Binó-bravúrokkal, remek második félidei játékkal elődöntős a válogatott!

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2018.07.11. 15:58
A Debrecenben zajló női junior kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott a Románia elleni negyeddöntőben az első félidő második felét elrontotta, ám a fordulást követően Binó Boglárka bravúros védéseivel és remek szélsőjátékkal megérdemelten harcolta ki a legjobb négy közé jutást (31–26). Az ellenfelünk pénteken 20 órától Dél-Korea lesz.
Háfra Noémi (zöldben) hat gólig jutott (Fotó: Koncz György) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Háfra Noémi (zöldben) hat gólig jutott (Fotó: Koncz György) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DEBRECEN
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–ROMÁNIA 31–26 (14–17)
Debrecen,
Főnix Csarnok, 4000 néző. Vezette: Sosa, Lemes (uruguayiak)
MAGYARORSZÁG: Suba – FALUVÉGI 5, Klujber 3 (2), PÁSZTOR N. 6, Lakatos R. 1, HÁFRA N. 6, MÁRTON 6. Csere: BINÓ (kapus), Kuti, Kácsor 2, Tóvizi 1, SZABÓ K. 1 Edző: Golovin Vlagyimir
ROMÁNIA: I. Kelemen – Badea 3, Popa, R. PETRUS 7, Popescu 2, TIRCA 7 (4), Mihart. Csere: Hosu (kapus), Marin, TECAR 7, Stinga, Banciu, Severin. Edző: Gheorghe Tadici
Kiállítások: 8, ill. 12 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Golovin Vlagyimir:
– Nagyon kemény mérkőzés volt. A vébé előtt a lányok mondogatták, hogy éremért jöttek, ezen a meccsen ez talán teher volt számukra, s ez ki is jött az első félidőben, biztosan eszükbe jutott, mi van, ha nem sikerül. A szünetben azt beszéltük, hogy ha akarjuk az érmet, felejtsük el, ami eddig történt. Amikor sikerült átvennünk a vezetést, lélektani előnybe kerültünk, bár a hajráig nagyon szoros volt a meccs. Nem játszottunk szépen, de eredményesek voltunk, s ezúttal ez volt a legfontosabb.

ÖSSZEFOGLALÓ

A nyolcaddöntőben a horvátokat legyőző román válogatott szövetségi kapitánya, Gheorghe Tadici úgy nyilatkozott a háromgólos siker után, hogy a magyarok ellen csapata minden tagjának nagyszerű napot kell kifognia, hogy csapatának legyen esélye a továbbjutásra, és a szünetben az eredményjelzőre pillantva úgy tűnt, igaza is lett a román szakembernek.

Ne szaladjunk azonban ennyire előre... A magyar válogatott ugyanis remekül kezdte a mérkőzést, a fegyelmezett védekezésből indított gyors támadásokat rendre sikerült góllal befejeznie, így a félidő közepén már négy góllal, 10–6-ra vezettek Golovin Vlagyimir lányai.

Ebből az előnyből azonban semmit sem sikerült megőrizni, mert egy kettős emberhátrány megtörte a csapatot, miáltal a védekezését az utolsó tíz percre már nem sikerült újból összeraknia, így a románok a maguk javára fordították az állást, és háromgólos előnyt harcoltak ki a szünetre.

Szóval, aki a szünetben felpillantott az eredményjelzőre, azt látta, hogy 17–14-re vezet a román válogatott, ám aki a második félidő elején szerette volna megtudni az eredményt, az már nem láthatta, mert elsötétült a kijelző, így alternatív megoldásként a második félidő elején a hangosbemondó gólonként tájékoztatta a nézőket az állásról és a hátralévő időről.

Valószínűleg az eredményjelzőt is felbosszantotta a szünet előtti negyedórában bemutatott játék, vagy az, hogy a magyar csapat hátrányáról kellett tájékoztatnia a nézőket, mert csak bő tíz után lépett újra működésbe, amikor már megint a mieink voltak előnyben.

A magyar válogatott ugyanis remekül kezdte a második félidőt! Ehhez kellett a Suba Sára helyére az első félidő vége felé beálló Binó Boglárka, aki remek védésekkel kezdte a második félidőt, és összességében extraklasszis teljesítményt nyújtott, 48 százalékos hatékonysággal védett.

Szükség volt továbbá arra, hogy ismét sikerüljön összerakni a fegyelmezett védekezést és az abból vezetett gyors támadásokat. Mivel ezt a szünetben sikerült átbeszélni, a magyar válogatott mindössze négy és fél perc alatt eltüntette a félidei hátrányát, ráadásul úgy, hogy a románok gólt sem szereztek. Az egyenlítés és aztán a vezetés megszerzése sem tette kényelmessé a mieinket, akik az egyre fáradó ellenféllel szemben fokozatosan növelték előnyüket.

Az utolsó negyedórára fordulva ugyan a csapatok 21–20-nál tartottak néhány perces gólcsendet, ám a vb-n legjobb teljesítményét éppen ma nyújtó Faluvégi Dorottya szélső góljaival és Binó bravúrjaival hamar eldőlt, hogy a magyar továbbjutás nem forog veszélyben.

A magyar csapatból Binó és Faluvégi mellett mindenképpen ki kell emelni a három hatgólost, Márton Grétát, Pásztor Noémit és Háfra Noémit, akik remek játékukkal egyaránt nagy mértékben hozzájárultak a sikerhez – ahogy szintén említést érdemel Kácsor Gréta is, aki védekezésben nyújtott kiemelkedőt.

Az utolsó percekben már a közönségnek is játszva, ötgólos győzelmet (31–26) aratott a magyar válogatott, és bejutott az elődöntőbe, amelyet péntek este nyolctól Dél-Koreával vív meg.

PERCRŐL PERCRE

60. perc: VÉGE! A MAGYAR NŐI JUNIORVÁLOGATOTT ELŐDÖNTŐS!

60. perc: Petrus megpattanó lövésével, 31–26!

60. perc: Zúgó vastaps a Főnixben, Kácsor is betalál, 31–25!

60. perc: Popescu szerzi a 25. román gólt.

59. perc: Egy védés a túloldalon is: Kelemen hárította Klujber lövését.

58. perc: Klujber jó blokkja után Binó védi Mihart löketét a szélről, de közbesípolnak, és két percre kiküldik Szabót, és hetest adnak.Binóra elfogytak a szavaink, kifogja Tirca hetesét!

57. perc: Binó védte Petrus lövését, ezzel megvan a meccs!

56. perc: Letelt az előnyünk, amikor Márton gólját visszafújják, mert már lent volt a lába. Aztán kiszórják Háfrát két percre.

55. perc: Tecar bejátszása után Popescu ziccerből lőhetett, de átlőtte a Hódos Csarnokba...

55. perc: Háfra lövését védte Kelemen. Kár, egy góllal lezárhatjuk a meccset.

54. perc: Golovin időt kért.

54. perc: Tirca rántotta le a nyakánál Klujbert, két perc. Ráadásként Popescu érkezett egy kicsit rugdosódni Klujberrel - vagy inkább bele – de ezt nem vették észre a bírók, így elmaradt a jutalma.

54. perc: Román lépéshiba után Lakatos lövi a 30. magyar gólt. 30˜–24!

53. perc: Popescu lő újabb gyors gólt, amire Szabó hasonló tempóban válaszol, 29–24.

52. perc: Tecar gyors góljára hamar jön a magyar válasz: Márton volt eredményes nálunk, 28–23.

52. perc: Golovin mester hangja egyre jobban hasonlít Mucsi Zoltán színművészére.

52. perc: Román időkérés.

51. perc: Petrus góljára Pásztor válaszol, aztán Lakatos szed össze egy rossz román átadást,és indítja Háfrát, aki nem is rontja el a ziccert, 27–22

50. perc: Tirca lőtt elkapkodva, jó a blokk, ami után gyors támadást indítunk és a végén Márton állítja vissza a négyes különbséget, 25–21.

49. perc: Tirca behúzott középre, lőtt, Binó ebbe is beleért, de bement, 24–21!

48. perc:Binó lehúzta rolót, újabb védést húzhatunk be a neve mellé, Faluvégi meg a jobbszélről egy szép ejtéssel lövi az ötödik gólját, 24–20!

47. perc: Újabb labdaszerzés után Márton lőtte az újabb magyar gólt ziccerből, 23–20!

46. perc: Tecar lőtt nagy kapufát, Binó ehhez is hozzáért. A támadásunk végén pedig Faluvégi előbb összeszedi a Háfra lövése után a kapufáról kicsorgót, majd a szélről be is vágja, 22–20.

46. perc: Háfra remek passza után Lakatos beállóból lő gólt, de rálépett a vonalra... Beragadtunk, 21–20-nál...

45. perc:Binó kifogástalan, újabb védés, ráadásul most a gólzsák, Tirca löketét hárította.

45. perc: Pásztort viszi földre a falban Severin, az alapvonali bíró szórja ki két percre. Aztán 10 másodperc elveszítjük után a labdát...

44. perc: Román passzívnál járunk, Binó véd egy szabaddobás után.

43. perc: Megjavult az eredményjelző.

43. perc: Román időkérés. Most még jobban összeállít a fegyelmezett védekezés a mieinknél, mint a mérkőzés elején.

42. perc: Popescut csapta valaki szájba a falban, fáj neki, sírva megy le, miután Petrus feltartása miatt megállították a játékot a bírók.

41. perc: Badea a szélről szépít, 21–20!

40. perc: Tirca ellépi, Popescu meg nem engedi, hogy elvégezzük a szabadot, de nem kap két percet. Amikor aztán végül sikerült támadásba átmenni, akkor Háfra passza után Faluvégi lő szépen a szélről felkanyarodva, 21–19!

40. perc: Szabó egy szép csel után mellé lőtt, kár érte.

39. perc: Binó fantasztikus, Badea újabb lövését védi! A kipattanó nem a mienk, de amikor passzív miatt rádobják a románok, Binó újra véd!

38. perc:Binó védése után Mártont indítja a kipattanóval Faluvégi, ő meg nem ront a szélről, 20–19!

37. perc: Tecar egyenlít, Háfra lövését meg védi Kelemen, 19–19.

36. perc: Kelemen védi Klujber lövését a szélről, a románok gyors indításánál meg támadót fújnak. Újra támadhatunk. Faluvégi kerül a szélen ziccerbe, Kelemen beleér, de behullik a labda, 19–18!

35. perc: Badea a szélről, Binó védi, de Márton lökte a románt, hetes. Tirca belőtte, 18–18.

34. perc: Egy jó blokk után Badea a szélről próbálkozik, Binó ezt is védi! Aztán Pásztor ötödik góljával már 18–17!

33. perc:Binó fog ziccert a szélről, a gyors indítás végén Pásztor egyenlít, 17–17!

32. perc: Jó védekezés után Klujber eredményes, feljövünk egyre, 16–17!

31. perc: Ez gyors volt, Háfra 15 másodperc után betalál, 15–17!

31. perc: Na, akkor kezdjük.

Szabó Kitti irányít majd a második félidőben a mieinknél. Egyelőre még nincs kezdés, a csapatok a pályán, de valamire várunk. Úgy tűnik, elromlott az eredményjelző. Hatalmas kábelerdő a zsűriasztalnál,és végül sikerült megoldani a problémát.

A magyar válogatott remekül kezdte a mérkőzést, a fegyelmezett védekezésből indított gyors támadásokat rendre sikerült góllal befejezni, így a félidő közepén már négy góllal vezettek Golovin Vlagyimir lányai. Ebből azonban semmit nem sikerült megőrizni, mert egy kettős emberhátrány megtörte a csapatot és a védekezést az utolsó tíz percre már nem sikerült újból összerakni, így a románok a maguk javára fordították az állást és megnyugtatónak tűnő háromgólos előnyt harcoltak ki a szünetre.

30. perc: Binó remek védése zárja a félidőt, három oda az előny.

30. perc: Itt a válasz: a remekül védekező Kácsor visz végig egy támadást, és góllal fejezi be, 14–17!

29. perc: Nem megy, megint egy rossz bejátszás – ezúttal Lakatostól Tóvízinek. A románoknál meg megint passzív. Petrus tíz méterről óriási góllal oldja fel a passzívot, 13–17!

28. perc: Passzív a románoknál, elkapkodott lövés Tircától, Binó véd! Na.

27. perc: Egy támadó itt, egy ott, mi támadhatunk még előnyben, de elszórjuk a labdát. Egál a létszám.

26. perc: Tóvízi ziccere jó, ráadásul még kiosztanak egy kétpercet a bírók Petrusnak, de nem tudjuk kihasználni, mert Tecar újabb gólt lő, 13–16.

25. perc: Tirca pattintott lövése sajnos bedadog Binó lába mellett, 12–14. Aztán megint elszórjuk, Petrus meg újabb megpattanó lövéssel talál be, 12–15.

24. perc: Kácsor van bent most védekezésben és remekül állítja meg a rátörő román támadásokat.

23. perc: Kapust cseréltünk, Binó Boglárka érkezett. Lakatos harcolt ki hetest Stingával szemben. Hosu a kapuban, Klujber a vonalon. Kapufa... a kipattanó meg az övék.

23. perc: Golovin időt is kért.

23. perc: Petrus újabb góljával már a románoknál az előny, 12–13!

22. perc: Egy rossz lövésünk után Tirca lő zúgó kapufát, amire Lakatos válaszolhasonlóan, aztán Tecar nem hibázza el a ziccerét, egyenlő, 12–12!

22. perc: Tecar lövése talált utat a kapuba, 12–11!

21.

perc: Már éppen passzívot jeleztek a bírók a román támadásnál, amikor Petrus a "Kígyó térről" lőtt valami óriási gólt, 11–10! Aztán Háfra egyenlít egy szintén szép lövéssel, 12–10

20. perc: Román időkérés. Hol van már a pár perccel ezelőtti gálajelleg... Nagyon összekapták magukat a románok.

19. perc: Háfra állítja vissza a kétgólos különbséget, 11–9!

19. perc: Abban a pillanatban ahogy letelt Háfra kiállítása, Tecar harcolt ki hetest, amit Tirca értékesített, 10–9.

18. perc: Az első kiállítás letelt, Suba visszaállt a kapuba, Lakatos megtámasztását nem fújják be. Nem baj, Suba kivédte Badea ziccerét! Aztán támadót fújnak a románoknál.

17. perc: Tirca bevágta, 10–8! Kettős hátrányban vagyunk, de kapus nélkül csak eggyel kevesebben támadunk..

17. perc: Badea harcolt ki hetest a jobb szélen, Háfra lökte meg a levegőben, megúszta a piros lap helyett két perccel.

16. perc: Mielőtt gálaszagot venne a meccs, a bírók kizavarják Faluvégit két percre, Badea meg gyorsan szépít a szélről, 10–7!

15. perc: Újabb Suba védés után Lakatos passzát Háfra vágta be, 10–6!

14. perc: Lakatos kapott sárgát. Popa egyszerűen kiejtette a kezéből a labdát a hatosunknál, Márton indította Pásztort, ő meg nem hibázta el a ziccert, 9–6!

13. perc: Suba újabb védése után Márton a balszélről lepókhálózza a hosszú felsőt, 8–6!

13. perc: Háfra megvillant: a kilencesről felugorva lőtt óriási gólt, 7–6!

12. perc: Megint egy Lakatos-Pásztor összjáték, aminek a végén utóbbi a földre esik, a bírók mezhúzásért kiküldik két percre Popescut.

11. perc: Újabb román kapufa után elszórjuk középen, amiből Tirca harcol ki hetest Pásztorral szemben. Tirca belőtte, 6–6!

10. perc: Petrus visszatért, Badea meg a szélről lőtt nagy gólt, 6–5! Lakatos verekszi át magát a román falon, de lövése a kapufán csattan.

9. perc: Jó sokáig támadnak a románok, végül Tirca lőtt kapufát, a kipattanóból Pásztort indítja Márton, nem is hibázza el a ziccert, 6–4!

8. perc: Hetes! Háfra harcolta ki, Petrus kap két percet. Klujber nem kegyelmez, 5–4!

7. perc: Petrus egyenlít, 4–4. Ez is nagy gól volt. Háfránál fújnak támadót a bírók, aztán Popánál is.

7. perc: Lakatos ezúttal Mártont találja meg középen, ő is jól fordul be, 4–3!

6. perc: Popescu lő kapufát, aztán Klujber passzol rosszul, majd Tirca egyenlít, 3–3!

5. perc: Egy védés itt, egy ott: náluk Badea a szélről lő Subába, a kipattanóval Márton lódul meg és püföli Kelemenbe a ziccert. Aztán Háfra kap sárgát.

4. perc: Jó védekezés Petrussal szemben, újra támadhatunk. Lakatos nagy passza után Pásztor góljával, 3–2!

3. perc:
Petrus lő szép gólt, 1–2! Újabb gyors támadás végén Klujber harcol ki hetest, ráadásul emberelőnybe is kerülünk, Klujber pedig bevágja a büntetőt, 2–2!

2. perc: Tirca talpról egyenlít, Faluvégi szinte azonnal helyzetbe kerül, de Kelemen védi a ziccert, 1–1!

1. perc: Egy jó blokkal kezdtünk, Suba összeszedi a lecsorgót, aztán gyors támadás végén Faluvégi a szélről megszerzi a vezetést! 1–0

1. perc: Nálunk Suba áll a kapuban, a románok kezdték a mérkőzést.

Ma is szépszámú közönség, szemre cirka 3000 néző buzdítja a csapatokat a helyszínen.

A románok sárga mez, kék nadrág összeállításban, a mieink tiszta zöldben játszanak

Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a mérkőzés, a csapatok már a pályán, jönnek a himnuszok!

ELŐZMÉNYEK

A mieink eddig magabiztosan menetelnek, a csoportkör nyitányán a brazilok ellen még szorosabb meccsen (27–24) nyertek, majd Portugália (33–20), Montenegró (27–17) és a csoportelsőségről döntő meccsen Norvégia (35–27) ellen is fölényesen diadalmaskodtak.

A nyolcaddöntőben a lányok egy szorosabb első félidő után a második játékrészben hengerelve 14 góllal (31–17) verték Szlovéniát.

Románia a C-csoportbanlegyőzte Japánt, Paraguayt és Angolát, ám kikapott Hollandiától és Dániától, utóbbiak mögött harmadik helyen lépett tovább a csoportból. A nyolcaddöntőben aztán a románok három góllal, 28–25-re verték Horvátországot, így kerültek a mieink útjába.

„Nagyon nehéz mérkőzés vár ránk a magyarok ellen. A keretből mindenkinek nagyszerű napot kell kifognia ahhoz, hogy legyen valami esélyünk a továbbjutásra” – mondta a horvátok elleni győzelem után Gheorghe Tadici a románok szövetségi kapitánya.

A MAGYAR NŐI JUNIORVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
BINÓ Boglárka (Győri Audi ETO), HLOGYIK Petra (MTK Budapest), SUBA Sára (GVM Europe-Vác)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC-Rail Cargo Hungaria), KUTI Bettina (MTK Budapest)
Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (Dunaújvárosi KKA), PÉNZES Laura (DVSC-TVP)
Irányítók: LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), SZABÓ Kitti (NEKA)
Beállók: GIRICZ Laura (EUbility Group Békéscsaba), PÁSZTOR Noémi (Budaörs), TÓVIZI Petra (DVSC-TVP)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), HORNYÁK Bernadett (GVM Europe-Vác), HORVÁTH Laura (NEKA), KÁCSOR Gréta (GVM Europe-Vác)
Balszélsők: FODOR Csenge (Győri Audi ETO), MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi edző: GOLOVIN Vlagyimir
Edző: PIGNICZKI Krisztina

XXI. NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2018. július 1–14., Debrecen)

A TOVÁBBI PROGRAM
Az 5–8. helyért: július 13.
Elődöntők: július 13.
Döntő, a 3. helyért, a 5. helyért, a 7. helyért: július 14.

A világbajnokság honlapja: http://www.hungaryhandball2018.hu/
A világbajnokság Facebook-oldala: https://www.facebook.com/handballhungary2018/

A világbajnokság találkozóira rendkívül kedvezményes áron kaphatók a jegyek a www.kezilabdaszeretlek.hu/jegy oldalon.

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. MAGYARORSZÁG44

122–88
+348
2. Norvégia
4
3

1117–97
+206
3. Montenegró4
13
83–101–182
4. Brazília
4
1

3
79–84
–5
2
5. Portugália4
13
81–112–312
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik