Női kézi: a Győr és a Rosztov sem vállalta az indulást a Super Globe-on

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2019.07.03. 14:49
null
A Győri ETO és a Rosztov sem vállalta a szereplést a Super Globe-on (Fotó: Tumbász Hédi)
Augusztus elején a kínai Vuhsziban rendezik meg első alkalommal női kézilabdacsapatok számára is a Super Globe-ot. A tulajdonképpen nem hivatalos klubvilágbajnokságnak is felfogható eseményen Európából sem a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO, sem a második helyezett Rosztov-Don nem vállalta a részvételt, így a harmadik norvég Vipers Kristiansand ölébe hullott a lehetőség.

 

Egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy Hasszan Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) egyiptomi elnöke az Ázsiai Játékok alatt tárgyalt a kínai szövetség képviselőivel, s megállapodtak arról, hogy 2019-ben Kína adhat otthont az első női Super Globe-nak.

Mint ismert, a férfiak esetében már 1997-ben megrendezték a tulajdonképpen klubvilágbajnokságnak is nevezhető eseményt, amelyre 2010-től kezdve minden évben Dohában kerül sor.

Noha az IHF még nem hozta nyilvánosságra a női indulók névsorát, megtette ezt helyette a norvég szövetség. Mint írják, Európából sem a budapesti final fouron BL-címét megvédő Győri ETO, sem a második Rosztov-Don nem vállalta a részvételt, amely így a norvég Vipers ölébe hullott, a kristiansandi csapat pedig először igent is mondott, de aztán kiderült, vízumproblémák miatt nem tud indulni.

A Győr elsősorban sportszakmai okokkal indokolta távolmaradását, erről bővebben lejjebb, a klub közleményében olvashatnak.

„Jó lehetőségnek ígérkezik, még ha egy kicsit hirtelen is jött és nem is illik tökéletesen a felkészülésünkbe. De megvan rá az esélyünk, hogy világbajnokok legyünk” – mondta a Viperst irányító Ole Gustav Gjekstad még a vízummal kapcsolatos dilemma előtt.

A tornára augusztus 1. és 4. között kerül sor Vuhsziban, két kínai csapat (az egyik a Csiangszu) mellett Afrikából a hagyományosan a kontinens legjobb klubjának számító angolai Primeiro de Agosto, Ázsiából a bajnok kazah Kajszar (sem dél-koreai, sem japán, sem kínai csapatok nem vettek részt a sorozatban), Óceániából az ausztrál University of Queensland, a komplett amerikai földrészről pedig a brazil Concórdia indul. Utóbbi régió kap még egy szabadkártyát is. Nagy kérdés, ki lesz végül a nyolcadik, európai résztvevő.

Az utazás és a szállás költségeit az IHF állja, a győztes 20 ezer dollár (nagyjából 5.5 millió forint) jutalomban részesül. Az első női Super Globe rendezése része annak a folyamatnak, amelynek a végén 2022-ben Kína a verseny történetében először egyszerre megnyerné az Ázsiai Játékok férfi és női kézilabdatornáját, míg a 2024-es olimpián már ott lenne a legjobb nemzetek között. (Márciusbanriportot készítettünk a hazánkban edzőtáborozó kínai női válogatottról– az ott látottak és hallottak alapján még igen távol állnak ezen törekvésektől.)

A GYŐRI ETO KÖZLEMÉNYE

„Bár a Bajnokok Ligája címvédőjeként a Győri Audi ETO KC csapatát hívta meg a Kínában megrendezendő első női kézilabda Super Globe-ra a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF), több, elsősorban sportszakmai érv miatt csapatunk lemondta szereplését az eseményen.

A Győri Audi ETO KC 2019. június közepén kapta meg a hivatalos meghívót és egyben a felkérést az eseményre. Csapatunk nyári felkészülési programja már jóval a meghívó érkezése előtt teljesen készen állt, viszont ennek ellenére megvizsgáltuk a lehetőségét a részvételnek, azonban több tényező miatt nem tudtuk vállalni a szereplést.

A nyolccsapatosra tervezett tornán a szervezők nem tudták megjelölni a többi ellenfelet, csupán annyi információval rendelkeztünk, hogy két kínai egyesület mellett a kontinensbajnokok kaptak meghívást a Super Globe-ra.

Nem volt az eseménynek részletes programja, a szervezők nem tudták megmondani, hol játsszák majd a mérkőzéseket, hol szállásolják el a csapatot, vannak-e edzéslehetőségek a torna előtt, ill. közben. A Kínába utazással kapcsolatos kérdésekre sem kaptunk megnyugtató válaszokat.

Így a szakmai ellenérvek összességében sokkal nagyobb súllyal estek latba a részvétel lemondásakor, mint a Super Globe esetleges megnyerése után megszerezhető hírnév.

Úgy tudjuk, hogy a csapatunkon kívül megkeresett Rosztov-Don is lemondta a szereplést a megméretésen.

A Győri Audi ETO KC továbbra is elkötelezett a női kézilabdasport fejlesztése és népszerűsítése mellett, és ezúton kíván jó munkát a szervezőknek az eseményhez, viszont klubunk elsődleges feladata a játékosok testi épségének megóvása, valamint a nyári időszakban a megfelelő felkészülési lehetőségek biztosítása a szezonban előttünk álló feladatok teljesítése érdekében.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik