Női kézi: a nyártól Norvégiába költözhet a Győr fiatal irányítója

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.15. 10:01
null
Lakatos Rita váci mezben egy őszi EHF-kupameccsen (Fotó: Dömötör Csaba)
A jelenleg a Vác női kézilabdacsapatában kölcsönben szereplő Lakatos Rita a nyáron országot válthat és Norvégiában folytathatja pályafutását. A Győri ETO kötelékébe tartozó 18 éves irányító két évre kölcsönbe kerülhet a Byasen együtteséhez, a váltással régi vágya teljesülne.  

„Ha segíteni tudjuk abban, hogy klasszis játékos váljon belőle, azzal a klubunk is csak jól jár. Viszont nem hiszem, hogy hosszabb ideig nálunk maradna, elképzelhető, hogy a két évet követően hazatér" – mondta az Aftenpostennek Oddvar Aardahl, a Byasen igazgatósági elnöke, aki eredetileg hároméves szerződésben gondolkodott.

Amióta Lakatos Győrben együtt játszott a norvég légiósokkal, a fejébe vette, hogy kipróbálja magát a skandináv országban. A Byasennél akkor döntöttek végleg a megszerzéséről, amikor a múlt év végén a juniorválogatottal az országban járt, és jól ment neki a játék a házigazda ellen.

Ismerős is lesz a norvég csapatban, ugyanis Ida Alstad csapattársa volt az ETO-ban. A 32 éves olimpiai, világ- és Európa-bajnok játékos igen jó véleménnyel van Lakatosról:

„Rita az egyik legígéretesebb magyar játékos, több poszton is bevethető, nincs kétségem afelől, hogy nagy kézilabdázó válik belőle" – mondta Alstad, aki ugyanakkor a félelmét is megosztotta az átigazolással kapcsolatban.

„Egy fiatal játékos esetében nem könnyű klubot és országot váltani, egy új kultúrába belecsöppenni. De ha valaki képes venni ezt az akadályt, az Rita, mert nagyon erős mentálisan.”

A norvég edzéskultúra megismerése és elsajátítása lehet az elsődleges szempont Lakatos döntésében. Az utóbbi években többször is bajlódott sérüléssel, amelyek egy része a túlterheltségből is adódhatott.

„Látta, hogy mi egy kicsit másképp edzünk és éljük a mindennapjainkat, mint a magyar játékosok többsége – folytatta Alstad. – Sok magyar játékos olyan képességekkel rendelkezik, amilyenekről mi, norvégok csak álmodhatunk. Ez azonban mit sem ér, ha a partvonalon kívülre kerülsz, mert nem tudod elkerülni a sérüléseket. Ezért is volt számára vonzó a Byasen, mert itt nagyon odafigyelünk ezek megelőzésére."

„Nem lesz egyből kulcsjátékos a csapatunkban, idővel azonban reméljük, hogy igen. Azt várom, hogy az első naptól hozzá tud majd tenni valamit a játékunkhoz” – mondta Roger Kvannli, a Byasen edzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik