Már most magas hőfokon zajlik a munka a női kéziválogatottnál

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2018.07.23. 09:10
null
Kim Rasmussen kapitány elárulta, a beleki edzőtáborban leginkább a fizikai tréning lesz középpontban (Fotó: Szabó Miklós)
Vasárnap edzőtáborba indult a magyar női kézilabda-válogatott, hogy az elkövetkező egy hétben a törökországi Belekben készüljön a decemberi, franciaországi Európa-bajnokságra. Kim Rasmussen szövetségi kapitány huszonkét játékost vitt magával, akik klubjukkal csak most kezdték el a felkészülést a következő idényre.

 

„Az edzőtáborban ezért leginkább a fizikai tréning lesz a középpontban, a taktika nem annyira, bár igaz, hogy a játék bizonyos részletein már dolgozni kell – foglalta össze tömören az összetartás lényegét a dán szakember. – Elsősorban azt szeretném, ha a védekezésben tovább tudnánk javulni, ami reményeim szerint a kevesebb labdaeladásban nyilvánul majd meg, és továbbra is sokat kell dolgozni az ebből indított gyors lerohanásokon. A felállt fal elleni támadás most másodlagos lesz az edzőtáborban, ott elsősorban az átlövőinkkel szeretnék többet foglalkozni.”

Ha már a lövőknél járunk, a Franciaországban légióskodó Planéta Szimonetta hosszú idő után tér vissza a válogatottba, beválogatása a kapitány reményei szerint növeli a variációs lehetőségeket. Rasmussen szerint a beállók támadójátékával is foglalkozni kell, amit külön elemzett az elmúlt időszakban, mert az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy hatékonyabban kell bevonni őket a támadásokba, több gólt kell szereznie az együttesnek ebből a pozícióból.

Azt már a júniusi sorsolás óta tudjuk, hogy a kontinensbajnokságon Hollandia (december 1.), Horvátország (december 3.) és Spanyolország (december 5.) lesz az ellenfelünk, de az addig hátralévő fél év sokkal rövidebb idő, mint elsőre tűnik.

KOVACSICS: A MUNKA MÁR MOST MAGAS HŐFOKON ZAJLIK

„Hosszú volt a nyári szünet, ami egyrészt ránk is fért, másrészt annyi előnye mindenképpen van, hogy kipihenve érkeztünk vissza, így a munka már most magas hőfokon zajlik. Hétfőn kezdtük el az edzéseket a Fradinál, de már az előtte lévő hetekben is végeztük az egyénileg kiadott feladatokat. A tréningeken olykor már a taktika is előkerül, de elsősorban a fizikai feladatokra koncentrálunk még, az iramjáték, a küzdőjáték és az indítások gyakorlása dominál. A válogatott edzőtáborozása az Európa-bajnokságig vezető út egyik állomása, és minél jobban ki kell használnunk az együtt töltött időt, mert nem mindennap tudunk így együtt lenni. Belekben is az erőnlét lesz előtérben, de már a saját játékunkkal is minél többet kell foglalkoznunk.”

„A hat hónap talán soknak tűnik, de már most rendszeresen foglalkozom az ellenfeleinkkel, és próbálom kialakítani azt a taktikát, amely ellenük eredményes lehet – fogalmazott Rasmussen. – Abból a szempontból viszont valóban sok ez az idő, hogy még nem tudhatom, kire számíthatok akkor. Decemberig rengeteg minden történhet, egy sérülés is átírhat minden forgatókönyvet. Egyelőre nyitottnak kell maradnom minden lehetőségre, és elsőként inkább magunkra kell koncentrálunk, mert addig öt-hat új játékos is bekerülhet a nemzeti csapatba.”

A kapitány szeptember és november között több rövidebb és egy hosszabb összejövetelt tervez, és az már biztos, hogy egy négycsapatos tornán a magyar együttes játszani fog Montenegróval, a további két ellenfél még nem ismert. Rasmussen tervei szerint az Európa-bajnokság előtti hajrá biztosan keményebb lesz, mint tavaly a világbajnokság előtt.

„Keményebb ellenfelekkel találkozunk, a világ legjobbjaival, az Eb előtt összecsapunk a norvégokkal, a franciákkal és a dánokkal is – mondta a kapitány. – Nehezebb dolgunk lesz a rajt előtt, mint tavaly volt, de ezt is akarom, mert úgy érzem, ennek a csapatnak erre van szüksége. Ilyen ellenfelek ellen hatvan percig kell koncentrálni, és szeretném, ha ehhez hozzászoknánk.”

A keretben ezúttal nincs ott az U20-as világbajnoki győzelmet kipihenő Háfra Noémi és Klujber Katrin, de a tornát a helyszínen, Debrecenben követő Rasmussen nagyon elégedett a korosztályos csapattal, amelynek sikeréből néhány éven belül sokat profitálhat a magyar kézilabda.

„Majd’ két éve követem ennek a korosztálynak az eredményeit, jól ismerem őket, és ezen a tornán senki sem okozott csalódást – tette hozzá. – Igaz, ezek a játékosok még többet hibáznak, de ez egyáltalán nem baj, mert a fejlődés kulcsa az lesz, hogy a hibákból mennyit tanulnak. Hosszú út áll még előttük, míg meghatározó szerepet játszhatnak a klubjukban, keményebben kell dolgozniuk, mint eddig, és sok tapasztalatra van szükségük.”

Rasmussen szerint most három ígéretes fiatal generáció követi egymást a magyar női kézilabdában, ami azt is jelentheti, hogy ha minden összeáll, öt-hat év múlva igen eredményes periódus kezdődhet a sportágban.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Horváth-Pásztor Bettina (Kisvárda Master Good SE)
Jobbszélsők: Bódi Bernadett (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kovács Anna (DVSC-TVP), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine – Franciaország), Szekerczés Luca (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: al-Gaui Aszma (Siófok KC), Kisfaludy Anett (Érd), Sirián Szederke (Dunaújvárosi KKA), Szabó Laura (Érd)
Balátlövők: Szöllősi-Zácsik Szandra (Budaörs), Termány Rita (MTK Budapest)
Balszélsők: Pelczéder Orsolya (Alba Fehérvár KC), Puhalák Szidónia (Győri Audi ETO), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Bea

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik