Mikler Roland: Itt az ideje, hogy végre érmet nyerjünk

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2013.01.03. 12:05
null
Mikler formáján sok fog múlni a spanyolországi vb-n is (Fotó: Mirkó István)
A kétnapos pihenőt követően szerdán Győrben gyülekeztek a magyar férfi kézilabda-válogatott keretének tagjai, és ma utaznak Csehországba a pénteken kezdődő Újévi Kupára. Mikler Roland, a nemzeti csapat kapusa szerint mernek nagyot álmodni, és itt az ideje, hogy érmet nyerjenek világversenyen.

Morgolódást váltott ki 2011-ben, hogy a négy nemzet Karácsonykupáját december 21. és 23. között rendezték meg Galgócon, hiszen ennél rosszabb időpontot keresve sem lehetett volna találni. Akkor Mocsai Lajos kapitány el is mondta, hogy hasonló szervezésbe többé nem megy bele, mert „csonka" csapattal, leharcoltan érkező játékosokkal semmi értelme elkezdeni a felkészülést. Akkor Eb előtt állt a keret, amely aztán 2012 januárjában állt össze, és bravúrokat halmozva, a világbajnokot is legyőzve a nyolcadik helyen zárt Szerbiában.

A január 11-én startoló világbajnokságra csak a két ünnep között kezdték el a gyakorlást legjobbjaink, akik így sem unták el magukat a semmittevéstől, végre legalább egy hetet szusszanhattak (júliustól Londonra készültek, aztán azonnal csatlakoztak klubcsapatukhoz, majd kezdődött a bajnoki idény).

„Szerencsésebb, hogy a karácsony körüli időszakot teljes kikapcsolódással tölthettük – mondta Mocsai Lajos –, csak a Bundesligából érkezőknek nem jutott több egy napnál a pihenésre. Szilveszter előtt a románok és szerbek ellen már a csaknem teljes világbajnoki csapattal állhattunk ki, és ez az együttes utazik a csehországi Újévi Kupára. Frissek lesznek a játékosok, mert a borzalmasan feszített program közepette is igyekeztünk megtalálni a terhelés-pihenés jó arányát."

Sikerélménnyel váltak el egymástól a játékosok vasárnap, hiszen Veszprémben 37–31-re megverték az Eb-2. Szerbiát. A csapat egyik legjobbja, Mikler Roland még szerdán is – úton a keret győri edzésére – szívesen emlékezett az önbizalom-növelő presztízsgyőzelemre. Aztán beszélt a csapat fokozatosan megoldódó gondjairól, majd megosztotta velünk világbajnoki terveit és reményeit.

„Fontos volt a szerbek elleni siker, amely után ötezer szurkoló ünnepelt, illetve a vébé előtt el is búcsúztatott bennünket Veszprémben, hiszen az év legfontosabb tornájáig már csak külföldön játszunk – mondta a szegediek kapusa. – Éreztük a felénk áradó szeretetet, és lelkileg csordultig feltöltődve zártuk az évet, illetve így kezdtük az újat is. Ez fontos, mert az időnk kevés, a dolgunk meg tengernyi. A védekezésünket át kellett, illetve át kell szervezni, ennek a munkának talán a közepén tartunk. Az öt egyes nyitott variációhoz új felállásban kell összeszoknunk. Ez igaz a mezőnyjátékosokra és a védőfalkapusok kapcsolatra is."

Mikler Roland szerint a kényszerből kevés edzésen, amelyről egyelőre hiányzik a sérült Császár Gábor, csak részben állhat össze az új taktika. Ezért igen fontosak lesznek a brnói és hodoníni meccsek, sőt még a vb első és második meccsén is lehet csiszolni a csapat játékán.

„A spanyolországi vébéig kilencvenöt százalékosnak kell lennünk, aztán a maradék ötöt majd ott hozzátesszük – bizakodott. – Merünk és merhetünk is nagyot álmodni, mert jó a csapatunk. Itt az ideje – és ez a leghőbb vágyam –, hogy végre érmet nyerjünk. Ugyanakkor a reális várakozás, hogy a csoportmeccsek után a nyolcaddöntőben nyerjünk, vagyis legalább negyeddöntőt játszhassunk, a minimum pedig a továbbjutás a csoportból. Bár ha a spanyolok vagy a horvátok ellen bravúrpontokat szereznénk..."

A változatlan összetételű, 18 tagú keret a szerdai győri tréning után ma utazik el Csehországba.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kapusok: LISZKAI Szilveszter (Bacau, román), MIKLER Roland (Pick Szeged), TATAI Péter (Pick Szeged)
Jobbszélső: HARSÁNYI Gergely (Grundfos Tatabánya)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Pick Szeged), KRIVOKAPICS Milorad (Cimos Koper, szlovén), MOCSAI Tamás (Hannover Burgdorf, német), NAGY László (MKB Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (MKB Veszprém), LÉKAI Máté (Celje, szlovén)
Beállók: SCHUCH Timuzsin (MKB Veszprém), SZÖLLŐSI Szabolcs (Csurgó), ZUBAI Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: GREBENÁR Gábor (Csurgó), NAGY Kornél (Dunkerque, francia), PUTICS Barna (VfL Gummersbach, német)
Balszélsők: IVÁNCSIK Gergő (MKB Veszprém), VADKERTI Attila (Pick Szeged)
Szövetségi kapitány: MOCSAI Lajos

 

AZ ÚJÉVI KUPA PROGRAMJA
Péntek (Brno): Magyarország– Lengyelország, 18.15
Szombat (Brno): Csehország– Magyarország, 12.15
Vasárnap (Hodonín): Magyarország–Szlovákia, 13.15
Csoportmérkőzések a világbajnokságon (Madrid, Spanyolország):
2012. január 12., 19:00: Magyarország–Egyiptom
2012. január 14., 21:15: Magyarország–Ausztrália
2012. január 15., 21:15: Magyarország–Horvátország
2012. január 17., 19:00: Spanyolország–Magyarország
2012. január 19., 21:15: Magyarország–Algéria
A csoport első négy helyezettje jut a legjobb 16 közé, a nyolcaddöntőbe.
A további vb-menetrend:
Nyolcaddöntő (Barcelona, Zaragoza): január 21.
Negyeddöntő (Barcelona, Zaragoza): január 23.
Elődöntő (Barcelona): január 25.
A 3. helyért (Barcelona): január 26.
Döntő (Barcelona): január 27.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik