Női kézi: A válogatott tisztességesen helytállt – Kocsis Máté

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.16. 13:11
null
Az elnök szerint az Eb-szereplés nem ad alapot a női kézilabda teljes csődjéről beszélni (Fotó: AFP)
A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) sajtótájékoztató keretében értékelte a női válogatott Európa-bajnoki szereplését. Kocsis Máté elnök hangsúlyozta, a magyar kézilabda mögé akkor is oda kell állni, ha nem minden megy jól, míg a csapattal kapcsolatban türelmet kért, a körülményekhez képest az együttes szerinte tisztességgel helytállt Svédországban.  

„Különleges, mondhatnám történelmi Eb volt ez több szempontból – mondta bevezetőjében Kocsis Máté, az MKSZ elnöke. – Először is, még soha nem mentünk ki sikerorientált célkitűzés nélkül. Előzetesen nem fogalmaztunk meg konkrét helyezésbeli elvárást, csak annyit szerettünk volna, hogy a középdöntőbe bejussunk. Ez megtörtént, így kiemeltek maradtunk a vb-selejtező holnapi sorsolásán. Történelmi azért is, mert soha nem volt még ennyi távol maradónk – a tavalyi kerethez képest kilencen nem álltak rendelkezésre, míg ketten kint sérültek meg.”

„Az elnökség egységes abban, hogy Kim Rasmussen szerződtetésével jó döntést hoztunk, a bizalom töretlen az irányába. Tokióig szerződtünk vele, és ha rajtunk múlik, ezt ki fogja tölteni. Addigra kell erős és ütőképes válogatottat építenie, ezért most türelmet kérünk mindenkitől. A jövő évi vb-n, ha nem lesz ennyi sérültünk, már jobb eredményre lehetünk képesek. A kapitány tökéletesen látja a hibapontokat, hogy min kell javítani, a kijelölt irányt a szövetség és a hazai szakemberek támogatják.”

Az elnök szerint az Eb-szereplés nem ad alapot a női kézilabda teljes csődjéről beszélni, igazságtalan és méltánytalan az a megközelítés, amit egyesek a sajtóban alkalmaztak.

„A magyar kézilabda mögé akkor is oda kell állni, ha nem minden megy jól. A válogatott tisztességesen helytállt, a körülményekhez képest mindent megtett a sikerért. Az MKSZ feladata a következő időszakban, hogy biztosítsa, több időt tölthessen együtt a válogatott, és így a 2017-es vb-re még jobb esélyekkel mehessünk ki.”

„Van egy generációs kiesés mindkét válogatottban, kevesen vannak, akik huszonkét-huszonöt évesen húzóemberek tudnának lenni, Így hiába egyre szélesebb a bázis, és hiába biztosítunk minden feltételt a csapatnak, ezt a hiányt nem tudjuk egyik pillanatról a másikra bepótolni” – zárta az elnök.

„Ha egy szóval kellene jellemeznem az Eb-t, tanulságosnak nevezném – vette át a szót Pálinger Katalin, a szövetség alelnöke. – Próbálom a pozitívumokat megragadni, az utolsó két meccs azt mutatja, hasznos volt a torna. Láttam, hogy az edző hisz a játékosokban és fordítva. Fegyelmezettségben sokat léptünk előre az Eb végére, de ebben még van fejlődési lehetőségünk.”

„A fizikai felkészítés hosszú folyamat, olyan programot kell adnunk a játékosoknak, amitől jobbak lesznek. Nem egyszerű összefésülni a klubérdekekkel, de az ő érdekük is, hogy jó magyar játékosaik legyenek.”

„Nagy köszönet a szurkolóknak, akik Svédországban is biztattak minket – kezdte Kim Rasmussen. – A stáb kemény munkát végzett, hogy mindenki harcra kész legyen az erőltetett menetben. Bővebb értékelésbe most nem mennék bele, szükségem van időre, hogy átnézzek mindent, beszéljek a kulcsjátékosokkal. Most csak a szívemből tudnék szólni, de az nem lenne szerencsés, át kell gondolnom mindent, hogy objektíven tudjak értékelni.”

„Akik ismerik a kézilabdát, tudják, milyen kihívásokkal néztünk szembe, csak büszke lehetek a lányokra, akik mindent kiadtak magukból. Két elődöntős csapattal is játszottunk, a norvégoktól egy góllal, a dánoktól néggyel kaptunk ki. Okosabban térhettünk haza, pozitív a jövő szempontjából, hogy a kevésbé tapasztaltabbak sokat tanultak.”

GÖRBICZ: SOKAT FEJLŐDTEM ÉS TANULTAM
Görbicz Anita: – A sérülések miatt rengeteg játéklehetőséget kaptam az Eb-n, bíztam benne ugyanakkor, hogy a torna második szakaszára Szucsánszki Zita visszatér, sajnos ez nem történt meg. Nem gondoltam volna, de egy 12. hely után is rengeteg pozitívumot látok a csapatban, én is nagyon sokat fejlődtem és tanultam Kim Rasmussentől, örülök, hogy vele készülhetünk. Komoly mérkőzéseket játszhattunk, ez is a fejlődést szolgálja, idő kell még a válogatottnak. Most számszerű eredményben nem mutatkoztak meg a csapat erényei, de nem kell temetni a válogatottat, fogunk még kiemelkedő eredményeket elérni!
Szekeres Klára: – Nagyon tartalmas két héten vagyunk túl, pozitív és negatív tapasztalatokkal. Folyamatosan fejlődtünk, a torna végére fáradtak voltunk, de látszott a csapat koncepciója. Nagyon szeretném, ha mindenki türelmes lenne a csapattal. Nem zártunk jó helyezéssel, a maximumot hoztuk ki magunkból, sokat fejlődtünk, és bátran egymás szemébe tudunk nézni az Európa-bajnokság után.

 

Rasmussen: Erőnlét terén le vagyunk maradva az élmezőnytől – NSO

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik