BREST)
Németország–Csehország 30–28 (16–16)
Ld:
Schmelzer 7, ill. Luzumová 10

Norvégia–Románia 23–31 (12–18)
Ld:
Kristiansen 5, Aune 5, ill. Neagu 11

A D-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Románia 3 3 91–75 +16 6
2. Németország 3 2 1 87–89 –2 4
3. Norvégia 3 1 2 86–81 +5 2
4. Csehország 3 3 73–92 –19 0
A 2. KÖZÉPDÖNTŐS CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 60–47 +13 4
2. Hollandia 2 2 56–52 +4 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 57–54 +3 2
4. Németország 2 1 1 57–61 –4 2
5. Spanyolország 2 2 53–60 –7 0
6. Norvégia 2 2 55–64 –9 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik