Női kézi BL: Mocsai szerint a győrieknek felül kell múlniuk magukat

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2018.05.11. 09:22
null
A győriek jól ismerik és kicsit sem unják a győzelem ízét – vasárnap ismét részük lehet benne (Fotó: Nemzeti Sport)
A Nemzeti Sport három szakértőt, Mocsai Lajost, Skaliczki Lászlót és Kovács Pétert kérdezett meg, hogyan látják a Győri ETO esélyeit a hétvégi női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében.

Az elmúlt egy év sok szempontból olyan volt a Győri Audi ETO csapata életében, mint egy hullámvasút. Mégis pofás szezon kerekedett belőle, hiszen megnyerte a Magyar Kupát, nagy esélye van, hogy megvédje címét a magyar bajnokságban, és esélyt kapott arra is, hogy ugyanezt véghez vigye a Bajnokok Ligájában. A hétvégi, budapesti BL-elődöntőben a négyes mezőny talán legerősebb tagjával, a bukaresti CSM-mel találkozik. A Nemzeti Sport megkérte a sportág három elismert hazai szakértőjét, mondják el, mit várnak a négyes döntőtől.

AMBROS MARTÍN ISMERI NEAGUT

„A finálé a kézilabda ünnepe lesz nagyon kiélezett meccsekkel, mert négy iszonyúan erős csapat jutott be a final fourba. Mivel azonban a győri játékosok a nehézségek ellenére is jó szezont zártak, azt várom, hogy a négyes döntőben felszabadultan fognak játszani” – mondta Skaliczki László, a Vác férficsapatának edzője.

A férfiak korábbi szövetségi kapitánya szerint Ambros Martínnak a hiányzó Nora Mörk, Tomori Zsuzsanna és Jana Knedlíková távollétében is remek csapata van, amely mindig bízhat védekezésében, az együttes legerősebb fegyverében.

„Nemcsak hogy van két olyan kapusa, akinek más és más az erőssége, és akiket emiatt remekül lehet váltani egymással, de a köréjük szervezett védelem is nagyon stabil – folytatta Skaliczki. – A belső négyes Tomori nélkül is jól variálható, és persze ott van az ebből indított gyors játék is, ami mára a Győr védjegyévé vált.”

A szakember úgy véli, mivel az ETO a szezon során a rendre hiányos játékoskeret miatt több kritikus, szoros meccset is játszott, mostanra már megvan a kellő tapasztalata és rutinja, hogyan kell kezelni az ilyen összecsapásokat.

„A hazaiak fő fegyvere az lehet, hogy csapatként is nagyon erősek. Hiába van tele sztárokkal, senkinek sem öncélú a játéka – véli Skaliczki. – A Bucuresti-ről, amelynek játéka főleg Neagura és az ő eredményességére épül, nem feltétlenül mondható el ugyanez. A román szövetségi kapitányként is dolgozó Martínnál valószínűleg senki sem tudja jobban, hogyan kell őt hatástalanítani, vagy legalább visszafogni.”

Skaliczki szerint az elődöntőben mindkét oldalon fontos szerepe lehet az edzőkérdésnek is. Míg a románokra hatással lehet a hajrában történt edzőváltás, amely egyben azt is jelezte, hogy a csapatnál nincs minden rendben, addig Martín nagyon motivált lehet, mert ugyan eddig is remek eredményei voltak a Győrrel, de utolsó szezonja lévén nyilván a lehető legszebben akar búcsúzni.

FELÜL KELL MÚLNIUK MAGUKAT

Mocsai Lajos mesteredző, szintén korábbi szövetségi kapitány szerint abból kell kiindulni, hogy a Győr hazai pályán játszik.

„Ambros Martín együttese a hiányzó kulcsemberek miatt nem játszhat rotációs rendszerben. Meg kell találnia az adott napon a győztes csapatot, azt a hat-nyolc embert, aki eldönti a meccset – véli a Testnevelési Egyetem rektora. – Más lehet a főszereplő szombaton és vasárnap, de az biztos, hogy ilyen erős ellenfelek mellett több jó teljesítmény is kell.”

Mocsai szerint figyelni kell arra is, hogy az olyan automatizmusok, mint hogy mikor kit kell lecserélni, kit kell a helyére felküldeni és mikor mire kell váltani játék közben, nem fognak működni a Győrnél, mert teljesen más lesz a szituáció. Éppen ezért a játékosoknak felül kell múlniuk magukat, ha sikert akarnak elérni.

„Ez pszichológiai kérdés is, mégpedig abból a szempontból, hogy a hazai közeg mennyire lesz motiváló – tette hozzá Mocsai. – Továbbá, hogy mennyire pörgeti fel, vagy mennyire nyomja őket agyon a tét, illetve mennyire lesz ösztönző erő a telt ház és a hazai közönség, mennyire tudja velük elhitetni, hogy bárki ellen képesek győzni.”

A legsikeresebb magyar kézilabdatréner azonban bizakodó. Szerinte az olyan kiemelkedő csapatoknál, mint a Győr, gyakran kiugróan jó teljesítményt vált ki a helyzet, amikor több kulcsembere is hiányzik, illetve van, aki csak most tért vissza.

HENDIKEPPEL INDULNAK

A legutóbb a Vasas női csapatát edző vb-ezüstérmes kézilabdázó, Kovács Péter nem lepődne meg a CSM Bucuresti döntőbe jutásán sem, de szerinte a Győr szoros meccsen legyőzi román ellenfelét, és az orosz Rosztov-Donnal találkozik a döntőben.

„Több érdekessége is lesz a négyes döntőnek. Legfőképp az, hogy két csapat, a Vardar Szkopje és a CSM sem fog ebben a felállásban játszani többet. A játékosokban talán van olyan motiváció, hogy most mutassuk meg – fogalmazott Kovács. – Ugyanez persze érvényes a Győrre is. Ambros Martínnak ez az utolsó szezonja az együttes kispadján, ráadásul a nyártól a Rosztovot irányítja, tehát duplán is van kinek bizonyítania.”

A tréner szerint négy világválogatott méri össze erejét, amelyekben kevés a hazai játékos. Ez talán azért van így, mert a klubok országainak válogatottjai (magyar, román, orosz és macedón) jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalába.

„A Győr a sérültek miatt hendikeppel indul, hiszen nem lesz ott sem Mörk, sem Tomori – mondta. – Az ő távollétükben szerintem Anne Mette Hansen fog fontos szerepet játszani, aki ha nem is fekete ló, de sokat volt sérült, így talán nem figyelnek rá annyira. Úgy gondolom, ő szerezhet meglepetést.”

GYŐRI AUDI ETO KC
BL-örökmérleg a final four ellenfelekkel szemben: CSM Bucuresti: 5–0–2 (188–174); Vardar Szkopje: 3–1–1 (131–130); Rosztov-Don: 4–0–2 (154–141)
Eddigi eredmények a final fourban: győztes (2014, 2017), döntős (2016)
Szezonbeli BL-mérleg: 12–0–2 (389–319)
Szezonbeli jelöltek a BL All Starba: Kari Aalvik Grimsbö (norvég, kapus), Görbicz Anita (balszélső), Yvette Broch (holland, beálló), Tomori Zsuzsanna (védő), Ambros Martín (spanyol, edző)
Szezonbeli legjobb gólszerzők: Görbicz Anita (62 gól), Nora Mörk (norvég, 49), Stine Oftedal (norvég, 49)
NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
DÖNTŐ – MÁJUS 13.
Vezeti: Charlotte Bonaventura, Julie Bonaventura (franciák) 18.00 (Tv: Sport1)
A 3. HELYÉRT – MÁJUS 13.
Vezeti: Jelena Mitrovics, Andjelina Kazanegra (montenegróiak) 15.15 (Tv: Sport1)
ELŐDÖNTŐ – MÁJUS 12.
CSM Bucuresti (román)–Győri Audi ETO KC
Vezeti: Dalibor Jurinovic, Marko Mrvica (horvátok)
15.15 (Tv: Sport1)
Rosztov-Don (orosz)–Vardar Szkopje (macedón)
Vezeti: Diana-Carmen Florescu, Anamaria Stoia (románok)
18.00 (Tv: Sport1)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik