Női kézi BL: nem vágyott testvéri ütközet vár a Győri ETO klasszisára

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.05.10. 16:13
null
Jó hangulatban várják a szombati rajtot a győriek (Fotó: Tumbász Hédi)
Egy családi párharcnak is szemtanúi lehetünk a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében a Győri ETO–Vipers Kristiansand elődöntő során. A magyar csapatban az egy éve érkezett Veronica Kristiansen, míg a norvégoknál a húga, Jeanett küzd meg a fináléba jutásért. A Győr 28 éves balátlövője elfogadta a korábbiakhoz képest megváltozott szerepét, és ebből szeretné kihozni a lehető legtöbbet, de reméli, a következő idényben még többet mutathat meg magából.

Veronica Kristiansen 2018 nyarán csatlakozott a Győri ETO-hoz a dán Midtjyllandtól, azonban míg előző klubjában az együttes egyértelmű kulcsemberének számított, addig új állomáshelyén csak egy a sok kiváló játékos között.

„A Győrben minden poszton sztárok szerepelnek, de ez nem meglepő egy topcsapat esetében – kezdte az NSO-nak a Vikki becenévre hallgató kézilabdázó a BL-címvédő kora délutáni sajtófélóráján. – Mindenkinek el kell fogadnia, hogy nem tud hatvan perceket játszani, hanem a félidőnként rá jutó tizenöt-húsz percet kell meghajtania, aztán jön a csere. Mindig a csapat az első számomra, így nem csináltam problémát a korábbiakhoz képest kevesebb játékidőből.”

Nora Mörk és Tomori Zsuzsanna sérülése miatt az idény első felében gyakran tűnt fel a jobbátlövő helyén, majd a folytatásban inkább védekezésben jutott neki fontos szerep a kettes pozícióban. Utóbbinak köze van az egészségügyi problémájához is, ami miatt a nyáron három hónapos sportmentes szünet vár rá, ettől azt remélik, hogy elkerülheti a műtétet. Kristiansen megbékélt a helyzettel, és ebből szeretné kihozni a legtöbbet.

„A védekezésemre koncentrálok, érzem, hogy Gábor nagyon számít rám a kapunk előtt. Ebben az idényben a sérülésem miatt is elfogadtam ezt a helyzetet, de remélem, a következőben többet lehetek a pályán támadásban is. Most a védekezés mellett a lerohanásokból tudom kivenni a részem.”

Azok közé tartozik győri részről, akik az első final fourjukra készülnek. („Izgatott is vagyok, idegességet még nem érzek egy nappal az elődöntő előtt, de ez biztos változni fog, ahogy közeledik a mérkőzés.”) Azonban nemcsak emiatt lesz számára különleges a Vipers elleni összecsapás, hanem a családi vonatkozás miatt is, ugyanis a norvégoknál játszik a nála két évvel fiatalabb húga, Jeanett.

Kristiansen a következő idényben támadásban is több szerepet vállalna (Fotó: Tumbász Hédi)
Kristiansen a következő idényben támadásban is több szerepet vállalna (Fotó: Tumbász Hédi)

A két testvér jelenléte egyébként nem lesz példa nélküli a final fourban, ugyanis Anna Vjahireva és Polina Kuznyecova egymás utáni második évben lehet ott a négyes döntőben a Rosztovval, míg 2015-ben Nora és Thea Mörk jutott el a BL végső szakaszáig a Larvikkal.

A PIHENŐNAPON IS EDZÉSRE JELENTKEZETT

Veronica Kristiansen első győri idényéről és szerepéről megkérdeztük Danyi Gábort, a Győr vezetőedzőjét is.

„Általában a játékosok úgy jönnek hozzánk, hogy a saját csapatukban meghatározóak, aztán nálunk rá kell jönniük, hogy itt más a felállás és a szereposztás. Kínosan ügyelek is arra, hogy nem egy emberről szól a csapat, mert itt van egy csomó világsztár. Veronica elfogadta és megértette ezt a helyzetet” – válaszolta az ETO edzője, aki védekezésben nagyon számít a norvég átlövőre.

„Kettes poszton ember legyen a talpán, aki elmegy mellette. A nyitott védekezés viszonylag új volt számára, de abszolút pozitívan fogadta, és meg akarta tanulni. A szabadnappal tudom a legjobban motiválni a csapatot, attól a legboldogabbak a játékosok. A csapat mindig ujjong, hogy van egy pihenőnap, míg Veronica megkérdezi, hogy bejöhet-e edzeni. Azonban a jóból is megárt a sok, a pihenésre valóban szüksége van a sportolóknak, nála is a túlterheltségből adódott a sérülése. Hírből sem nagyon ismerte a pihenés fogalmát, de nagyon értelmes, így erről is könnyen meg tudtuk győzni.”

A nem vágyott egymás elleni ütközet a középdöntőben már létrejött a két Kristiansen között, ott mindkét meccset a Győr nyerte. „Nem változott a felkészülésem a mérkőzésre csak azért, mert a testvérem ellen játszottam, inkább furcsa érzés kerített hatalmába a pályán – beszélt a találkozásról egy kézilabdás podcastben. – Nem tudtam, hogy most akkor nagyon keménynek, vagy éppen ellenkezőleg, kedvesnek kellene lennem vele. Nem szerettem volna bántani, de nyerni akartam. Balátlövőt játszott támadásban, én meg pont a jobb oldalon védekeztem, szóval szembekerültünk egymással. Emlékszem, azt mondogattam magamnak, hogy csak ne nézzek a szemébe, mert tudtam, könnyen elveszthettem volna a koncentrációmat.”

A két testvér csütörtök este a négy final fouros csapatot vendégül látó szállodában találkozott ismét. „Elég régen láttuk egymást legutóbb, így nagyon örültem, hogy megérkezett – folytatta honlapunknak. – Érdekes lesz, hogy ezúttal a négyes döntőben játszunk majd egymás ellen. Kicsit beszéltünk az elődöntőről tegnap, de persze semmi taktikai titkot nem osztottunk meg egymással.”

Ami az elődöntős esélyeket illeti, Vikki szerint a Vipers mellett szól, hogy teher nélkül léphet pályára.

„A norvégok kézilabdája a védekezésre alapul, és nagyon szeretnek futni, amiben hasonlítanak hozzánk. Bár papíron nekünk van erősebb keretünk, nekik viszont nincs veszítenivalójuk, nyomás nélkül játszhatják a saját játékukat. Egyébként lehet, hogy ők és a Metz is újak a final fourban, de talán éppen ezért friss energiával és új motivációval vetik majd bele magukat a küzdelmekbe, ami különösen nehézzé teheti ezt a finálét mindenkinek.”

Arra a kérdésre, hogy a két testvér közül melyikük lesz a boldogabb szombat estére, egyből rávágta, hogy ő, azonban a legbüszkébb valószínűleg az édesapjuk lesz, hogy mindkét lányát láthatja Budapesten. „Rajta kívül a nővérünk és a nagybátyám is itt lesz az arénában. Apu szerencsés, mert biztos lehet benne, hogy egyikünk ott lesz a vasárnapi döntőben” – zárta egy mosoly kíséretében Kristiansen.

Így jutott el a Győr a final fourig

EZEK A ZENÉK PÖRGETIK FEL A GYŐRI LÁNYOKAT A FINAL FOURRA

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 12.
Vezeti: Joanna Brehmer, Agnieszka Skowronek (lengyelek) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 12.
Vezeti: Maike Merz, Tanja Schilha (németek) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 11.
Vipers Kristiansand (norvég)–Győri Audi ETO KC
Vezeti: Viktorija Alpaidze, Tatjana Berezkina (oroszok)
15.15 (Tv: Sport1)
Metz Handball (francia)–Rosztov-Don (orosz)
Vezeti:
Kursad Erdogan, Ibrahim Özdeniz (törökök)
18.00 (Tv: Sport1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik