Mikkel Hansen: egyszerűen a legjobb

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.01.30. 09:30
null
Hansennek egy álma vár beteljesülésre: Bajnokok Ligáját nyerne Kölnben (Fotó: AFP)
Magának való különc a vb-gólkirály Mikkel Hansen, aki a pályán egyszerre igazi csapatember és szinte egyeduralkodó is mindenkori együttesében.

 

 

 

Hansenről mondták
Nagy László, a Veszprém jobbátlövője: – Némi szervezéssel, kis rábeszéléssel sikerült elérnem, hogy volt barcelonai csapattársam, a tényleg eléggé visszahúzódó Hansen kötélnek álljon, és a múlt héten Herningben a csapatszálláson összeálljon egy közös képre Máthé Dominikkal, akinek a példaképe. A dánoknak és főleg Hansennek a vébén nagyon kijött a lépés, megmutatta minden tudását. Érzelmileg is csordultig feltöltődött, hiszen három hete lett édesapa.
Sterbik Árpád, a Veszprém kapusa: – A spanyol bajnokságban volt először az ellenfelem. Fiatalon került a Barcába, amelyben a posztján előtte állt Iker Romero és Rutenka is. Azóta, vagyis több mint tíz éve csak topcsapatokban szerepel. Ezt a jobbkezes átlövők közül csak olyan nagyságok mondhatták, mondhatják el magukról, mint Carlos Pérez vagy Nikola Karabatic. Szinte folyamatos a csúcsformája, ezért extraklasszis.
Nikolaj Jacobsen, a dánok szövetségi kapitánya: – Meghatározó tagja, igazi vezéregyénisége a válogatottnak, de a klubcsapatában is csak a hozzá hasonló klasszissal helyettesíthető. Ha nincs a pályán, akkor szinte másik Dánia játszik. Különcsége dacára is csapatember, imádja a közönség is. Ezt egyedülálló tehetségének és nagyon jó játékának köszönheti.

Zárkózott, inkább visszahúzódó, mint magamutogató, egy-egy rövid interjút vagy nyilatkozatot harapófogóval kell kihúzni belőle. Kevés sportági és egyéb sztárra jellemző ez, de Mikkel Hansenre maradéktalanul igaz. A frissiben kézilabda-világbajnok Dánia vezéregyéniségét és legjobbját ritkán láttuk olyan felszabadultan és önfeledten örülni és ünnepelni, mint a vasárnap a norvégok ellen 31–22-re megnyert finálét követően. A legtöbb fényképész azt a pillanatot várta a díjátadón, amikor az aranyos konfettiesőben a vb-gólkirály és MVP-nek választott Hansen emeli magasba a trófeát.

Ezzel vált teljessé az aranyérem-gyűjteménye a korábban megszerzett olimpiai és Európa-bajnoki trófeák után.

Zsenialitását híven tükrözi a Nagy Lászlótól, a mieink ikonjától hallott jellemzés: „Tina Turner mintha csak neki énekelte volna, hogy simply the best, vagyis egyszerűen a legjobb.”

Hogy miként lett a kissé félénk, csendes, a társaságtól többnyire elhúzódó fiatalemberből 31 éves korára a kézilabda legkiválóbb egyéniségeinek egyike?

A válaszon edzők és sportpszichológusok együtt töprenghetnek, de a lényeg, hogy különc viselkedése miatt Hansenről csak azok gondolják, hogy a hátterében nagyképűsége áll, akik nem állnak hozzá elég közel: csapattársaival, edzőivel és persze a családtagjaival nyíltabb, barátságosabb, velük beszélgetve még viccelődik, mosolyog is.

Máthé Dominik és példaképei
Máthé Dominik és példaképei

 

A Hansen-sörény gondos ápolást igényel
A Hansen-sörény gondos ápolást igényel

Magának való egyénisége bizonyos fokig hátráltatta pályafutását, másrészt viszont hatalmas tehetségét jobban ki tudta bontakoztatni azzal, hogy csakis a feladataira, az edzésekre, a meccsekre, a kézilabdára koncentrált.

Az isteni szikra nyilván már születésétől benne volt, a csúcsra mégis szorgalmának, kitartásának köszönhetően ért fel.

Helsingörben, a Koppenhágához közeli kisvárosban nőtt fel, és itt fogott először labdát a kezébe. Csupán 21 éves, de már az élvonalba berobbant játékos volt, amikor a Barcelona szerződtette, és ettől kezdve két éven át olyan zseniktől leshette el a „tudományt”, mint Nagy László, a spanyol Iker Romero, Demetrio Lozano, a fehérorosz Szjarhej Rutenka vagy két honfitársa, Jesper Nöddesbo és Joachim Boldsen.

Ennél kiválóbb iskolát alighanem elképzelni sem lehet.

Vagy mégis?

NS-vélemény
Mert nagyon is magába forduló, az idegentől szinte rettegő…
Három éve Wroclawban az Eb-n ugyanabban a szállodában lakott a dán és a magyar csapat. A szabadnapon a dán játékosok kettesével-hármasával szanaszét szóródtak, próbálták agyonütni az időt. Mikkel Hansen egyedül járkált, telefonált, kávét fakasztott az automatából – várt valakit. Az illető hölgy meg is érkezett. Mi, akik láttuk, azt hittük, most bepillanthatunk Hansen magánéletébe. Tévedtünk. A szőke szépség elvonult ugyan a szálloda hatalmas előcsarnokának egyik csendes sarkába a játékossal, ám a retiküljéből fodrászollót, fésűt, kis kendőt vett elő. A diszkrét zugban lecsippentett egy-két centit a vele feltűnően kedves, mosolygós Hansen hajából. Gondoltuk, itt az alkalom, jó a kedve, hátha szóba áll az idegennel. Ám a hajvágás után elköszönt a szőkétől, és megint rideg, már a testbeszédével is elutasító lett. A kérésre/kérdésre még csak nem is válaszolt. Újra magába fordult, az idegentől szinte rettegett. Ő ilyen. Öntörvényű művész
– oktalanság neheztelni rá.

A Barca után visszatért hazájába, mert Koppenhágában álomkergető gigaklub alakult 2010-ben, és ebbe a csapatba összevásárolták a fellelhető északi játékosok krémjét: jött a dán Mads Larsen, a két Toft Hansen, az izlandi Ólafur Stefánsson, Gudjón Valur Sigurdsson, Arnór Atlason, a svéd Niclas Ekberg és a Barcából még Bodsen is, a tréner meg a legendás svéd Magnus Andersson volt. A lufi két év után kipukkadt Koppenhágában, a sztárok szétszéledtek, Hansenre lecsapott az akkor hét éve porondra lépő Paris SG.

Az új szuperklub, amely a katari befektető jóvoltából azóta is plafon nélküli költségvetéssel működik, a világ legjobbjaiból próbált csapatot gyúrni. Hansennek azóta klubtársa volt – vagy ma is az – a francia Thierry Omeyer, Nikola Karabatic, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Didier Dinart, Samuel Honrubia, a horvát Igor Vori, Marko Kopljar, a spanyol José Sierra és egyedüli magyarként Császár Gábor is.

A dán válogatottban mindent elérő Hansennek egy álma vár beteljesülésre: Bajnokok Ligáját nyerne Kölnben, ahova az előző három idényben már eljutott, de hoppon maradt.

Mit gondolnak, feladta?

A kisfiánál nincs csodálatosabb
„A legnagyszerűbb pillanat volt, amikor a kisfiammal a karomon léphettem ki a koppenhágai városháza teraszára az ünneplő tömeg elé. Ez csak néhány másodpercig tartott, aztán visszavittem a kicsit a melegbe. Az idei januárt sohasem felejtem el, mert az utóbbi hetekben az életemet meghatározó két csodálatos esemény is történt: világbajnok lehettem hazai közönség előtt, és megszületett Eddie Max. Értékes, fantasztikus a vébéarany, de a kisfiamnál és az édesanyjánál, Stephanie-nál semmi sem csodálatosabb. Hasonló élményt kívánok minden barátomnak, illetve mindenkinek!” – nyilatkozta Mikkel Hansen a dán tv2-nek.

 

Legdrágább kincse, Eddie Max január elején érkezett
Legdrágább kincse, Eddie Max január elején érkezett

 


Mikkel Hansen
Született: 1987. október 22., Helsingör
Állampolgársága: dán
Magassága/súlya: 198 cm/96 kg
Posztja: balátlövő
Klubjai: Helsingör (1997–2000), Virum Sorgenfri (2000–2005), GOG Svendborg (2005–2008), Barcelona (spanyol, 2008–2010), AG Köbenhavn (2010–2012), Paris SG (francia, 2012–)
Első válogatottsága: 2007 (Svédország)
Válogatottsága/góljai: 201/979
Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2016), világbajnok (2019), vb-2. (2011, 2013), Európa-bajnok (2012), Eb-2. (2014), BL-2. (2010), 3x dán bajnok (2007, 2011, 2012), 5x francia bajnok (2013, 2015, 2016, 2017, 2018), 2x Spanyol Kupa-győztes (2009, 2010), 2x az IHF világ legjobbja (2011, 2015)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik