Lehetetlen küldetés? A német, spanyol, francia bajnoktrió darálójában a Szeged

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2019.09.13. 11:38
null
A Szeged újra kemény meccseket vívhat a PSG-vel (Fotó: Dömötör Csaba)
A héten megkezdődtek a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019–2020-as szezonjának küzdelmei, amelybe a hétvégén bekapcsolódik a két magyar elitcsapat, a Telekom Veszprém és a Mol-Pick Szeged is. Ez lesz az utolsó BL-szezon az elmúlt években megszokott 28 csapatos formátumban, mielőtt jövőre egy még tovább szűkített elitligára váltja át a sorozatot a kiírás.

A férfi Bajnokok Ligája most induló, 27. szezonjában még – jelen állás szerint egy ideig utoljára – 28 csapat szerepel a főtáblán. Az aktuális 28 együttes 19 országból érkezik, és nyolc korábbi győztes található közötte. Érdekesség, hogy bár a kézilabdázás nemzetközi élmezőnye meglehetősen szűk és állandó, a legutóbbi évadhoz (a finn Cocks) hasonlóan ebben a kiírásban is van egy debütáló a ligában: az északmacedón bajnoki második, bitolai székhelyű Eurofarm Rabotnik. A BL-főtábla jelszava azonban sokkal inkább az állandóság, mint az újdonság: a horvát PPD Zagreb már a 26. idényét tapossa a BL-ben, és a sorozatot a legutóbbi idényben 15 év után csak kívülről figyelő THW Kiel is visszatér a mezőnybe (gyakorlatilag a Rhein-Neckar Löwen helyére lépve). A két kiemelt csoport (AB-ág) szinte alig változott: a korábbi dán bajnok Skjern „kicserélődött” a tavaszi dán első Aalborgra, a svéd Kristianstad „visszasüllyedt” a CD-ágra, helyette előre lépett egy másik északi gárda, a norvég Elverum, míg a 2018–2019-ben egyedüliként három csapatot delegáló franciák elveszítették a Nantes helyét, és azt a portugál kézilabda rohamos előretörésének jeleként a Porto foglalta el a kiemeltek között. A 16 csapatból ugyanakkor 13 maradt ugyanaz.

KÖVETKEZIK A CD-ÁG „HATTYÚDALA”

Ez gyakorlatilag jelzi is, hogy a következő években mennyire minimális változás várható a BL-ben, hiszen 2020-tól a BL átalakítása következtében megszűnik a CD-ág, és csupán 16 csapat alkotja majd a főtáblát két nyolcas csoportban. A jelenleg a második vonalat jelentő CD-ágról (2x6 csapat) az elmúlt évadokban a kiugró eredményre még minimális esélyt kapó csapatok (lásd. Montpellier 2017–2018-as menetelése) lényegében ezzel a szezonnal búcsút inthetnek a BL-nek. Például a szlovák Tatran Presovnak, az orosz Csehovszkije Medvegyinek, a svájci Kadetten Schaffhausennek vagy az aktuális román és svéd bajnoknak is kiemelkedő szezonokat kell zárnia ahhoz a jövőben nemzetközi porondon, ha szeretnének a húsos fazék közelébe jutni.

TUDNIVALÓK
Lebonyolítás: a férfi Bajnokok Ligája kiírása nem változott az előző szezonokhoz képest: a március elején záruló csoportkört követően az A- és a B-csoport győztese a negyeddöntőbe jut, a 2–6. helyezettek, valamint a C- és a D-csoport rájátszásának továbbjutói a nyolcaddöntőbe kerülnek.
Az oda-visszavágós párharcok győztesei jutnak be a május végi kölni négyes döntőbe (2020. május 30–31.).

Magyar játékosok a magyar csapatokon kívül: Császár Gábor (Kadetten Schaffhausen), Dzsamali Iman (Dinamo Bucuresti), Koncz András, Sunajko Stefán (Sävehof), Szita Zoltán (Wisla Plock)

Televízió: Sport Tv
Stream: ehfcl.com (a televízió-közvetítések függvényében földrajzi korlátozásokkal).
Újdonság, hogy ettől a szezontól kezdve minden mérkőzés utáni sajtótájékoztató élőben is követhető lesz az adott találkozó rendezőjének Facebook-oldalán. A közösségi oldalak gyűjtése itt megtalálható!

A 2020–2021-es BL-kiírástól ugyanis – a jelenlegi EHF-erősorrend alapján – már csak a francia, a német, a macedón, a magyar, a spanyol, a lengyel, a dán, a horvát és a portugál bajnoknak van fix helye a legjobb 16 között. Ez kilenc fix hely. A többi csapatnak az európai szövetség nem ritkán kiismerhetetlen szabadkártyás gyakorlata ad reményt – mindenki másnak bizonyítási lehetőségül marad az új sorozat, a Banjokok Ligája és az EHF-kupa közé beékelődő Európa-liga (hivatalosan az EHF-kupa folytatása, a Challenge-kupát pedig átkeresztelik EHF-kupára).

Magyar szemmel az „alsó ág” ebben a szezonban is a légiósaink miatt kínál leginkább izgalmakat: a D-csoportban a Császár Gábor irányította Schaffhausen, a korábbi balatonfüredi Szita Zoltánnal rohamozó lengyel Orlen Wisla Plock és a Dzsamali Imannal erősített Dinamo Bucuresti, míg a C jelű hatosban Koncz András, illetve Sunajko Stefán révén a Sävehof szereplése kerülhet jobban fókuszba.

A „felső ág” természetesen ezúttal is sokkal erősebb, sorjáznak a végső győzelemre is esélyes csapatok és az első fordulótól az utolsóig kiélezett meccsek sora várható. A sorsolás szeszélye folytán az egy évvel ezelőttihez hasonlóan ismét egy csoportba került a Veszprém, a Vardar Szkopje, a Kielce, a Montpellier és a Breszt, míg a „túloldalon” a Szeged, a PSG, a Flensburg, a PPD Zagreb és a Celje.

SZEGED: A NÉMET, A SPANYOL ÉS A FRANCIA BAJNOK ELLEN

Az elmúlt szezonbelihez képest kiegyensúlyozottabbnak tűnő csoportba került a Szeged, ettől függetlenül a nyolcaddöntőbe kerülés (2–6. hely) alapvető elvárás a magyar bajnoki ezüstérmes felé. Sőt, alighanem egészségesebb cél a Barcelona, PSG, Flensburg hármast megszorongatását kitűzni az automatikus negyeddöntőt jelentő első helyért, mint az utolsó két pozíció elkerülése végett harcolni foggal-körömmel. Persze az előző idény tökéletesen megmutatta a Szegednek: lehet bármilyen jó előjel az eredményes csoportkör, a szezon érdemi része csak a negyeddöntőnél kezdődik, ott pedig az elszántság, a harcosság felülírhatják az esélyeket. Elvitathatatlan, hogy Juan Carlos Pastor csapata Mikler Rolanddal, Luka Stepanciccsal, Bogdan Radivojeviccsel és ifjabb Rosta Miklóssal jól erősített, ugyanakkor nagy kérdés, hogy a kiválóan induló előző szezon kétségkívüli csalódásait miként dolgozta fel a csapat.

A SZEGED A LEGMAGASABB, A VESZPRÉM A LEGERŐSEBB
Az európai szövetség közölte a csapatok nevezett kereteinek átlagéletkorát, illetve magassági és testsúlyadatait. Az életkoros skála két végén egy-egy északi csapat van: a Sävehof átlagéletkora csupán 21.16 év, míg a finn Cocksé 28.92 esztendő. A magyar csapatok kissé idősebbek az összátlagnál: a Szeged mutatója 26.20 év, a Veszprémé 26.92. Érdekesség ugyanakkor, hogy a magasság és testsúly átlagában egyaránt az élmezőnyben vannak a mieink: a Szeged játékosai átlagosan 196.1 cm-re nyúltak. A veszprémiek 1 cm-rel elmaradva a 2. helyre szorultak ezen a listán, viszont az átlagos testsúlyban egyedül a bakonyiak vannak 100 kilogramm felett (100.6), a Szegedet (97) pedig megelőzi a Vardar Szkopje és a Kiel.

A Szegedhez hasonlóan többször megtapasztalta már az „áprilisban induló” szezon lényegiségét a Paris Saint-Germain is, amely a Barcelona mellett a leginkább pályázhat a csoport első helyére, és a francia bajnoknak gyaníthatóan nem is lesz problémája az élmezőnybe kerülni, a párizsiaknak tavasszal kell majd átlépni az árnyékukat. A katari építkezés kezdete óta a PSG talán először veszített annyi nagy nevet egyszerre, mint most nyáron (Stepancic mellett távozott Uwe Gensheimer is, Thierry Omeyer visszavonult), ám Vincent Gérard kapusposztra, a veterán Gudjon Valur Sigurdsson pedig a balszélre jelentette nemzetközi klasszis érkezését, Kamil Syprzakkal pedig a beállós variációs lehetőségek bővültek. Tekintve, hogy Stepancic „utóda”, Dainis Kristopans csak jövőre csatlakozik a francia klubhoz, a szezon érdekes kérdése az egyedül maradt jobbátlövő, Nedim Remili tehermentesítése, amit a fiatalok bevetése mellett állítólag Luc Abalo rendszeres belső szerepeltetésével oldana meg Raúl González.

A Barcelonánál Luka Cindric érkezésével még lyukas poszt sem látszik: a horvát irányító a győzelemmel záruló Kiel elleni Super Globe-döntőn 11 góllal jelezte, hogy gyorsan magáévá tette a katalán játékstílust. Cseppet sem lesz könnyű dolga a Szegednek a Barca ellen az első fordulóban, ráadásul a folytatásban a PSG, majd a Flensburg következik, a sorsolás tehát nem alakult túl kedvezően a szezon elejére. A három nagy rivális közül még a német bajnok tűnik a leginkább „foghatónak”, mert bár a Bundesliga egyértelműen a világ legerősebb bajnoksága, az elmúlt évek világosan megmutatták, BL-résztvevő csapataiknak mekkora hátrány a hatalmas terhelés. Még egy hónapja is alig megy a szezon, a Bundesliga-címvédő máris túl van egy Wetzlar elleni döntetlenen és egy kieli vereségen, pedig a kettős terhelés még csak most kezdődik Maik Machulla gárdája számára. A német bajnok edzője amúgy nincs könnyű helyzetben: Tobias Karlsson visszavonulásával és Rasmus Lauge eligazolásával a védekezés és a támadás alappillére is a múlté, így újra kell gondolni a flensburgi csapatszerkezetet.

A szezon eleji sérülések ellenére a dán bajnok Aalborg célja egyértelműen az, hogy eljusson az egyenes kieséses szakaszba. „A Barca és a PSG a történelmükkel egyértelműen favoritnak tarthatók a csoportban, de megvan az önbizalmunk, és meglephetünk bárkit, minden csapat ellen szerezhetünk pontokat” – mondta bátran a Henrik Möllgard és Mads Christiansen átlövőerejére alapozó Jan Larsen klubigazgató. A PPD Zagrebnél ehhez képest határozottan visszafogottak, hiszen már azt is kiváló eredményként nyugtáznák, ha megélnék a csoportkör utáni időszakot. A csapat új edzője, a korábbi celjei Branko Tamse szép kihívásba csöppent: nyolc-nyolc távozó és érkező volt a nyáron, ebből kell mihamarabb ütőképes együttest faragnia. Korábbi csapata, a tavaly szeptemberi távozása óta Tomaz Ocvirk által irányított Celje rutinos szlovén válogatott játékosok (Jan Grebenc, Vid Poteko, Patrik Leban) hazacsábításával próbálja ellenállóbbá tenni szokás szerint kifejezetten siheder keretét. A norvég bajnok Elverum jelentős kihívásként tekint az AB-ág küzdelmeire: a sorozatban hetedik bajnoki címét szerző klub eddig a CD-ág csapataival próbálta tartani a lépést. A lillehammeri közönség támogatását mindenképp élvezik, már most prognosztizálható a nézőrekord a PSG ellen a 3. fordulóban.

A Veszprém visszavághat a BL-döntőben elszenvedett vereségért a Vardarnak (Fotó: AFP)
A Veszprém visszavághat a BL-döntőben elszenvedett vereségért a Vardarnak (Fotó: AFP)
AZ EHF-NÉL A VESZPRÉM A FŐ ESÉLYES
Az európai szövetség (EHF) honlapjánelsősorbana nyári igazolásokkal indokolják, miért a veszprémiek állnak a legfrissebb erősorrend élén. A kapus Székely Márton a Tatabányától, a szerb Vladimir Cupara a lengyel Vive Kielcétől érkezett. Tavaszig a BL-címvédő északmacedón Vardar Szkopjét erősítette a brazil beálló, Rogerio Moraes Ferreira, valamint a montenegrói balátlövő, Vuko Borozan. Jobbátlövőposztra igazolták a lengyel Pawel Paczkowskit a Kielcétől, és az egyiptomi Jahija Kaled Omart az SC Zamalektől.

Az átigazolási piac nyári slágere a balátlövő- és irányítóposzton is bevethető dán Rasmus Lauge Schmidt megszerzése volt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázót az előző idényben a német élvonal legjobb játékosának választották.

Az EHF cikke úgy fogalmaz: a jelentős nyári erősítések már megszokottak a Veszprémnél, mostanra azonban lenyűgöző, sőt ijesztően erős lett a csapat. A bő keret egyébként azért is indokolt, mert az együttes a BL és az NB I mellett ismét szerepel a SEHA-ligában is.
Az erősorrendről bővebben itt olvashat!

VESZPRÉM: MEGINT KIELCE, MEGINT VARDAR

A szegedi drukkerekhez hasonlóan a Veszprémet is jócskán kerülgetheti majd a déja vu: ez alighanem a Kielce és a Vardar Szkopje elleni összecsapásokon lesz a legerősebb. Még ha a THW Kiel elleni fellépés is lesz az első rangadó, a júniusi final fouros ellenfelek ígérkeznek igazán pikánsnak. Az elmúlt szezonok indulásához képest David Davisnak mintha most sikerült volna jobban megteremteni az egyensúlyt a keretben, az is igaz ugyanakkor, hogy a SEHA-liga-részvétel következtében ezúttal a bakonyiak is fokozott terhelésnek lesznek újra kitéve. Összehasonlítva a szintén SEHA-induló Vardar keretével a magyar bajnoké sokkal mélyebbnek hat, Roberto Parrondo és csapata ettől függetlenül Kölnben is megmutatta, hogy tökélyre fejlesztette alkalmazkodását a riválisok játékához. Dejan Miloszavljev, Igor Karacic és Rogerio Moraes együttes elveszítése azonban érvágás a Vardarnak, és még a júniusi csodánál is több lenne, ha a szkopjeiek lennének az elsők, akik megvédik a címüket Kölnben.

Karacic épp Kielcébe igazolt honfitársa, Cindric pótlására, és Talant Dujsebajev ugyan veszített néhány alapembert, ám a spanyol-kirgiz edző határozottan véli, hogy csapata ismét kiköt majd a Lanxess Arénában a szezon végén. Ehhez a klubvezetéssel az első két helyet lőtte be a csoportban. „Jobb szerettem volna a Barcával és a PSG-vel egy csoportban lenni – nyilatkozta Bertus Servaas klubelnök. – A fő favoritok a másik csoportban vannak, ez nem jó nekünk. Ahhoz, hogy elkerüljük őket a negyeddöntőben, az első vagy második helyen kell végeznünk a csoportban.”

Ebben a Veszprémen és a Vardaron kívül leginkább még a Kielnek lehet beleszólása. Az „örökös” német bajnokaspiránsnál a nyáron új korszak kezdődött: Alfred Gíslason 11 esztendő után elhagyta a kispadot, és átadta a kispadot Filip Jíchának. A korábbi csapattársait is irányító cseh tréner nem kezdett jól a „zebrák” élén (elveszített Super Globe-finálé, Német Szuperkupa, vereség a Magdeburg ellen), ám a Flensburg elleni északnémet derbin javított csapata, és nem kérdés, hogy legalább egy trófeát vitrinbe tenne a szezon végére.

Nehéz elképzelni, hogy a fenti négy csapat ne szerezné meg legalább a nyolcaddöntős helyek valamelyikét a csoportban, ez esetben pedig még két kiadó hely marad a Montpellier, Breszt, Zaporizzsja, Porto kvartett számára. A 2018-as győztes Montpellier sokat változott másfél év alatt, a tavalyi csodatévő alapemberek közül Gerard mellett Michaël Guigou, Vid Kavticnik is távozott. A francia csapathoz hasonlóan a negyeddöntőbe jutást tűzte ki célul a Zaporizzsja is, amely sokat vár a Bundesligából igazolt két átlövő, Sztanyiszlav Zsukov (Gummersbach) és Dener Jaanimaa (Lübbecke) góljaitól. A Breszt számára a veszprémi William Accambray és a plocki Nemanja Obradovics lehet nagy fogás. A fehérorosz bajnokot új szakvezető, a korábban Alfred Gíslason és Manolo Cadenas mellett segítőként dolgozó Raúl Alonso irányítja. Üde színfolt lehet a legmagasabb szinten a Magnus Andersson edzette Porto, amely a másik portugál elitcsapattal, a Sportinggal ellentétben nagy nevű veterán légiósok helyett inkább a hazai erőforrásokra alapoz sok-sok tehetséggel, a májusi EHF-kupa-bronzérem mindenesetre jelzi, hogy nemzetközi szinten is egyre komolyabban kell venni a portugál kézilabda fejlődését.

FÉRFI KÉZILABDA BL, 2019–2020
CSOPORTKÖR
A-csoport:
PSG Handball (francia), Barca Lassa (spanyol), Flensburg-Handewitt (német), Aalborg Handbold (dán), MOL-PICK SZEGED (magyar), HC PPD Zagreb (horvát), Elverum (norvég), Celje Pivovarna Lasko (szlovén)
B-csoport:
Vardar Szkopje (északmacedón), TELEKOM VESZPRÉM (magyar), PGE VIVE Kielce (lengyel), HC Meskov Breszt (fehérorosz), Motor Zaporizzsja (ukrán), Montpellier (francia), FC Porto Sofarma (portugál), THW Kiel (német)
C-csoport:
IK Sävehof (svéd), Tatran Presov (szlovák), Cocks (finn), Eurofarm Rabotnik (északmacedón), Bidasoa Irun (spanyol), Sporting CP (portugál)
D-csoport: CS Dinamo Bucuresti (román), Csehovszkije Medvegyi (orosz), Kadetten Schaffhausen (svájci), IFK Kristianstad (svéd), Orlen Wisla Plock (lengyel), GOG (dán)

A HÉTVÉGI TELEVÍZIÓS PROGRAM
SZOMBAT
A-csoport

17.30: Mol-Pick Szeged–Barcelona (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
19.45: PPD Zagreb (horvát)–PSG (francia) (Tv: Sport1)
D-csoport
15.00:
Csehovszkije Medvegyi (orosz)–Wisla Plock (lengyel) (Tv: Sport1)
VASÁRNAP
B-csoport

17.00: Telekom Veszprém–Motor Zaporizzsja (ukrán) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik