Kézilabda: színt és lendületet vinne a játékba a Fradi új igazolása

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.11. 14:36
Az egyik legnagyobb magyar tehetségnek tartott, 19 éves Mikita Bence nem sokat gondolkozott, amikor Adorján Gábor vezetőedző felhívta, hogy van-e kedve csatlakozni az NB I-be százszázalékos teljesítménnyel feljutott Ferencváros férfi kézilabdacsapatához.

„Azt mondta, gondoljam át, hogy lenne-e kedvem a Fradiban játszani. Hát, nem sokat gondolkoztam” – mondta Mikita.

Más lehetőségei is voltak, az NB I középmezőnyéből keresték, de nem volt kérdés számára, hogy a zöld-fehéreket választja. „Messze ez a projekt volt a legszimpatikusabb, mert világéletemben szerettem volna a Fradiban játszani, ez minden játékosnak megtiszteltetés. Nem mellékesen, úgy hallottam, hogy fantasztikus közösség alakult ott ki, és az sem utolsó szempont, hogy Budapesten élhetek” – nyilatkozta Mikita a klub hivatalos honlapján.

Egyedül költözik a fővárosba, és bár kicsit tart az új élettől, de magabiztosan vág neki a kalandnak. „Amióta megegyeztünk a Ferencvárossal, nincs nap, hogy ne jutna eszembe, hogy az ország legnépszerűbb klubjában fogok játszani. Ez csak egy egészséges drukk, ami bennem van, nem az a rossz gyomorgörcs, de erre a fajta izgalomra szükség is van.”

Az ugyancsak frissen igazolt Grebenár Gábor személyében rendkívül rutinos irányítótársa lesz, de Bakos Györgytől is sokat tanulhat. „Előző csapatomban volt, hogy hatvan perceket játszottam, ez most megváltozik, de tudom, hogy sokat kell még tanulnom, és kettőjüktől tudok is. Fokozatosan kell beépülnöm a csapatba, igyekszem majd lendületet hozni a játékba abban a néhány percben, amikor szerepet kapok.”

A 19 éves irányító a Magyar Kézilabda Akadémiától érkezett, ahol négy évet töltött. Ugyanúgy Gyurka János volt az edzője, ahogy a juniorválogatottnál is. Mikita az elmúlt években a korosztályos magyar válogatott csapatkapitányi tisztjét is betöltötte, most azonban nem kapott helyet a világbajnokságra utazó keretbe.

„Olyan szisztémában játszik a válogatott, mint a Veszprém, ebben én nem találom a helyem. Az a stílus nem fekszik nekem, amikor nagyon megkötik a kezem, én szeretek improvizálni a pályán, színt vinni a játékba. Három évig voltam a juniorválogatottban, kicsit monoton is volt, fásultságot éreztem. Amikor befejeztük a bajnokságot, rá egy napra már kezdtük is a felkészülést a válogatottnál, ahol ugyanúgy Jani bá (Gyurka János – a szerk.) volt az edzőm. Környezetváltásra volt szükségem, ezért is örültem a Fradi megkeresésének.”

Mikitának így nem kell hetekig a válogatottnál lennie, azaz időben tud csatlakozni a Ferencvároshoz, amely július 17-én kezdi meg a felkészülést. „Az egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen szerettem volna ott lenni a vébén, de akkor csak valamikor augusztusban tudtam volna kezdeni a Fradinál, így viszont végig a csapattal tudok készülni.

Hogy mire lehet képes az újonc Ferencváros a bajnokságban Mikita szerint? „A feljutó csapatok az utóbbi időben mindig tudtak meglepetést okozni, a játékoskeretünket nézve nekünk a stabil bennmaradás reális elvárás lehet.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik