Női ifjúsági kézi-vb: nem sikerült legyőzni a címvédőt, Oroszország a világbajnok

Vágólapra másolva!
2018.08.19. 19:35
null
Vámos Petra egy góllal segítette a magyar válogatottat az oroszok elleni döntőben (<strong>Fotó</strong>: IHF/Twitter)
A magyar női ifjúsági kézilabda-válogatott 29–27-re kikapott a címvédő Oroszországtól az U18-as világbajnokság döntőjében, így ezüstérmet szerzett. A mieink háromgólos hátrányban fejezték be az első félidőt (12–15), s bár a szünet után többször is felzárkóztak az oroszokra, egyenlíteniük egyszer sem sikerült. A torna álomcsapatába bekerült Bánfai Kíra, a magyar válogatott jobbszélsője.

 

Vesztes döntő utáni pillanatokban nehéz felhőtlenül örülni és távlatokban gondolkodni, pedig egyébként minden okunk meglenne rá. Mert bár a magyar válogatott 29–27-re kikapott az oroszoktól, így másodikként zárt a lengyelországi ifjúsági leány kézilabda világbajnokságon, Kielcében, de ez önmagában is kiemelkedő eredmény. A nyílt serdülő Eb-n elért júniusi elsőséggel, valamint a júliusi, debreceni junior vb megnyerésével együtt viszont annál is több: a sportág hazai történetében egyedi, de nemzetközi összevetésben is különleges bravúr.

Az U20-asok bő egy hónapja Debrecenben nyolcból nyolc mérkőzésen győztek, az ifik Kielcében vasárnap estig hétből hetet ütöttek az ellenfeleken. A csoport pontveszteség nélküli megnyerése után a nyolcaddöntőben az osztrákokon (36–22), a negyeddöntőben a spanyolokon (33–20) rohantak át, az elődöntőben látszatra szorosabb győzelmet arattak (34–29) a koreaiak felett, de a második félidő közepén már tízet számoltak az ázsiaiakra, akik nem igazán tértek magukhoz később sem.

Azaz kiélezett mérkőzés nélkül jutottak be a fináléba, és ez a tapasztalat mintha hiányzott volna. Ezt persze csak utólag gondoljuk, de az oroszok ellen előzetesen sem várt senki tarolást, és valóban fej fej mellett haladtak a felek. A 27. percig egyik oldalon sem nőtt egynél nagyobbra a különbség, a rivális a félidő hajrájában lépett meg 15–12-re. A mieinket a korábbinál több technikai hiba, rontott ziccer és inkább egyéni akciók jellemezték, de odaát már tinédzserként is klasszis kapust ismerhettünk meg Nagyezsda Kolesnyikova személyében. Keresztneve magyarul reményt jelent, és ezt természetesen mi sem adtuk fel.

Már csak azért sem, mert együttesünk 16–21-ről is visszazárkózott egy gólra, és szilajul küzdve az utolsó percekig nyitottá tette a 29–27-re elveszített döntő végkimenetelét. Ha a hajrában bemegy két dörgő kapufa, ha nem passzoljuk az ellenfél kezébe vagy taccsra a labdát, ha a kapusaink olyan szilárd alapot adtak volna a védekezéshez, mint a korábbiakban, akkor most felhőtlen lehetne az öröm.

Így azonban az érintettek érthető kettősséggel értékeltek, Bohus Beáta szövetségi edző például így: „Nincs szégyenkezni valónk, világbajnoki ezüstérmet szereztünk. Az viszont bánt, hogy pont a döntőben nem sikerült úgy teljesítenünk, mint korábban, nagyon sok hibát vétettünk. Sajnos most megmutatkozott, hogy ezek a lányok a magyar bajnokságban kevés olyan éles mérkőzést játszanak, amelyeken hozzászokhatnának ahhoz, hogy egy-egy mozdulatnak, nüansznak mekkora jelentősége lehet. Ennek ellenére biztos, hogy ez a csapat nagyon erős junior válogatottá fog nőni.”

Kuczora Csenge átlövő erre rímelve és könnyeit nyelve mondta: „Nagyon szép két hét volt, kár érte, hogy így alakult a vége, de sajnos fejben nem igazán voltunk ma rendben, elfáradtunk a világbajnokság utolsó napjára.”

Később azért már örülni is tudott a csapat az ezüstéremnek (Fotó: IHF)
Később azért már örülni is tudott a csapat az ezüstéremnek (Fotó: IHF)

Novák András, a hazai szövetség, az MKSZ főtitkára már nem a pillanat hatása alatt jelentette ki: „Ha hisz az ember abban az útban, amelyen jár, a sportban az eredmény e hitet tényszerűen megerősíti vagy gyengíti. Így van ez velünk is, és a nyári sikerek az útba, a szakembergárdába és a játékosokba vetett hitünket is megerősítették. Érezhetően nagy az összhang a csapatainkon belül, a játékosok és a vezetők között, emellett látunk olyan egyéni képességeket is, amelyek alapján joggal bízunk benne, hogy ha nem történik égszakadás-földindulás, akkor azok a felnőttválogatottban is érvényesülnek majd. Nagy köszönet mindenkinek, aki tett e sikerekért, mi pedig megyünk tovább az utunkon.”

Például a jövő évi, magyarországi junior Eb felé, amelybe ez a korosztály fog belenőni. A szó szoros értelmében is, mert egyetlen elpackázott ziccernél, „homályba” dobott labdánál se feledjük: tizennyolc éves leányokat, félig „gyerekembereket” láttunk, akik egy ellenfél híján alaposan és szisztematikusan végigverték a világot, és a vb-dobogó második felére emelték Magyarországot.

NŐI IFJÚSÁGI KÉZILABDA-VB
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–OROSZORSZÁG 27–29 (12–15)

Kielce. Vezette: Karim Gasmi, Raouf Gasmi (franciák)
MAGYARORSZÁG: Albek, Arany 2, Bánfai 1, Borgyos, Herczeg, Kácsor 3, Kellermann 2, Kuczora 8 (5), Magera, Pál 4 (1), Schatzl Natalie 3, Simon 2, Szabó, Tóth 1, Vámos 1, Varga. Edző: Bohus Bea
Kiállítások: 4, ill. 10
Hétméteresek: 7/6, ill. 4/1

A 3. HELYÉRT
Dél-Korea–Svédország 34–27 (17–14)

A magyar női ifjúsági válogatott vb-kerete:
Kapusok: Szabó Dóra (DVSC-TVP), Magera Noémi (NEKA), Herczeg Lili (NEKA)
Mezőnyjátékosok: Albek Anna (HB Graz, osztrák), Arany Rebeka (Vasas), Bánfai Kíra (FTC), Borgyos Panna (DVSC-TVP), Kácsor Gréta (Vác), Kellermann Dóra (Győri Audi ETO), Kuczora Csenge (Vasas), Pál Tamara (Győri Audi ETO), Schatzl Natalie (NEKA), Simon Armilla (NEKA), Tóth Nikolett (FTC), Varga Emőke (Győri Audi ETO), Vámos Petra (NEKA)
Szövetségi edző: Bohus Bea
Edző: Woth Péter

A magyar válogatott korábbi eredményei a világbajnokságon:
Csoportmérkőzések:

Magyarország­–Svédország 29–24 (15–12)
Magyarország–Chile 42–13 (20–6)
Magyarország–Horvátország 27–21 (13–9)
Magyarország–Egyiptom 36–24 (21–8)
Magyarország–Dánia 28–25 (14–14)
Nyolcaddöntő:
Magyarország-Ausztria 36–22 (16–11)
Negyeddöntő:
Magyarország–Spanyolország 33–20 (14–11)
Elődöntő:
Magyarország–Dél-Korea 34–29 (19–12)
Forrás: Magyar Kézilabda-szövetség

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik