Női kézi BL: Nem felejtettünk el kézilabdázni – Danyi Gábor

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2020.02.01. 08:55
null
Az elmúlt napokban a pszichés felkészülésre is hangsúlyt fektettek Danyi Gáborék, a győri játékosok ezért csapatépítő programon is részt vettek (Fotó: Török Attila)
A Buducsnoszt elleni női kézilabda BL-középdöntős mérkőzés előtt minden győri játékosban tudatosították, egyikük sem felejtett el kézilabdázni, de a hibákat csökkentenie kell a címvédő ETO-nak.

 

Világos, egyúttal azért túlzó párhuzam is, hogy tulajdonképpen eljött a visszavágó ideje.

Katarina Bulatovics, a Győr jobbátlövője: – Fontos, hogy védekezésben jól kezdjünk, ha ez sikerül, joggal bízhatunk a győzelemben. Azon lesz a hangsúly, hogy hátul végig stabilan teljesítsünk.
Milena Raicsevics a Buducsnoszt csapatkapitánya: – Nagyon nehéz, kiélezett meccsre számítok. Biztos vagyok benne, hogy jó lesz a hangulat, ehhez már hozzá vagyunk szokva. Az első pillanattól kezdve okosan kell játszanunk, nem belemenni a rohanásba – a Győrnek kell alkalmazkodnia a mi játékunkhoz. A nyári, a mi szempontunkból győztes edzőmeccset el kell felejtenünk. Az utóbbi két mérkőzésén kijöttek a győri együttes gyengeségei, azok a találkozók már sokkal inkább mérvadók lehetnek.

A bajnoki, Magyar Kupa- és Bajnokok Ligája-címvédő Győr női kézilabdacsapata tavaly augusztus 18-án egy franciaországi felkészülési tornán 31–23-ra kikapott a montenegrói kirakatcsapat Buducsnoszttól – az volt a 2018 nyarán kinevezett Danyi Gábor első veresége vezetőedzőként. A legutóbbi három BL-kiírást megnyerő ETO 32 meccse veretlen a BL-ben, amelyben szombaton éppen a podgoricaiakat fogadja. Augusztus óta persze sok víz lefolyt a Rábán, a győriek múlt héten a Siófok elleni idegenbeli bajnokin tétmeccsen is elkönyvelték első vereségüket a Danyi-korszakban, majd a BL-középdöntő rajtján gyenge kezdést követően harcoltak ki döntetlent otthon a francia Brest ellen. A győriek ezt megelőzően 2017 áprilisában játszottak egymás után két nyeretlen mérkőzést: akkor a Fradi ellen előbb elbukták a Magyar Kupa-döntőt, majd vereséggel kezdték a francia Metz elleni BL-negyeddöntőt.

„A héten nem kizárólag a kézilabdára koncentráltunk, hanem a mentális, pszichés felkészülésre és a csapatépítésre is időt fordítottunk, ilyen típusú programot is szerveztünk – mondta Danyi Gábor a Nemzeti Sportnak. – Minden játékosunkban tudatosítottuk, hogy egyikük sem felejtett el kézilabdázni, egyszerűen olyan periódusban vagyunk, amikor nem úgy sikerülnek a dolgaink, ahogy korábban. De természetesen abból a munkából sem engedtünk, amit szükséges volt elvégezni az újabb meccs előtt.”

A győri tréner leszögezte, egy éve hasonló helyzetben voltak, de tavaly januárban gyengébb riválisokkal kerültek szembe. Most az a kérdés, miként tudja higgadtan átvészelni ezt az időszakot az ETO.

KARL ERIK BÖHNRE EMLÉKEZNEK
A szombati találkozó előtt 16 órától az ETO korábbi norvég vezetőedzőjére, a női válogatottat 2012-ben Európa-bajnoki-bronzéremig vezető Karl Erik Böhnre emlékeznek a győri Audi Arénában elhelyezett domborművénél. Böhn 2014. február 2-án hosszú betegség után hunyt el.

„Megbeszéltük, mi volt rossz az elmúlt találkozóinkon, de nem kezdtünk el bűnbakot keresgélni – folytatta Danyi. – A Brest hozzánk hasonlóan még szintén veretlen, és rossz döntéseket hoztunk ellene, például tizenhét technikai hibát követtünk el, márpedig tíz feletti számmal nagyon nehéz mérkőzést nyerni, ráadásul az összecsapáson összesen három védésünk volt... Ha ezeket nézzük, nem tudom, miként értünk el döntetlent, sőt, hogyan támadhattunk az utolsó másodpercekben a győzelemért. A saját hibáink számát kell redukálnunk. Az eladott labdák és a technikai hibák száma döntő tényező, de nem kérdés, néhány poszton javulnunk kell.”

A legfontosabb, hogy mindenki legyen tisztában vele, mi a feladata, és mit várnak el tőle, emelte ki a szakvezető, aki szerint csapata jelenlegi formájában és lelkiállapotában a szokott gyors játék az átlagosnál több hibát is hozhat magával, úgyhogy nem biztos, hogy hatvan percen keresztül rohanniuk kell szombaton.

„Persze szó sincs arról, hogy lemondanánk a gyors kézilabdáról – így Danyi. – A Buducsnoszt esetében gyakorlatilag a montenegrói válogatottról beszélünk. Hazai játékosai önbizalommal telve kezdhették az évet, hiszen Montenegró jól szerepelt a decemberi világbajnokságon, de eleve jó mentalitásúak, erős fizikummal, néha a durvaság határát súroló keménységgel védekeznek. Nekünk nem ezen a téren kell felvennünk velük a versenyt, higgadtan kell kezelnünk a keménységüket, nem szabad belemennünk semmilyen »verekedésbe«, mert abban ők a jobbak – egyénileg és csapatként viszont mi.”

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, KÖZÉPDÖNTŐ
2. FORDULÓ, 2. CSOPORT
17.00:
Győri Audi ETO KC–Buducsnoszt (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI AUDI ETO KC 5 4 1 162–124 +38 9
2. Brest Bretagne (francia) 5 4 1 157–134 +23 9
3. Buducsnoszt (montenegrói) 5 3 2 134–131 +3 6
4. Ramnicu Valcea (román) 5 1 4 117–123 –6 2
5. Sävehof (svéd) 5 1 4 124–152 –28 2
6. Krim Ljubljana (szlovén) 5 1 4 114–144 –30 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik