Mahé: A veszprémi ajánlat visszamondhatatlan volt

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.08.13. 10:17
null
A Flensburgból érkező francia világbajnok, Kentin Mahé régi-új edzője keze alatt dolgozik tovább a Telekom Veszprémben (Fotó: Koncz György)
A veszprémiek frissiben igazolt irányítója, Kentin Mahé gyarapítaná a német elitklubokban szerzett tapasztalatát a magyar BL-csapatban.

 

– Német bajnoki arannyal a nyakában érkezett. Nem fáj a szíve a Bundesligáért?
– Még mindig több érzés kavarog bennem, pedig már két hónapja eljöttem Flensburgból – válaszolta a Nemzeti Sportnak a 27 éves, 74-szeres francia válogatott irányító, aki a vb-aranyérmes gárdában többnyire balszélső. – A Bundesliga-arany a legértékesebb, amelyet játékos bajnokságban szerezhet, és ez nekem sikerült. Ráadásul ez az első klubtrófeám, szóval erre nagyon büszke vagyok, és örülök neki. Más kérdés, hogy a kiválóan kezdett előző idény második felében kevesebbet lehettem pályán, s nem derült ki, miért. Ezért már várom a Veszprém tétmeccseit, de a felkészülési találkozókon máris pompásan érzem magam.

KÉT VILÁGBAJNOKI ARANY

– Nagy László csapatkapitány azt mondta, ön a gyorsan és jól beilleszkedő újoncok egyike.
– Ennek örülök. Nagyon sok világhírű klasszis szerepel a Telekom Veszprémben, tőlük szeretnék sok mindent ellesni, hogy tovább fejlődhessek.

LÉKAI MÁTÉ, A VESZPRÉM IRÁNYÍTÓJA
„Nagyon jó volt, hogy a hollandiai egyhetes alapozáson egy szobába kerültem Kentin Mahéval, mert sok mindent meg tudtunk beszélni. Nemcsak a csapatról, a taktikáról, hanem magánügyeinkről is. Őszintén mondom, intelligens, három nyelven beszélő, könnyen oldódó, barátságos, szóval nagyon jó srác. Nem félek attól, hogy ne tudnánk megosztani egymás között, illetve Petar Nenadiccsal hármasban az irányítói feladatokat."

– Bocsánat, de ön túl szerény. Kétszeres világbajnok, már játszott olimpiai döntőt, az idén Európa-bajnoki bronzot nyert, a Gummersbach játékosaként KEK-fináléba jutott, igaz, éppen a Flensburgtól kapott ki a csapata. Ezen eredménysor láttán nem az jut az eszünkbe, hogy tanulnia kellene bármit is ebben a sportágban.
– Pedig így érzem. Sosem lehetsz tökéletesen elégedett magaddal, mindig akad javítani-, csiszolnivaló az erőnléteden, a technikádon. Veszprémben új taktikát kell elsajátítanom, mégpedig egy teljesen új és idegen közegben, egy másik országban, másik kultúrában.

– Francia létére kilencéves kora óta Németországban élt, mert az édesapja Dormagenbe került edzőnek. Itt nevelkedett, aztán felnőttként két-három évenként következett a Gummersbach, a Hamburg, majd három esztendeje a Flensburg. Csupa sztárcsapat. Mégis Veszprémbe vágyott?
– Tényleg kiváló együttesekben játszhattam, ennek köszönhettem, hogy behívtak a válogatottba, amely szintén nagyszerű iskola volt. A veszprémi ajánlat, amelyet tavaly tavasszal fogadtam el, visszamondhatatlan volt. Szakmai és emberi okok miatt egyaránt. A Bajnokok Ligája négyes döntőjébe négyszer bejutó, és a végső BL-sikerre is esélyes gárdába kerülhettem, ami önmagában is hatalmas előrelépés. A sok kiváló játékostársamat már említettem, de azt még nem, hogy újra volt flensburgi edzőmmel, Ljubomir Vranjessel dolgozhatok együtt. Ennek szintén volt vonzereje.

NÉHÁNY SZÓ MAGYARUL

– Nyelvi nehézségei biztosan nem lesznek.
– Az edzéseket angolul vezeti Vranjes, de egyébként a csapatban több nyelven beszélünk egymással. Néhányan tudnak franciául is, de Ljubóval együtt tízen vagyunk, akik németül is tökéletesen megértik egymást.

– Kilencen pedig délszláv országból valók.
– Angolul, németül ők is beszélnek, persze nem egymás között.

– A magyarral megpróbálkozik?
– Nehéz feladat. Szinte mindenki óv tőle, de azért az nem járja, hogy a családommal együtt itt élek, és egy szót sem tudok. Új barátokat is könnyebb lesz szerezni Veszprémben, ha egy-két szót értek és beszélek magyarul.

NAGY LÁSZLÓ, A VESZPRÉM CSAPATKAPITÁNYA

„Sok kiváló játékos érkezett a nyáron, és valamennyi teljes erővel, nagy ambícióval próbál alkalmazkodni a veszprémi szokásokhoz, az itteni öltöző és pálya jól működő rendjéhez. A legfontosabb, hogy a szeptemberben kezdődő idényre, főleg a BL-mérkőzésekre a Veszprém nagyon összeszokott és tíz hónapon át ütőképes csapattá váljon.”

– Öt hónapos a kislánya, Vida.
– Igen, ő a mindenem, a születése csoda volt, sok mindent megváltoztatott az életemben, az életünkben. A sok régi flensburgi barát mellé biztosan újakat szerzünk, jobban megismerjük Veszprémet, a Balaton környékét és Budapestet.

– Az első benyomásokat már megszerezte. Mi tetszik, és mi nem?
– Csak néhány hete élek Magyarországon, de eddig csupán kedves és segítő emberekkel találkoztam. Ilyenek a csapattársaim, és ilyenek a civilek, a szurkolók is. Ha jönnek a sikerek, nem lesz semmi baj. Nagyon jó lenne visszaszerezni a bajnoki címet, meg persze Kölnbe jutni a BL-ben.

– Ez álom vagy terv?
– Terv. Méghozzá reális, mert nagyon erős a keretünk.

– Három irányítóval.
– Igen, de ez nem gond, egészen más stílusú Petar Nenadics és Lékai Máté, aki a hollandiai alapozáson a szobatársam volt, jól megismertük egymást.

– Szeptember elején kezdődik a bajnokság. Melyek a következő napok feladatai?
– Nagyon szigorúan készülünk Veszprémben, aztán szombaton Győrben játszunk a Tatabánya ellen. Az már érdekesebb lesz, mert az ellenfelünk bajnoki bronzérmes, EHF-kupa-csapat.

A DRUKKER HATALMA

– Az első veszprémi meccsét a Balatonfüred ellen játszotta, gólt is lőtt, ünnepelte önt a közönség.
– Csoda, hogy egy tesztmeccsre majdnem négyezren jöttek ki, szinte nem is akartam elhinni. Azt pedig még ellenfélként tapasztaltam, hogy milyen a hangulat, amikor megtelik a Veszprém Aréna. Már alig várom, hogy ez a rengeteg ember nekünk, nekem szurkoljon, hiszen eddig ebben nem volt részem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik