Női kézi BL: a Győr a harmadik, a Vardar az első trófeájára hajt

Vágólapra másolva!
2017.05.07. 11:25
null
Görbiczék még nem találkoztak a négyes döntőben a Vardarral (Fotó: Koncz György)
A szombati elődöntők világosan felvázolták az erőviszonyokat a női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjében: a Győri Audi ETO és a Vardar Szkopje is magabiztosan jutott be a fináléba (kezdés: 17.45, Tv: Sport1, élőben az NSO-n). Míg a magyar csapat 2013 és 2014 után a harmadik, addig a korábbi három final fourban a harmadik helyen záró macedón az első BL-trófeájára hajt.  

Miután a Győr játszotta a korábbi elődöntőt, a Buducsnoszt ellen sikerrel megvívott mérkőzés után még nem tudhattuk, ki vár a magyar csapatra a vasárnapi fináléban, de az ETO játékosai is úgy nyilatkoztak, ez nem számít, akit kapnak, azt kell majd legyőzni. Egy ilyen kétnapos eseményen kulcsfontosságú a regeneráció, így a győriek gyorsan vissza is tértek a szállodába, hogy elkezdhessék a hangolódást a döntőre.

AKI LEÁLL KÜZDENI A GYŐRREL, VESZÍTENI FOG

Természetesen a magyar női válogatottat irányító Kim Rasmussen is jelen van a négyes döntőn, a Győr elődöntője így nyilatkozott:

„A Győr úgy játszott, mint egy tökéletes gépezet. A Buducsnoszt nem a legjobb arcát mutatta, az első perctől nem volt kérdéses a győztes kiléte. Aki leáll küzdeni a Győrrel, veszíteni fog, ez ilyen egyszerű. Amikor olyan játékosokkal harcolsz a falban, mint Yvette Broch, aki az egyik legjobb védőjátékos a világon, akkor jó eséllyel alulmaradsz. Ez a küzdelem sok energiát kivett a montenegróiakból. Azért vagyok itt, hogy a magyar válogatott játékosok teljesítményét figyeljem, de közben élvezem is a mérkőzéseket."

A második elődöntő még simábban dőlt el, a Vardar Szkopje szinte átrohant a CSM Bucuresti-en, nem hagyva kétséget afelől, hogy idén igencsak komolyan gondolja azt a BL-győzelmet.

Irina Gyibirova, a Vardar edzője a találkozó után elmondta, hogy a meccset követően röviden ünnepelnek, majd megkezdik a felkészülést az ETO elleni fináléra. „Szép feladat áll előttünk, a Győr nagyon erős csapat, igyekeznünk kell mindent megtenni, hogy a legjobb állapotba kerüljünk" – mondta Gyibirova, aki egy esetleges sikerrel az első lehet a női mezőnyben, aki játékosként, majd edzőként is a csúcsra jut a BL-ben.

Andrea Penezic, a Vardar horvát átlövője megjegyezte, hogy nagy szombat esti partira senki se számítson, hiszen a legfontosabb, hogy kipihenjék magukat holnapra, azonban azt világossá tette, hogy mennyire örülnek a győzelemnek.

„Három elveszített elődöntő után végre sikerült a döntőbe jutás, így elmondhatjuk, hogy valóban egy álom vált valóra. Igazi csapattársak voltunk, akik harcolnak egymásért, és mentálisan nagyon erősnek mutatkoztunk."

„A CSM tavalyi példája megmutatja, hogy ha jó formában van egy csapat, akkor bárkinek lehet sansza. Ha nem is lesz könnyű, mi is megpróbáljuk érvényesíteni esélyeinket a magyar közönség előtt, de az tény, hogy az ETO rendkívül erős csapat, így nagyon nehéz dolgunk lesz."

Lekicsék a jó védekezésre építenének

A jobbszélső Jovanka Radicsevics 2013-ban még részese volt a Győr BL-menetelésének, most azonban volt csapata ellen igyekszik kiharcolni az újabb győzelmet.

„Az elejétől kezdve megmutattuk, hogy nagyon szeretnénk bejutni a döntőbe, és nem adtunk esélyt a Bukarestnek. Lehet, hogy egyénileg a korábbi években is kiváló játékosok alkották a Vardart, de csapatként időre volt szükségünk. Az elmúlt három évben, amikor nem sikerült túljutnunk az elődöntőn, megszereztük a kellő tapasztalatot, és most eljött a mi időnk. A Győr ellen próbálom majd félrerakni az érzelmeket, mert nagyon nyerni szeretnék. A fináléban is a legvégéig fogunk küzdeni!"

A macedón sztárcsapat erejét jól mutatja, hogy három kiváló kapus is tagja a keretének, közülük Amandine Leynaud nyújtotta a legjobb teljesítményt a szezon során:

„Nagy nyomás volt rajtunk az elmúlt években, miután sorozatban háromszor sem sikerült az áttörés a négyes döntőben. Biztos vagyok benne, hogy a hazai környezet nem fog bénítólag hatni a Győrre, ellenkezőleg, erőt fog majd meríteni belőle. Nagyon kemény meccsre készülök, hasonló védekezésre lesz szükségünk, mint a Bukarest ellen."

A honfitársai ellen készülő, és a szezon végén távozó Camilla Herrem klubszinten még nem alkotott eddig maradandót a BL-ben, így a balszélső most láthatóan nagyon örült a döntőbe jutásnak, de nem elégszik megy ennyivel.

„Ez a döntő nagyon sokat jelent nekem. Már olyan régen vártam rá, hogy összejöjjön. Az első célom az volt, hogy itt legyek a Vardarral a final fourban, a második a végső győzelem. Most már csak egy lépés választ el a sikertől, és mindent meg is fogok tenni érte. Az elődöntőben bizonyítottuk, hogy megérettünk a feladatra. A Győr fantasztikus csapat, Yvette Brochhal rendkívül erős a védekezése, amelyből gyorsan tud indulni. Amikor a pályán vagyok, nem foglalkozom azzal, hogy a válogatott csapattársaim vannak a túloldalon – de ettől még jó móka lesz, már várom a mérkőzést."

embed_kod= |
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd


A két csapat először találkozik egymással a final fourban. Két éve a negyeddöntőben csaptak össze, akkor a Vardar elütötte a több sérüléssel küzdő Győrt a négyes döntőbe jutástól. Az elmúlt szezonban egy csoportban szerepeltek a felek, akkor mindkétszer az ETO nyert.

Abból a szempontból is érdekes lesz a mérkőzés, hogy a Vardar lőtte eddig a legtöbb gólt az idei kiírásban, a Győr kapta viszont a legkevesebbet, nagy kérdés, melyik csapat erőssége tud majd kidomborodni. A Szkopje orosz átlövője, Tatjana Hmirova egyből piros lapot kapott az elődöntő első félidejében, de mindezt eltiltás nem követte, így ott lehet a fináléban.

NŐI KÉZILABDA BL
FINAL FOUR (BUDAPEST, PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNA)
DÖNTŐ
17.45:
Győri Audi ETO KC (magyar)–Vardar Szkopje (macedón) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n
Vezeti: Karina Christiansen, Line Hesseldal Hansen (dánok)
A 3. HELYÉRT
15.15:
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–CSM Bucuresti (román) (Tv: Sport1)
V: Ana Vranes, Marlis Wenninger (osztrákok)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik